Književni Klub

Spoj mašte i veština, zabave i učenja, istraživanja i eureke

Književni klub je ubedljivo jedna od najboljih stvari koja mi se desila ove godine. Krenula sam neplanirano, došla bez ikakvih očekivanja, pa čak i sa nekim strahom, a malo je reći da sam ostala oduševljena. Ljudi, aktivnosti koje smo imali, atmosfera, koja je toliko opuštena, prijatna i pozitivna, sve me je to očaralo i učinilo da se radujem svakom novom susretu. Oslobodila sam se da pričam pred drugima, iznosim svoje mišljenje i ideje, zavolela sam ljude sa kluba i našu divnu mentorku, koja je zaista jedno sunce. Imam samo reči hvale i iskrene preporuke i sigurna sam da se novi članovi neće pokajati ❤️

Nastasija Živković

učenica Gimnazije ``Bora Stanković``

Književni klub je moje otkriće godine! Malo je reći da sam oduševljena... Oduševljena radom samih organizatora, našom divnom mentorkom Milicom koja je naše druženje pretvorila u pravu bajku i naravno, članovima kluba, bez kojih ništa ne bi bilo isto. Prijatna atmosfera, smeh, zabava, šala, nova znanja, edukacija kroz igre i prezentacije i pregršt korisnih informacija nam nikada nisu manjkali. Pri svakom završetku časa i izlasku iz haba osećaćete se ispunjeno i pozitivno, a to je i poenta ovakvih sastanaka. Sastanci književnog kluba su nam svakako ulepšali i karantin i doneli malo promene u sumorinim, jednoličnim danima. Divna ekipa, fenomenalna organizacija i neodoljiv Književni Klub je pravi izbor za svakog ko voli čitanje, pisanje, druženje i još mnogo toga što Unbox Hab pruža...

Mitra Georgijev

učenica

Opis Kluba

Super se družimo, po malo i učimo!

Šta je uopšte klub?

Klub je nešto nalik sekciji jer spaja ljude koje imaju zajedničko interesovanje. Nema jednog nastavnika koji je glavni. Svi smo jednaki. Svi smo tu zato što želimo da budemo tu. Svi učimo onoliko koliko nas interesuje i pomažemo jedni drugima da naučimo ili uradimo ono što nas interesuje.

Kako izgleda jedan sastanak u klubu?

Svaki klub ima svoja interna pravila i dogovor šta članovi kluba rade. Generalno, uvek na početku imamo uvod za nove ljude. Imamo vremena da podelimo s drugima šta radimo ili da pitamo za savet i mišljenje. U suštini, ceo klub je pozvan da aktivno učestvuje u dogovoru o tome šta i kako radimo.

Šta mogu da očekujem?

Prijateljska atmosfera u kojoj slobodno možeš da podeliš i svoje uspehe i svoje greške. Ljude koji znaju više od tebe koji će ti pomoći i pokazati. Ljude koji znaju manje od tebe kojima ti imaš priliku da pomogneš. Dobru komunikaciju na sastancima i onlajn grupni chat između sastanaka.

Šta se sigurno neće desiti?

Niko te neće terati da radiš neke domaće zadatke
(osim ako ti to ne želiš).
Niko neće proveravati da li nešto umeš ili ne umeš niti te ocenjivati na bilo koji način (osim ako ti to ne želiš).
Niko te neće motivisati da nešto probaš, kažeš, uradiš
(tačka – jer to je nešto što samo ti možeš).

Ko je koordinator kluba?

Osoba zadužena za organizaciju sastanaka

Milica Vučković je profesor srpskog jezika i književnosti, doktorand na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i aktivista u kulturi i entuzijasta. Višegodišnji je facilitator radionica sa decom kako u Nišu tako i na brojnim festivalima za decu širom Srbije. Duži niz godina se bavi podizanjem kulture i  promovisanjem književnosti i njenom popularizacijom. Za sebe kaže sledeće:

“Imala sam tri godine kada sam poput Alise upala u Zemlju čuda. Ali, zemlja u koju sam upala nije bila samo čudna već i čudesna. Naime, sa tri godine naučila sam da čitam i taj je trenutak odredio moj životni put. Otkriće knjiga u ranom detinjstvu bilo je ravno otkriću drugog univerzuma, a danas znam da književnost i jeste posebni univerzum.

Verujem u podršku zvezda u istoj meri kao što verujem u našu vlastitu hrabrost, entuzijazam i spoznaju. Imam sreću da danas mogu da radim ono što volim i volim da ono što radim drugima donosi sreću. Uživam u razmeni znanja i ideja, inspiracije i dobrih vibracija, smatrajući da je to sjajan način za stvaranje novih mogućnosti.”

Ko sve može biti član kluba?

Imamo odvojene grupe za mlađe i za starije.

Ako želiš da se družiš i kreativno učiš, otkrivaš svet u sebi i oko sebe, voliš da čitaš i pišeš, pridruži nam se!

Tu smo za sve one koji bi voleli da steknu više govorničkih, čitalačkih i spisateljskih veština, upoznaju bolje svoj jezik, povećaju svoj fond reči, usavrše svoje izražavanje i pobede strah od javnog nastupa.

Hajde da zajedno povećamo samopouzdanje u javnom nastupu u dobrom i podsticajnom okruženju ljudi koji veruju u slobodu misli i moć reči!

Hajde da se družimo na književnom klubu!

Šta sve radimo na sastancima kluba?

Pisanje

Jeste li spremni za avanturu? Držite se čvrsto svoje mašte, ali je pustite i da leti. Daćemo sebi punu slobodu da na papire svih boja, na papirne maramice i salvete, u telefone i tablete pišemo ono što opažamo i osećamo. Naučićete trikove u vezi sa pisanjem. Okušaćete se u raznim literarnim formama. Na kraju ciklusa imaćemo originalno književno veče, gde ćemo na potpuno inovativan način prezentovati stvaralaštvo kluba.

Čitanje

Razvijaćemo kritičko mišljenje analizirajući pročitane knjige. Takođe, knjiga će biti naše prevozno sredstvo do drugog vremena i prostora, vodič do drugačije kulture i civilizacije. Književnu destinaciju biraćemo zajedno. Znanja stečena na ovakvom putovanju višestruko su korisna i moći ćete lako da ih upamtite i povezujete sa informacijama iz drugih oblasti.

Besedenje

Učićemo nove reči i izraze iz našeg jezika, koji će naš govor učiniti lepšim, bogatijim, posebnijim i ubedljivijim, a sve kroz razigranu atmosferu. U slavu besedništva kao drevne veštine organizovaćemo Dan govorništva na javnom prostoru.

Ćaskanje

Pravićemo skajp susrete i druženja uživo sa piscima i ostalim zanimljivim ljudima iz sfere književnosti, kako bi nas njihova iskustva i saveti dodatno motivisali za ostvarenja naših želja i planova.

Darivanje

Skupljaćemo knjige za ugrožene biblioteke ili siromašna naselja, pisaćemo pisma ohrabrenja onima kojima treba podrška, smišljaćemo javne i tajne akcije na neobičnim mestima kojima ćemo pokazati snagu reči, kao i snagu koja nastaje kad s reči pređemo na dela.

Članstvo u klubu

Cene se odnose na jedan mesec članarine.

MLAĐA GRUPA

1000 RSD

Sastanci kluba svake nedelje utorkom od 18 do 20h za učenike osnovnih škola.

STARIJA GRUPA

1000 RSD

Sastanci kluba svake nedelje utorkom od 20 do 22h za učenike srednjih škola, studente i sve ostale starije ljubitelje književnosti.

Članovi kluba

Šta kažu i kako im se čine sastanci kluba?

Ovaj klub preporučujem jer se u njemu priča o zanimljivim stvarima i zato što nikada nije dosadno na časovima.

Lazar Vuković

saradnik Autostoperskog vodiča kroz fantastiku

Pravo osveženje za vaš vokabular, i još pravije za vas! Jer vas Milica uči kako da grlite rečima i kako da svojim rečima sašijete krila. 🙃

Iva Antić

studentkinja postdiplomskih doktorskih studija Pravnog fakulteta

Jako zanimljive radionica sa puno igara, diskusije i izazova. Definitivno bih preporučio svakom.

Dušan Petković

student Građevinskog arhitektonskog fakulteta

Svako okupljanje rado iščekujem zato što se uvek dobro zabavimo i puno smejemo!

Petra Pavlović

učenica Gimnazije ``Svetozar Marković``

Književni klub je sjajno mesto za one koji vole da čitaju, pišu i otkrivaju nove stvari o svom jeziku! Takođe mi se sviđa jer upoznaješ nove ljude i imaš priliku da svoje mišljenje podeliš sa njima. Ako je nekome u sferi interesovanja mislim da može biti samo pozitivno iskustvo, veoma je zanimljivo 😊

Natalija Pahnoglu

učenica Gimnazija ``Stevan Sremac``

Prijavi se

za besplatan sastanak!

Za klub se možeš prijaviti popunjavanjem onlajn formulara ili pozivom na broj telefona.

Za dodatna pitanja i informacije stojimo ti na raspolaganju!

TELEFON :

+381 63 20 66 99

EMAIL :

office@unbox.rs