Svetionik znanja #MiVećMenjamoSvet!

Ćao! Sigurno me znate iz tekstova o plakanju brz razloga, intervjuu o razmenama sa Katarinom Tošić i pismu dragim nastavnicima. U narednom periodu učestvujem u Svetioniku znanja i mislim da bi bilo super da to iskustvo podelim sa vama! Uživajte!

Vid Radičević, dopisnik Unbox haba inovativnih edukacija

Izvor: Instagram nalog @svetionik_znanja

Prvo, šta je to?

Svetionik Znanja je projekat koji sprovodi Asocijacija za Afirmaciju Kulture (ASK), a koji podstiče srednjoškolce da kroz kreativan i poučan višemesečan rad savladaju osnove pisanja projekata kao i prezentovanje istih (preduzetništvo, dakle).

Onda, kako to radi?

Svetionik zapravo predstavlja takmičenje 60 srednjoškolaca iz 15 gradova Srbije podeljenih u timove – svaki tim čini četvoro srednjoškolaca treće i četvrte godine. Uz stručno vođenje mentora i koordinatora iz omladinske organizacije, timovi će raditi na osmišljavanju ideje koja će unaprediti život u njihovoj sredini. Teme na koje će se osmišljavati projekti su: turizam, javno zdravlje, ekologija, društveni aktivizam i kultura i umetnost

Održava se petu godinu zaredom kao društveno odgovorna manifestacija, osmišljena u cilju edukacije, obuke, ali i povezivanja mladih iz cele Srbije.

Izvor: Instagram nalog @svetionik_znanja

Fino je sve to, a kako to ide?

Ceo projekat je podeljen u 4 faze, tako da nema zabune ni u jednom trenutku!


Prva faza: seminar!

(zvuči kul kao što i jeste) Seminar traje tri dana, ove godine se održao u Valjevu. On služi za upoznavanje sa konceptom projekta, obavezama posle seminara i ostalim učesnicima i učesnicama. Svrha seminara je prijateljsko upoznavanje i bleja sa osnovnim pojmovima projektnog menadžmenta: finansije, marketing, pisanje projekta, ciljne grupe i sve te tako kul menadžerske reči. Seminar se sastoji od (interaktivnih) predavanja, radionica, razgovora sa mentorima i ranijim učesnicima, kao i rada na mini projektima (jedan od najboljih delova). 

Druga faza: rad na idejama!

Kada se učesnici vrate kući, posao tek počinje. Jednom nedeljno se održavaju vebinari koji su tu da daju informacije za razvoj ideja u pravom času; pored, naravno kul menadžerskih tema (koje smo već pomenuli) na vebinarima se vežba i timski rad i javni nastup. Vebinare drže stručni predavači koji su se ostvarili u svojim oblastima, a posle svakog, sutradan, stižu zadaci na koje treba kreativno odgovoriti i kroz njih skupljati poene koji se na kraju sabiraju. Svaki tim ima po tri provere napredka sa članovima organizacijskog tima, na kojima se prati razvoj i daju saveti za ideje na kojima se radi. 

Treća faza: završni događaj (malo srtresno, ako mene pitate)

Kada se izsabiraju bodovi sa domaćih zadataka,  provera napredka, partnerskih sastanaka, dodatnih zadataka i predloga ideja (što će biti izuzetno dobro objašjeno na seminaru), 8 najboljih timova predstavljaju osmišljene projekte pred stručnim žirijem, koji je sastavljen od predstavinka kompanija u Srbiji sa jakom tradicijom društvene odgovornosti.
Stručni žiri, kao i publika, biraju pobednike (slično kao na Evroviziji 🥳), a svaka kompanija, naravno, ako joj se svidi neki projekat, može da odluči da ga finansira bez obzira na plasman tima na završnom događaju.

Četvrta faza: javne prezentacije!

(ovo je poslednja, obećavam) tu najbolja tri tima imaju priliku da uz pomoć organizacije, u svom gradu organizuju događaj.Tu će predstaviti svoj projekat lokalnoj samoupravi, civilnom društvu i mladima, u cilju realizacije svojih ideja.

Eto, to bi bilo ukratko o projeku, ako te zanima šta će dalje biti, kako će se ove faze raspetljati ili ako te zbunjuje ovo bodovanje (i ja se još trudim da ukapiram, opušteno), nastavi da pratiš objave na sajtu i društvnim mrežama!


Uskoro pišemo o doživljaju sa seminara, a onda i malo o vebinarima, kako teče smišljanje ideja i držimo fige da budete u prilici da iz prve ruke saznate kako je bilo u četvrtoj fazi! 

Kako ti se čini tekst?
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0