3D republika: u budućnosti će svaka proizvodna firma imati 3D printere

3D modeliranje i štampanje, kao jedne od novih tehnologija, brzo su se razvile poslednjih godina, što nam svedoči sve veći broj svetskih kompanija koje u svom radu aktivno koriste ovakav tip izrade prototipa. Ono što se često navodi kao jedno od najvećih pogodnosti 3D štampe jeste da može da se prilagodi i da bude produktivan za svakog, nezavisno od njegove profesije. Na taj način, postoje razni primeri korišćenja ove tehnologije u specifičnim oblastima profesija kao što je proizvodnja automobila i aviona, medicina i stomatologija, arhitektura, inženjerstvo i indrustrija obuće. Po poslednjim statistikama portala Digital Engineering, do 2022. godine, 3D štampanje će pomenutim profesijama doneti iznos od nekoliko milijardi tržišne vrednosti.

3D republika, zajedno sa Svetozarem Kolesarem, svojim premijerom, sastoji se od inžinjera, dizajnera, gejmera, operativnih menadžera i od niza ostalih kreativaca koji tragaju za novim rešenjima koje vode unapređenju postojećih ili stvaraju potpuno nove stvari, uz pomoć 3D štampe. Kao svoju glavnu misiju, oni navode da žele da budu izvor znanja o ovoj tehnologiji i o njenim elementima: 3D štampačima, skenerima i modelovanju, kako bi svi razumeli kako oni zajedno funkcionišu.

Svetozar je 10 godina bio programer u svojoj firmi, pre nego što je odlučio da mu taj posao ne odgovara jer ga je dosta vezivao za kompjuter, s obzirom na to da je stalno radio na izradi različitih veb aplikacija. Kako on navodi, odlučio se za 3D printing jer su ga oduvek zanimale nove tehnologije.

Ja sam još kao mali, pre spavanja, čitao Enciklopediju tehnike. To su jednostavno neke stvari koje me zanimaju, dodaje Svetozar.

O tome kako vidi 3D štampanje i modeliranje u budućnosti, on navodi da će ono tek treba da dostigne svoj potencijal, pogotovo u obrazovanju, i dodaje:

Svaka proizvodna firma će imati 3D printere koje neće koristiti samo za prototipe, već i za proizvodnju malih serija specijalnih proizvoda. Ova tehnologija će svoj ful potencijal tek dostići u proizvodnji proteza, longeta i drugih pomoćnih sredstava.

3D republika navodi da se uključivanjem 3D štampe u sam proces proizvodnje mogu ostvariti više vrednosti, kao što je kraće vreme proizvodnje prototipa uz nižu cenu. Time se može mnogo brže testirati funkcionalnost budućeg proizvoda ili moguća uspešnost na tržištu.

Štampa je već našla svoj put u medicini. Univerzitetska bolnica Salamanke i Nacionalni istraživački centar CSIRO iz Melburna, Australije, su izveli operaciju na pacijentu obolelom od malignog karcinoma u predelu grudnog koša. U operaciji su mu zamenili deo grudnog koša s 3D odštampanom titanijumskom protezom. Kada je reč o komercijalnim potrebama, navodi se primer nemačke kompanije Adidas koji je testirao novi način proizvodnje đonova za obuću za trčanje.

3D Republika je do sada učestvovala u dosta projekata razvoja i štampe, kao što je 3D model za budući bord gejm, zatim upravljačka palica za helikopter, ali i model za dental protetiku i protetičku ruku za decu rođenu s deformitetom.

Za kraj, Svetozar poručuje svima koji su zainteresovani za 3D printing da posete njihov sajt, na kojem mogu da nađu mnoge inspirativne priče i odgovore na razna pitanja vezana za tehnologiju 3D štampe.

Kako ti se čini tekst?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.