Asertivna komunikacija

Sa sigurnošću možemo reći da je jedna od najvažnijih stavki u komunikaciji da nas sagovornik razume na način na koji smo želeli. Međutim, postavlja se pitanje da li je tako nešto uvek moguće? Odgovor je DA! Saznajte kako u nastavku teksta.

Šta je zapravo asertivnost? Asertivnost je ponašanje kojim se zauzimamo za sebe, iskazujemo svoje potrebe i stavove na direktan i nedvosmislen način, a da pritom ne ugrožavamo druge.

To bi značilo da asertivna komunikacija podrazumeva da možete (i znate kako) da kažete šta zaista mislite i kako se osećate, a da ne degradirate, ponizite ili uvredite osobu sa kojom komunicirate. Kroz ovaj vid komunikacije poštujete i uvažavate stavove drugih, ali to ne mora nužno da znači da se i slažete sa istim.

Izvor: Unsplash

Zašto je toliko važna? Pre svega, asertivna komunikacija može pomoći da manje stresno doživite situacije u kojima iznosite suprotan stav u odnosu na druge, kao i da ljubazno odbijete uporne zahteve drugih ljudi.

Pored toga, posedovanje veština asertivne komunikacije pomaže da, smanjivanjem drame i stresa, lakše izgradite i održite zdrave porodične, prijateljske i poslovne odnose. Ona takođe omogućava da postavite neophodne granice i zadovoljite svoje potrebe bez opasnosti da se otuđujete od drugih i sami postanete ljuti.

Postoje različite tehnike asertivnosti koje se mogu koristiti:

  1. Bazična asertivnost („Smeta mi kada vičeš na mene.“);
  2. Empatička asertvinost („Ne volim kada moram da otkažem planove, ali ne odgovara mi da se vidimo danas.“);
  3. Pokvarena ploča („Ne, hvala. Nisam zainteresovan za taj proizvod“.  I onda ponovo: „Ne, hvala“. I još jednom: „Ne, hvala.“);
  4. Asertivnost posledica („Ukoliko se ovo desi ponovo, moraću da reagujem, a radije ne bih.“);
  5. Ja-poruke („Volela bih da me nekada pozoveš“, umesto, „nikada me ne zoveš!“ što su zapravo Ti-poruke).
Izvor: Unsplash

Zvuči super, zar ne? Međutim, usvajanje asertivnog načina komunikacije nije lako, jer podrazumeva promenu vaših navika, a to zahteva volju, vreme i vežbe. Dakle, nema magičnog štapića i poboljšanja preko noći. Ali ne gubite nadu, činjenica je da asertivna osoba vremenom stiče i razvija svoje asertivne sposobnosti. Važno je da to zaista želite!

Da li si se ranije susreo/la sa pojmom „asertivne komunikacije“? Da li i ti veruješ da je ona važna za svakodnevni život? Ukoliko imaš nekih pitanja, sugestija ili predloga u vezi ove ili bilo koje druge teme, slobodno nam se obrati putem komentara, dela #Pitajnas ili društvenih mreža!

#čitamose 😄

Kako ti se čini tekst?
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.