Budućnost učenja: Brže, lakše i efikasnije

Kada je harizmatični Kris Lonsdejl na TEDx konferenciji održanoj 2013. na Lingnan Univerzitetu (Hong Kong) održao čuveno predavanje na temu „Kako naučiti bilo koji jezik za šest meseci?”, mnogi su ostali skeptični, verujući da je u pitanju naivni psihološki senzacionalizam koji ima malo veze sa realnošću, ali je ipak to bio neki pogled u budućnost. Ipak, srž Lonsdejlovog koncepta bila je primena realnih psiholoških mehanizama putem kojih je moguće značajno ubrzati i poboljšati proces učenja.

Njegovo čuveno „lako je, zaista”, pokazaće se, počiva na prilično pronicljivim zaključcima i više nego prihvatljivim naučno zasnovanim tezama, daleko od svakog diletantizma ili kvazinaučnog promišljanja. Predstavljajući koncept „modeling language learning„, Kris Lonsdejl je tvrdio da je primenjujući datu tehniku za samo šest meseci odlično savladao mandarinski kineski, i da je bio samo na korak od najvišeg nivoa vladanja jezikom. I pored toga što njegova metoda ima ograničavajući faktor, a to je da uspešnost učenja jezika zahteva od govornika da živi u sredini u kojoj se datim jezikom aktivno govori, ideja da je moguće savladati svaki jezik za samo šest meseci zvuči više nego fascinantno. Dakle, bez obzira na „da li vam idu jezici”, Lonsdejl tvrdi da je šest meseci dovoljno da savladate bilo koji jezik. Koliko je to zaista realno?

Learning

BRAINSCAPE – budućnost?

Ne samo da je realno, nego je besplatno i lako dostupno, tvrde tvorci platforme Brainscape, čija je misija „pametniji svet koji uči brže i efikasnije”. Primenjujući metod „confidence-based repetition“ zasnovan na dostignućima kognitivne nauke, Brainscape omogućava jednistven doživljaj samoučenja uz konstantno napredovanje. Naime, uz ovu platformu koja počiva na prilično jednostavnom principu „informacionih kartica”, korisniku je omogućeno da učenje u potpunosti prilagodi svojim kognitivnim karakteristikama, i da u isto vreme prati sopstveni učinak. Takođe, vreme učenja se skraćuje, jer se kroz efikasan sistem samoocenjivanja prati napredovanje i akcenat se stavlja na koncepte koje korisnik sporije savladava, dajući mu više vremena i priliku da kvalitetno procesuira date informacije. Učenje nije vremenski ograničeno, ali je korisnik uvek informisan o nivou svog postignuća, kao i o daljim mogućnostima učenja.

Brainscape image 2

Šta su posebne prednosti Brainscape platforme? Prva stvar je svakako vrhunska inovacija koja u potpunosti menja tradicionalni koncept „učenja kod kuće”. Učenje na taj način, iako samostalno, postaje efikasno i kvalitetno, a praćenje rezultata realno i kontinuirano. Čak iako ste davno završili školu, ili vas profesionalno opredeljenje vodi daleko od učenja određenih stvari koje volite, Brainscape pruža mogućnost samoučenja bez posedovanja predznanja. Druga, veoma značajna prednost, jeste mogućnost kvalitetne primene u nastavnom procesu. Platforma omogućava nastavnicima da samostalno kreiraju obrazovne programe u okviru date metodologije i da uz pomoć datih alata efikasno i precizno prate napredovanje svojih učenika. Dodatno, nastavnik u svoju učionicu unosi kvalitetan IKT sadržaj što će učenici svakako znati da cene i što će nesumnjivo uticati na kvalitet rada. Na taj način, dobijamo atmosferu učenja bez pritiska i na obostrano zadovoljstvo koje je uslovljeno specifičnim individualnim pristupom učeniku i njegovim potrebama.

Hand writing never stop learning on a white board

Na kraju, ono što ja posebno cenim kod ove platforme jeste filozofija sveopšte demokratizacije učenja i znanja. Brainscape je dostupan svima! Njegova metodologija ne zahteva predznanje koje vas isključuje kao potencijalne korisnike aplikacije. Nema rokova, požurivanja, pritiska  javnog ocenjivanja, eksterne evaluacije, kritikovanja i isključivanja. Samo vi i vaša želja da nešto naučite kvalitetno i efikasno. Meni je to prava stvar!

Marijan Mišić

Kako ti se čini tekst?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.