Čuda #novetehnologije – 5 po našem izboru

Britanski savet (British Council) se potrudio da nam još jednom pokaže šta je sve moguće kada uložimo više pažnje (i sredstava) u svet obrazovanja. Možda je robot na času programiranja u školama u Srbiji naučna fantastika, ali ima mnogo toga što možemo i sami primeniti. Sva čuda koja smo videli na konferenciji #novetehnologije čekaju u prostoru između naše mašte i spremnosti da se malo više potrudimo.

#1 Edbot – PROGRAMIRANJE ZA SVE UZRASTE

Robot više nije samo zvezda filmova naučne fantastike – veliki broj zemalja Evrope već se obavezao da uvede programiranje kao obavezan predmet u osnovnim školama. Edbot spremno čeka i već osvaja učionice širom Velike Britanije. Jaka baterija, 16 odvojenih motora koji mu pokreću zglobove, senzori i komande koje možete programirati u Scratch, Python i Java Script programskim jezicima.

Korišćenje robota u nastavi IKT bliže je nego što nam se na prvi pogled čini.

Poštarina iz Engleske i cena od 1.000 evra definitivno nije za naše uslove, ali treba imati u vidu da je i ovo veoma konkurentno u svetu robotike. Kompanija Robots in Schools u stalnom je kontaktu sa profesorima koji nalaze nove načine da primene Edbota u nastavi. Odlična stvar je sistem prilagođen svim uzrastima: osnovci će uz njega zavoleti programiranje i brzo naučiti Scratch, a već u srednjoj školi mogu da pređu na neki ozbiljniji programski jezik i prefinjenije komande.

#2 JAWIQ edutouch 2 – tabula rasa za XXI vek

Tabla u školi prvo je bila crna, zatim zelena, u mnogim učionicama je danas bela, a krede su zamenjene flomasterima. Projektori i stabilna internet veza je nešto što tek treba da postane standard u našim školama – uzdamo se u obećanja i držimo palčeve. Jedna češka kompanija prikazala je šta sledi posle tog sna.

Najveći tablet koji ste ikada videli!

Od milošte ga zovu Gigan tablet, a zapravo se radi o LED monitoru dijagonale od 55 inča, sa visokom HD rezolucijom. Za razliku od projektora čija sijalica radi samo nekoliko sati, Edutouch ima režim rada od 24 sata i štedljiv je po pitanju električne energije. Okvir je napravljen od izdržljivog čelika, površina je zaštićena staklom od 4 milimetra i težak je 42 kilograma. Iako ima odvojeni slot u koji možete „ubaciti“ matičnu ploču i tako ga pretvoriti u računar, HDMI slot može ga povezati za bilo koji tablet, računar ili laptop. Radi na svim operativnim sistemima, ima ugrađene zvučnike, a aplikacije koje smo imali prilike da probamo ostavljaju bez teksta.

#3 Turnitin – zato što je pisanje važno

Ako je Bolonjski proces doneo išta dobro, to je mnogo veća zastupljenost pisanog izražavanja. Nažalost, sistem učenja u osnovnim i srednjim školama ne osposobljava učenike da dovoljno dobro izraze svoje misli kroz pisanu reč. Obavezni su samo pismeni zadaci, a tehnika pisanja uči se samo u okviru nastave srpskog jezika. U slučaju da ne propusti ni jedan, tokom 4 godine srednje škole, učenik napiše 16 zadataka ili prosečno 30-ak strana. U školama zapadne Evrope više od toga u obavezi su da napišu tokom jednog meseca!

Sistem za samostalno vežbanje pisanja, ali i ocenjivanje. Izvor: turnitin.com/

Sistem za samostalno vežbanje pisanja, ali i ocenjivanje.
Izvor: turnitin.com/

Turnitin je softversko rešenje nastalo posle 20 godina rada na algoritmima za utvrđivanje autorstva. Međutim, osim što može nepogrešivo da pronađe plagijat, ispostavilo se da nam može pomoći da savladamo pisanje. Proverava ogromnu bazu izvora (Vikipedija je jedan od partnera na projektu), uči korisnika pravopis i gramatiku, procenjuje stil i organizaciju izloženih ideja.

Učenici i profesor mogu da rade zajedno, a istraživanja su pokazala da su korišćenje ovog softvera smanjuje procenat preuzetog sadržaja za 70%, smanjuje vreme potrebno za ocenjivanje za trećinu, a komentari koje učenik dobija su 52% bolji nego oni u vežbankama. Šteta što radi samo za engleski jezik!

#4 BubbleBee – SAJT ZA UČENjE I VEŽBANjE PROGRAMIRANjA

Ekipa mladih stručnjaka iz Majkrosoftovog razvojnog centra u Srbiji napravila je sajt za učenje i vežbanje programiranja. Ako želite, BubbleBee možete koristiti kao sredstvo za samoučenje i tako kod kuće savladati programiranje koje se uči u školama. Velika zbirka odabranih zadataka može pomoći u pripremi za programerska takmičenja, a profesori ga mogu upotrebiti da optimizuju nastavu.

Deo flajera koji su nam momci dali na štandu. Za više informacija, otvorite sajt: bee.bubblecup.org

Deo flajera koji su nam momci dali na štandu. Za više informacija, otvorite sajt: bee.bubblecup.org

Kursevi koje ćete tamo naći pokrivaju sve nivoe, od početnika do onih na višem nivou znanja. Automatsko testiranje rešenja na sajtu podržava sve, od Pascal-a, preko C/C++/C#, sve do Java, Python i Octave programskih jezika. Svi resursi su potpuno besplatni, a mesta u timu koji kreira nove kurseve uvek ima.

#5 INTERAKTIVNI BUKVAR – ZA BUDUĆE GENERACIJE ĐAKA PRVAKA

Na ovogodišnjem sajmu videli smo i nešto za najmlađe i posebno smo ponosni što je kompanija Coprix mislila na njih. Radi se o novom Interaktivnom Bukvaru za srpski jezik. Ovaj višestruko nagrađivani softver razvijan je u saradnji sa Filološkim i Učiteljskim fakultetom u Beogradu, a predškolski vaspitači i učitelji uključivani su od početka.

U kombinaciji sa uređajima koji imaju ekran osetljiv na dodir, ovaj softver će pomoći najmlađima da brže upamte slova i nauče da pišu. Postoji i sistem koji prikuplja statistiku i beleži rezultat koji se prosleđuje nastavniku, pa se tako rezultati vežbanja mogu pratiti stalno. Ovo inovativno nastavno sredstvo tako spaja rad u učionici i vežbanje kod kuće.

Mislim da jedna misao dobro opisuje utisak ovogodišnjeg sajma, na binama i među postavkama:

U SKLADU SA MOGUĆNOSTIMA KOJE IMAMO, MOŽEMO SE POHVALITI ENTUZIJAZMOM I IDEJAMA DOMAĆIH INOVATORA. DA LI NAM NEDOSTAJE INSTITUCIONALNA I SISTEMSKA PODRŠKA ILI SAMO MAKAR VEĆE INTERESOVANjE?

OVAJ DOGAĐAJ JE PRAVO MESTO NA KOME ĆETE NAĆI MAKAR JEDNO OD TO DVOJE!

Kako ti se čini tekst?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.