Dragi nastavnici,

U ovom pismu se ne obraćamo Vama, prozivajući Vas po imenu i prezimenu; ako se ipak osetite prozvanim, po imenu i prezimenu, razmislite zašto. Popravka će biti na svakom sledećem času, sve dok svi ne budemo zadovoljni.

Unsplash.com

Dragi nastavnici – da li se čujemo?

Onda kad smo galamili pa ste nas sve upisali, zvali direktora i razrednu; je l’ ste čuli kakvu i čiju pažnju smo tražili? Samo vašu, ne ni direktorovu, ne ni razredninu, vašu. Jer smo za vas mislili da ćete nas čuti. Od vas smo očekivali:„Pa dobro, šta sad nije u redu?!“. Da budete tu kad razredna nije, da možemo da vam kažemo što njoj ne možemo. Da vam se požalimo i kažemo šta ne valja. Izgleda da se nismo čuli…

Dragi nastavnici – da li se razumemo?

Onda kad vam je Milica rekla da nije mogla da nauči lekciju jer joj je tata opet došao pijan kući i tukao je, šta ste joj vi rekli? Da će iz vašeg predmeta imati zaključenu četvorku, ili peticu, ako joj treba za prosek. Da li ste razumeli da nju to boli; da ona želi da nauči, a ne može?

Kad vas je Vuk zamolio da popričate jer ga zanima da studira nešto blisko vašoj oblasiti, šta ste mu rekli? „Nemoj…“. Da li je to zaista tako teško ili mislite da je slab da bi se probio na vrh ili je nešto drugo? Niste mu dali razlog, on je posle rekao da mislite da je glup, iako vi to niste kazali. Čini nam se da se nismo baš razumeli…

Dragi nastavnici – govorimo li istim jezikom?

Jeste, mi na vašim časovima i blejimo i skrolujemo, lajkujemo, grajndamo, samo zato što nas smara vaša spika. A koja je vaša spika? Vektorski proizvod sa skalarom u međuratnoj umetnosti Španije, dok Crnjanski piše o Londonu i kako se proveo u Parizu; kojom brzinom vaza pada sa 11. sprata i čemu služi jednistveni id u javi? To se baš razlikuje, je l’ bismo mogli da se nađemo negde na pola?

Dragi nastavnici, nismo mi savršeni,

i ne tražimo ni od vas da budete takvi. Tražimo da nas čujete i razumete kada galamimo, kada vam bojažljivo priđemo posle časa i zamolimo da ne vičete kad neko ne zna. Vi, nastavnici, vi ste u našim očima nepogrešivi, koliko god grešili; vi ste nam model, i kad takvog nema kod kuće. Vi ste predstavnici vaše nauke i umetnosti, kako god vama to izgledalo.

Dragi nastavnici,

ne zamerite na iskrenosti i nemojte nam davati nenajvaljene kontrolne.
Srdačno,

Vaši učenici

Kako ti se čini tekst?
+1
15
+1
3
+1
3
+1
6
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.