#EduDiscord

Koliko često se u poslednjih par godina viđaš sa svojim prijateljima i bližnjima? Kada ovo pitamo ne mislimo na viđanje preko kamere. Koliko često čitaš novine, časopise, knjige? Mislimo na prave papirne predmete, a ne PDF formate, forume, fotografije, komentare i slično. Koliko često pratiš nastavu za fakultet ili školu, a da je to zapravo u zgradi fakulteta ili škole? 

Napretkom tehnologije sve manje koristimo stvarni svet, a sve više se oslanjamo na onaj digitalni. Naravno, digitalni svet nema samo loše osobine, svi smo svesni koliko zapravo dobrih strana ima. Na primer, više ne moramo trošiti vreme na odlazak do picerije i čekanje porudzbine, sada samo jednim klikom kroz dvadesetak minuta dobijamo svežu picu na pragu naše kuće 🍕. 

Pored pogodnosti koje nam olakšavaju svaki dan, digitalni svet nam pruža i nešto mnogo važnije od dostavljanja hrane na kućnu adresu, a to je totalno besplatna edukacija, napredovanje i rad na sebi. Konkretno ovaj primer smo imali kada smo, zbog pandemije koja nas je zadesila, svoje celokupno obrazovanje prebacili u onlajn format pomoću raznih društvenih mreža i aplikacija.

U jednom od naših prethodnih tekstova, do koga možete doći klikom OVDE, smo govorili o tome kako se Diskord može koristiti za komunikaciju i edukaciju i objasnili smo koje tehničke mogućnosti pruža. Kroz ovaj tekst ćemo se malo više osvrnuti na deo edukacije preko Diskorda u praksi 💻. 

Smatram da znanje koje sam stekao pomoću Diskorda nije ništa manje kvalitetno u odnosu na ono koje bih stekao uživo„.

Veljko Đorđević, bivši član internacionalne organizacije “Pokreni se!”, je sa nama podelio kako je izgledalo njegovo prvo iskustvo gde je Diskord koristio za edukaciju, a ne samo za zabavu.

S obzirom na geografsku udaljenost članova organizacije “Pokreni se!”, redovni sastanci uživo nisu bili mogući. Društvena mreža koju su koristili jeste zapravo Diskord jer je pregledna, brzo se nauči kako funkcioniše i dobra je za komunikaciju, kako putem poruke tako i za razgovor. 

Ja sam doduše i pre ulaska u organizaciju “Pokreni se!” koristio Diskord kako bih igrao igrice sa prijateljima tako da sam znao kako funkcioniše, ali nisam imao predstavu da se može iskoristiti na neki drukčiji i bolji način”, započeo je Veljko.  

Veljko nam je objasnio i da su oni na serveru imali čitav jedan mali svet 🌎. Od kanala koji su služili za neformalno ćaskanje, do onih na kojima su pisani izveštai i tačke za sastanke. S obzirom da su bili podeljeni u sektore, super stvar je bila ta što su ostali, van tog sektora, bili ograničeni. Dakle, niko nije imao pristup tuđim sektorima. 

Na kraju Veljko je zaključio: “Pored toga što sam upoznao nove ljude Discord je uspeo da zameni uživo prostor i uživo rad gotov 90%. Radili smo, učili i napredovali isto onoliko koliko bismo i da su sastanci mogli da se organizuju uživo. Naravno, drukčije je i lepše kada se uživo svi družimo i radimo, ali smatram da znanje koje sam stekao pomoću Diskorda nije ništa manje kvalitetno u odnosu na ono koje bih stekao uživo“.

Ovo je samo jedan od mnogih primera kako su mladi, tačnije srednjoškolci, uspeli da iskoriste mogućnosti koje Diskord pruža. Pored ovakvog vida edukacije i upoznavanja, postoji veliki broj ljudi koji su Diskord iskoristili za učenje novih skliova i stranih jezika. Detaljnije o tome ćemo u nekom od narednih tekstova 😉.

Da li i ti imaš neku priču sličnu Veljkovoj ili možda drugačiju koju bi voleo/la da podeliš sa nama i da se nađe u nekom od narednih tekstova? Ako je odgovor da, ne znamo šta još čekaš! Piši nam u komentarima ili na našem Instagram profilu.

Nastavi da radiš na sebi i da se edukuješ pomoću Diskord-a, a do sledećeg teksta…

#čitamose 🧐

Kako ti se čini tekst?
+1
3
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.