Idealni intervju! To postoji?

Kako pokidati na intervjuu? Pitanje koje sigurno overthinkuje veliki broj mladih ljudi. O kakvom se intevjuu radi? Intervjuu je praksa koju sve više nevladinih organizacija i kompanija počinje da primenjuje. Važno je kakav prvi utisak ostavimo jer je intervjuu veoma bitna karika kriterijuma za prijem u jednu organizaciju ili kompaniju.

Prvo, red je da objasnimo šta je to tačno intervjuu da ne bude zabune 😅. Intervju je najčešće drugi deo procesa odabira za zapošljenje u određenoj organizaciji ili kompaniji. Ako ste prošli prvi deo, koji se u većini slučajeva sastoji od slanja CV-a i motivacionog pisma ili popunjavanja određene Google forme, onda to znači da je dokumentacija zainteresovala poslodavca ili HR-a, što je pozitivna stvar. Ostalo je samo da pokidate na intervjuu 😉.

Kao što smo već napominjali kod teksta o javnom nastupu, najbitniji deo je priprema. Sun Cu je to opisao na najbolji način sledećim citatom: „Svaka bitka se dobija pre nego što se ona vodi!“, što znači da je priprema veoma važna.

Kako da se spremimo za intervjuu? Tri stvari koje smo prepoznali da su bitne priliko pripreme su: istraživanje poslodavca, pokazivanje motivacije i pobrojati veštine.

Istraživanje

Pre samog intervjua za prijem u kompaniju ili organizaciju, istražite i pokušajte da saznate što više informacija o njima. Svaka kompanija ili organizacija ima svoj sajt, društvenu mrežu ili čak neki podatak na sajtu APR tako da slobodno pristupite tim informacijama. Mini istraživanjem koje sprovodite ćete sebi olakšati mnogo zato što ćete znati „poslodavca“ i možete da naslutite određena pitanja.

Motivacija

Kada ste istražili o kompaniji ili organizaciji onda znate otprilike neki etički kodeks ili vrednosti. Trudite se da pokažete da vam je stalo da te vrednosti budu održive i da su to vrednosti koje vi delite (ako su to vaše vrednosti). Morate pokazati da vam je stalo ne samo do posla već i održavanja organizacijskih i ljudskih vrednosti.

Imate veštine i znanje, pokažite to „poslodavcu“! Treba da mu pokažete sa kojom strašću radite određeni posao i da, ono što ne znate, imate motivaciju da naučite ili modifikujete i evoluirate.

Veštine

Razmišljate sigurno neko vreme kako ćete da se prestavite na intervjuu. Odgovor na vaše muke je prost. Pričajte o onome što ste najsigurniji da znate. Koja je to veština koju imate i koja vas krasi? Jednostavno popišite na jednu listu 10-ak veština koje najbolje znate i precrtajte 7, a onda razmislite koje znanje i postignuća imate u vezi sa te tri veštine. Kada to uradite napravite priču oko te tri veštine i budite uverljivi da je to vaša „mini supermoć“.

Ovo je kratki osvrt na to kako pripremiti intervjuu, ali mi nećemo danas puno otkrivati jer će HR Hristina Antić sve savete, koje ona ima prema svom iskustvu, da podeli na radionici Kako pokidati na intervjuu? koja će se održati u sredu 17.11.2021. u 20.30h.

Ukoliko budete imali bilo koje pitanje, pišite nam u komentarima ispod, putem Instagram ili Facebook stranice, kao i putem specijalnog odeljka na našem sajtu #pitajnas, koji ćemo najčešće proveravati!

Prijavite se na radionicu!

Do tada,

#čitamo se! 😎

Kako ti se čini tekst?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.