Ideodrom – prilika za drugačije učenje

Sigurno ste čuli za konferenciju #Superste? U pitanju je sasvim jedinstven programa kroz koji fondacija Dokukino i Erste banka podržavaju različite ideje formalnih i neformalnih grupa. Zajedno, pod sloganom Rade nas ideje, nađu se zanimljivi projekti iz oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja. Kakve to veze ima sa učenjem? I šta je to Ideodrom, gde su se svi ni našli?

Superste je program na kome formalne i neformalne grupe mogu osvojiti novac da svoju ideju sprovedu u delo. Prijava je relativno jednostavna: sve se dešava na sajtu, pitanje po pitanje sklapa se predlog projekta koji bi na kraju ciklusa mogao dobiti podršku od 500.000 dinara. Mnogi bi rekli da je to dovoljna motivacija da se prijavite, ali bi pogrešili – to nije suština #Superste izazova.

Učesnici Superste Ideodroma 2016.

Učesnici Superste Ideodroma 2016. na Avali.

Kada tako napravljen predlog projekta bude odobren, ulazite u prvu etapu trke: prikupljanje podrške zajednice (na sajtu i na društvenim mrežama). U ovoj etapi traži se inicijativa i preduzimljivost, a značaj ove podrške videće se kasnije tokom takmičenja. Dok se priča širi internetom, kreću Projektne klinike. Takmičari prolaze niz vebinara na kojima imaju priliku da se po prvi put susretnu sa svojim mentorima.

To je ključna razlika koja izdvaja Superste od svih drugih konkursa: bez obzira na to koliko su inicijatori projekata (ne)iskusni, sa njima radi tim najistaknutiji predstavnici različitih struka: od upravljanja finansijama, preko promocije, marketinga, brendiranja, sve do upravljanja projektima. Na kraju ove etape, učesnici koriste stečeno znanje i iskustvo da doteruju svoje projekte u poslednju prijavnu formu koju zatim ocenjuju Superste znalci. Oni procenjuju svaku prijavu ponaosob i biraju 40 polufinalista za dvodnevni Ideodrom.

Relja Dereta i prezentovanje sa stavom!

Relja Dereta i prezentovanje sa stavom!

‚‚Od vas se očekuje mnogo – da date svoj maksimum i da učinite da nijednom od sudija ne olakšate izbor“

Ovako je Ideodrom otvorila Aleksandra Kosanović, najpopularniji Superste mentor prema glasovima prethodne generacije. Svi učesnici su prošli kroz veoma praktičnu edukaciju Aleksandre Vesić o upravljanju budžetom, a zatim vežbali kako da se što bolje pripreme za prezentaciju svojih projekata sa Reljom Deretom. Do kasno uveče trajale su konsultacije sa mentorima o svakoj pojedinosti predloženih projekata. Sutra ćemo čuti prezentacije, onako kako će ih verovatno čuti i sudije samo nedelju-dve kasnije, kada zajednica glasanjem odabere 20 finalista.

 #Superste mentori: Sonja Dakić, Aleksandra Kosanović i Ivan Ćosić.

#Superste mentori: Sonja Dakić, Aleksandra Kosanović i Ivan Ćosić.

Prema propozicijama takmičenja, svi učesnici moraju imati između 16 i 35 godina. Na ovim idejama, uz učesnike rade fantastični, iskusni i apsolutno ostvareni stručnjaci (listu mentora možete pogledati na sajtu programa). Od predstavnika 40 timova, samo 10 će na kraju dobiti novac za svoju ideju, ali pomislimo: koliko su toga svi oni dobili? Sama činjenica da su stigli do ovog nivoa takmičenja donela im je vrhunsku edukaciju, mentorstvo koje se nastavlja kroz lične kontakte koje su ovde uspostavili, a u našim uslovima nikako ne treba zaboraviti ni taj važan utisak: niste sami.

Šta čeka pobednike? Prilika! Ono što je počelo danas na Ideodromu može lako da pređe u praktičan rad od koga će cela zajednica imati dugoročne koristi. Sutra ćemo razgovarati sa njima, i sa učesnicima i sa mentorima. Pokušaćemo da saznamo šta je to moguće naučiti za samo par dana kada ti neko pruži priliku da daš sve od sebe za ideju. Sada i onako ne bi vredelo pitati ih, jer i u ovo vreme oni vredno rade i bore se za ono u šta veruju.

Kako ti se čini tekst?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.