Virtuelna Analitička Hemija🧪

Dimitrij Ivanovič Mendeljejev je jedan od dvojice naučnika koji su stvorili Periodni sistem elemenata, Alfred Nobel je pronalazač dinamita, Marija Kiri je pronašla dva nova hemijska elementa, a Frederik Sanger je objasnio konstitucionu strukturu molekula insulina. Oni su samo neka od poznatih imena iz sveta hemije. 

Da li bi i tvoje ime nekada moglo da se nađe na ovoj listi, ili si ipak osoba koja zaobilazi hemiju? Veći deo Unbox tima spada u ovu drugu grupu, mada ne brinemo, a ne trebaš ni ti – ima pomoći i za nas! Ne, to nisu sati provedeni na dopunskim časovima u školi, niti je bezbroj privatnih časova, već nešto skroz novo i neočekivano! 

Učenici gimnazije “9. maj“ iz Niša su osmislili totalno novi način učenja analitičke hemije! 

Njihova učenička kompanija VAH (Virtuelna Analitička Hemija) je napravila softver preko koga možeš vežbati analitičku hemiju kao da si u laboratoriji, ali preko svog uređaja! Detalje o ovom softveru i utiscima iz celokupne realizacije ideje podelili su sa nama mentorka tima, profesorka Aleksandra Gošnjić Ignjatović, i jedan od članova tima, Stefan Mitrović.

Kako je nastao VAH i kako biste ga ukratko opisali?

2017. godine, par prijatelja iz odeljenja i ja smo se prijavili za takmičenje Dostignuća mladih. Takmičenje je bilo vezano za učeničke kompanije i mi smo u početku pravili biorazgradive maskice. To još nije bilo vezano za VAH, mada se nama svidelo takmičenje i sledeće godine smo se opet prijavili. Profesorka je imala ideju, pošto zna da se ja bavim IT-em, da napravimo neki softver za analitičku hemiju. S obzirom da se hemija svodi na pisanje formula i računanje kao matematika, hteli smo da pružimo mogućnost učenicima da samostalno rade u laboratoriji na bezbedan način. Ni te godine nismo postigli neke rezultate, ali je početna verzija VAH-a tada nastala i krenula da se razvija”, kaže Stefan Mitrović, sada lider tima.

VAH je softver namenjen učenicima i profesorima za učenje kvalitativne analitičke hemije. Orginalan, zanimljiv i lako primenjiv kako za naše tako i za svetsko tržište jer je „hemijski jezik“ univerzalan. Postoji  više od 2 godine i nigde u svetu ne postoji ništa slično, tako da je ideja potpuno originalna”, kaže Aleksandra Gošnjić Ignjatović, profesorka hemije i mentorka kompanije.

Koja je Vaša uloga kao mentorke u timu, a kakve su uloge ostalih članova tima?

Moja uloga kao mentorke je da slušam ideje svojih učenika, usmeravam ka konačnom cilju  i podstičem dobru komunikaciju u timu. Zajedno stvaramo dobru energiju, a kreativnost učenika je sjajna – motiviše mene kao profesora. To nije uvek lako, ali je zadovoljstvo u procesu stvaranja nemerljivo”, kaže profesorka Gošnjić Ignjatović.

Mi smo trenutno u timu podeljeni tako da je koleginica Mila Projović zadužena za hemijski deo, s obzirom da se ona najviše od nas troje razume u hemiju. Kolega Jovan Lazarević je zadužen konkretno za programiranje, dok sam u početku ja bio zadužen za to, a trenutno sam za grafički dizajn i izradu prezentacija. Moja glavna uloga u timu jeste da budem lider zato što sam u VAH-u od osnivanja i znam svu papirologiju. Najbolje mogu da uskočim kada se na takmičenjima odgovara na neka malo nezgodnija pitanja”, kaže Stefan Mitrović.

Kakve uspehe je postigla VAH kompanija do sada? 

VAH Tim sa idejom Virtuelne analitičke hemije je prvi u Srbiji u kategoriji inovativne ideje na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Čak smo proglašeni za najbolji srednjoškolski tim u Srbiji. Spremamo se za međunarodno takmičenje, u okviru Jadransko-jonske regije na kome predstavljamo Srbiju. Softver je od velike važnosti  jer imamo nameru da ga implementiramo u obrazovni sistem kao pomoćno nastavno sredstvo”, kaže Aleksandra Gošnjić Ignjatović. 

Pre par dana smo učestvovali na takmičenju inovativnih biznis ideja koje organizuje Slovenija, to je međunarodno takmičenje i učestvovalo je devet zemalja. Nas je prijavilo ministarstvo u srednjoškolskoj kategoriji jer smo već pokazali dobre rezultate. Takmičenje se sastoji iz biznis dela i prezentovanja ideja. Ostale države su imale stvarno dobre ideje i mogu reći da je bila dosta jaka konkurencija. Prvo mesto je odnela Slovenija, drugo mi, a treće mesto je bila Italija. Kao pobednici smo dobili priliku da čestvujemo na jednoj od najvećih konferencija za biznis ideje u Evropi koja se zove PODIM DX„, kaže Stefan Mitrovic.

Kako u budućnosti vidite ovu kompaniju?

Želimo da naš softver bude sastavni deo nastave hemije. Smatramo da će je učiniti zanimljivom i interaktivnijom. Potrudićemo se da bude neizostavan deo svake škole u Srbiji”,  kaže profesorka Aleksandra Gošnjić Ignjatović. 

Sem toga što bih voleo da VAH postane sastavni deo obrazovnog sistema, voleo bih i da inspiriše kako srednjoškolce tako i osnovce da se potrude i da ostvare svoje ideje zato što sam ih ja imao dosta i nisam verovao da je moguće da ih ostvarim„, kaže Stefan Mitrović, sada student na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Ako ti ovo nije bilo dovoljno i želis da upoznaš ostale članove tima, kao i da vidiš kako izgleda softver, možeš baciti pogleda na njihov sajt, ili pogledati njihov instagram profil @vah_company.

Kako ti se čini tekst?
+1
4
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.