Kako izgleda posao HR-a?

Verovatno si do sada puno puta došao/došla u kontakt sa ovim terminom, pogotovu u kontekstu regrutacije ili osmišljavanja tim bilding-a u okviru različitih preduzeća i organizacija, ali da li znaš kako zapravo izgleda baviti se ovim poslom?!

Ukoliko ne znaš ili nisi sasvim siguran/sigurna, sada možeš saznati, zato što smo odlučili da na ovu temu popričamo sa Hristinom Antić koja radi kao menadžerka ljudskih resursa u RCMT IT Europe-u godinu i po dana, mada se ovom oblašću sveukupno bavi već pet i po godina.

Izvor: lična arhiva

Naime, ona je u studenskoj organizaciji AIESEC prvi put došla u dodir sa tim zanimanjem i zahvaljujući stečenim znanjima kasnije pronašla posao koji podrazumeva bavljenje različitim oblastima, poput razvijanja soft skilova (takozvanih mekih veština, kao što je komunikacija), gde drži radionice, timbildinge, ali takođe radi i izveštaje koji se tiču administracije, iako je najveći fokus na prijemu novih članova.

HR je menadžovanje resursa, u najvećem smislu ljudi, s obzirom da je najveći fokus na njima, dok  naravno postoje i drugi aspekti, kao što su administracija, zatim kalčr orijentid, imploj ingejdžment i tome slično“, iznela je Hristina kao neku opštu definiciju, objašnjavajući da, pored rekrutmenta (regrutacije) koji je glavni deo HR-a, postoji i administracija u okviru koje se pripremaju ugovori, obračuni, zarada, plate, kao i njihovo puštanje.

Takođe, postoji poseban deo koji se bavi organizovanjem raznih vrsta edukacija i sve to u zavisnosti od firme. Osim toga, njihov zadatak je i da olakšaju kolegama kako da se ponašaju u nekim situacijama, odnosno da ih poduče kako da asertivno iskomuniciraju svoje nezadovoljstvo prema drugim kolegama.
HR može da radi gde god je potreba za ljudskim resursima, u firmama, fabrikama, nekim ustanovama, uglavnom je svugde potreban samo zavisi da li poslodavac na to gleda kao na Hr-a ili samo kao administracija“.

Kada nam je malo bliže pojasnila šta se podrazumeva pod ovim poslom, zamolili smo je da nam navede koja su to neophodna znanja i veštine koje bi jedan HR trebalo da poseduje.
Najveći akcenat je na komunikaciji, gde HR treba da zna kako da dobro iskomunicira sa ljudima, da zna da ih sasluša, da ima dobre analitičke sposobnosti, da dobro procenjuje ljude, zatim da poseduje organizacione i menadžerske veštine, kao i da poznaje finansije“.

Prema njenim rečima, ljudi koji završe psihologiju mogu se jednog dana odlučiti da uplove u vode upravljanja i rukovođenja ljudskim resursima i to pogotovu u rekrutmentu, kao što mogu i ekonomisti koji sa sobom nose razna neophodna znanja, kao na primer ona iz menadžerskih predmeta.

Međutim, uprkos tome ona veruje da fakultet nije presudan za bavljenje ovim poslom (kao što generalno nije ni za bilo koji drugi).
Faks kao faks ne mora da bude neka prekretnica da li ćeš ti da budeš HR ili ne, to mogu dosta kurseva ili neke prakse na primer, onda volontiranja“, rekla je još jednom istaknuvši od kolikog je značaja za njeno napredovanje imalo članstvo u organizaciji AIESEC.

Izvor: lična arhiva

Ako ti zanimanje HR-a zvuči zanimljivo i voleo/volela bi da se oprobaš u njemu, onda ti savetujemo da to učiniš putem nevladinog sektora, tako što ćeš se prijaviti za poziciju menadžera ljudskih resursa u nekoj od  brojnih nevladinih organizacija i na taj način steći jedno bazično iskustvo koje ti kasnije i te kako može biti od koristi, kao što je bilo u Hristininom slučaju.

Ukoliko bi želeo/želela da saznaš nešto više o nekom drugom zanimanju, slobodno nam piši putem komentara ili na društvenim mrežama. Daćemo sve od sebe da ti u što većoj meri pomognemo i približimo to zanimanje, nadajući se da ti tako makar malo pomažemo da se sutradan lakše odlučiš kojim poslom želiš da se baviš.

Do tada, čitamo se 🤗

Kako ti se čini tekst?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.