Kako na najbolji način iskoristiti srednjoškolske dane

Ako zaustaviš neku odraslu osobu I postaviš joj pitanje koji joj je period života bio najlepši, većina bi ti dala isti odgovor – srednja škola, a kao razlog obično navode da je to poslednje vreme kada si bezbrižan, jer posle dolazi fakultet, posao, osnivanje porodice, plaćanje računa i svi oni problem koji prate prosečnog odraslog.

Kako bi na što bolji način iskoristio/la te, za mnoge najlepše, dane provedene u srednjoj, pitali smo bivše srednjoškoce šta bi oni voleli da su znali kada su upisivali srednju? Na šta bi obratili više pažnje, a na šta se ne bi toliko obazirali? Pročitaj u nastavku njihove savete, ali ih pritom nemoj uzimati zdravo za gotovo, već se potrudi da ih usvojiš i naučiš na „njihovim greškama”.

“Da mogu da se vratim na početak srednje škole sa ovim iskustvom koje sada imam, definitivno bih se potrudila da opuštenije prolazim kroz te 4 godine. Dozvolila bih sebi više grešaka, manje stresa kao i po neki neopravdani izostanak. Zadovoljna sam time što sam bar deo tih srednjoškolskih dana iskoristila u oprobavanju novih stvari, kao što je volontiranje. Želim da poručim svima koji tek stupaju na scenu da ne budu prestrogi prema sebi, ali ni prema drugima. Koliko god teških trenutaka bilo i koliko god želeo/la da odustaneš, moraš da znaš da će sve to jednom proći. U jednom trenutku svemu, i lošem i dobrom, će doći kraj, a ti ćeš se zapitati gde je sve to vreme otišlo. Skupljaj momente, sklapaj prijateljstva i uživaj koliko god možeš, jer će to vreme svakako proći, a ti ga možeš ili potrošiti ili iskoristiti- na tebi je odluka!”, Nastasija.

„Pre svega predložila bih da se druže, zajedno provode školske dane, međusobno komuniciraju i pomažu se. Nek izbegavaju i klone se svađanja sa profesorima i generalno vršnjacima. Takođe, savetujem da pronađu i otkriju koja su njihova interesovanja, tako što će se, na primer, oprobati u volontiranju u različitim organizacijama, jer u tom periodu života definitivno imaju najviše slobodnog vremena i mogu da se posvete mnogo više raznim aktivnostima. Što se same škole i učenja tiče, predlažem da organizuju svoje vreme, naprave plan kada će i koliko ućiti I na vreme završavaju sve svoje obaveze kako bi ima bilo mnogo lakše i lepše”, Andjela. 

“Ono što bih, pre svega, preporučila sadašnjim/budućim srednjoškolcima jeste da se što više uključe u aktivizam. Sada, kad sam na fakultetu i tek krećem sa time, vidim koliko mi je krivo što se ranije nisam priključila i koliko to znači za sticanje iskustva u svakom smislu. Još nešto što bi him posavetovala je I da ne zaborave na fizičku aktivnost. Često je zamenjujemo nekim drugim aktivnostima, koje nam u datom trenutku deluju primamljivije, ali njen efekat na naše mentalno zdravlje i zadovoljstvo od izuzetnog značaja”, Teodora.

“Kao osoba koja upravo završila srednju školu, mogu da preporučim onima koji je upisuju da, prvenstveno dobro razmisle šta žele da upišu i srednju školu ne upisuju zbog društva, već u skladu sa svojim interesovanjima, jer će tri ili četiri godine morati satima da se bave sferom koju su izabrali i od koje će im direktno ili indirektno zavisiti budućnost, dok većina prijateljstava iz osnovne škole svakako ne opstaju jer se ljudi mnogo promene u tom periodu. Iskoristite srednju školu kao priliku da počnete ispočetka, upoznate nove prijatelje i razvijete se kao ličnost, dok zapravo učite ono što vas interesuje”, Anastasija.

To bi bili neki od saveta naših sagovornika. Za kraj, ono što bih te lično posavetovala je da ne dozvoliš sebi da ti srednjoškolski dani prođu samo u učenju, već se potrudi da što više izlaziš, putuješ, isprobavaš nove stvari– bilo kroz neke školske sekcije, sportske ili vannastavne aktivnosti, jer je srednja škola možda i poslednji voz kad ćeš imati toliko slobodnog vremena. Putuj kad god ti se pruži prilika, izlazi, druži se i uživaj maksimalno!

Ako imaš bilo kakvih pitanja slobodno nam piši ili u komentarima ili nam se javi putem društvenih mreža. Rado ćemo ti odgovoriti!

#čitamose

Kako ti se čini tekst?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.