Kako napisati dobru prijavu?

Kako biste zaista stekli znanja i veštine neophodne za uspeh u 21. veku, morate učiti malo i na ulici a ne samo u učionici. Naravno, pod ovim mislimo na informalno obrazovanje koje nam se dešava svaki dan, ali i na neformalno obrazovanje koje je često praktičnije od škole i daje nam priliku da učimo od eksperata sa terena.

Prvi korak ka učešću u nekoj vannastavnoj aktivnosti je naravno pronalazak prave za nas, za šta je potrebno da postavimo brazovni cilj ka kojem idemo, o čemu smo pričali prošle nedelje, ali i da zablistamo u prijavi, kako bi organizatori prepoznali da smo baš mi prava osoba za njih!

Kako to izgeda u praksi, da li je i koliko teško napisati dobru prijavu, kao i koje su cake pitali smo neke od aktivista u Unbox habu, Miljanu Mitrović i Vida Radičevića, tako da u nastavku sa tobom delimo njihove odgovore!

Gde najčešće nalaziš konkurse/prijave za vannastavne aktivnosti?

Miljana: Sve prijave za vannastavne aktivnosti u kojima sam do sada učestvovala većinom sam nalazila na društvenim mrežama. To su uglavnom stranice nevladinih organizacija i neformalnih grupa na društvenim mrežama kao što su Instagram i Facebook. Na Facebook-u možete pronaći razne grupe čija je svrha isključivo deljenje informacija o ovim tipovima aktivnosti za koje se možete prijaviti, a na Instagramu možete pronaći i stranice kao što su Unbox.rs gde se na jednom mestu možete informisati o svim aktuelnim dešavanja u poljima aktivizma. Opcija sa kojom ne možete pogrešiti je naravno LinkedIn jer je to pre svega i sama svrha te društvene mreže, da pronađete brojne prilike za usavršavanje.

Vid: Prijave i konkurse za vannastavne aktivnosti najčešće nalazim na društvenim mrežama, ili kroz razgovor sa nekim. Konkretno na Unbox sam naišao dok sam, pravo penzionerski, listao fejs i izašao mi je neki tekst o Milanu Petroviću sa Zelene učionice. Delovalo mi je zanimljivo, i kad sam pročitao odlučio sam da želim da se prijavim. 
Mada recimo, za mnoge stvari u sportu to ne funkcioniše baš tako – potrebno je znati mnogo ljudi, i sa svima biti dobar; čovek u svakom trenutku mora da zna ko ima kakav plasman da bi znao koga da pita za neku eventualnu priliku. Ali iskreno, najiskrenije, najviše stvari viđam na Unbox-ovom instagramu. Često mi je žao što se ne prijavim za nešto, ali već imam dosta obaveza 😞

Koje pitanje ti je najteže da na njega odgovoriš u prijavi (za koje možda najviše moraš da razmisliš)?

Miljana: Pitanje na koje je meni najteže da dam odgovor prilikom prijave je: ,,Možete li nam reći nešto o sebi?”. Svi mi možemo napisati knjigu o sebi, ali ovde je potrebno da opišete sebe samo kroz par rečenica. To možda i ne bi predstavljalo toliki problem da ne morate obraćati pažnju na to da u tom polju napišete samo stvari o sebi za koje mislite da bi posebno zainteresovale organizatore i za koje smatrate da se uklapaju u ono za šta se prijavljujete. To je najčešće i presudno pitanje kod organizatora jer oni tako mogu da vide da li se uklapate u zamisao te aktivnosti i da li vaše lične karakteristike mogu doprineti istoj.

Vid: Na poslednjoj prijavi koju sam popunjavao, za Svetionik znanja, najteže mi je bilo da izaberem super moć koju bih imao kao superheroj. To pitanje se relativno često provlači. Osim toga, teška su mi ona koja pitaju za neke konkretne situacije:“Kako bi reagovao da…“ ne znam kako bih reagovao Slavice, ne razmišljam o takvim stvarima. Mada se pri takvim pitanjima uvek trudim da budem maksimalno kreativan i da mislim, kako se to kul kaže, „izvan okvira“. 

Da li imaš savet koji bi podelio/la vezan za pisanje prijave sa nekim ko je tek na početku?

Miljana: Budite drugačiji! Kada se objavi konkurs za neku aktivnost, organizatorima stigne veliki broj prijava i najčešće samo brzo prođu kroz svaku. Ako vaša prijava nema nešto što će njih naterati da posebno na nju obrate pažnju, detaljnije je analiziraju i stave u uži izbor, onda nema poente ni slati istu. Morate da predstavite sebe kroz prijavu i da ukratko opišete zašto ste baš vi savršen izbor 😊

Vid: Savete ne volim da dajem, jer onda imam osećaj  da sam po malo odgovoran za odluku koju neko donese, a ona ne mora uvek da bude najbolja. Ali mislim da je Jelena Radanović (stand up komičarka) to lepo objasnila jednom prilikom:“razgovor za posao (u našem slučaju pisanje prijave) je kao muvanje, samo što su oni mnogo lepi, a vi mnogo ružni, al’ vi bi mnogo da ih posedujete (da budete zajedno)„. A šta volim da napomenem je motivacija – mnogo važna stvar u apsolutno svemu u životu. Mislim da je od izuzetne važnosti da se kroz celu prijavu zvuči motivisano za rad. Nije loše istražiti šta je to čime se organizacija zapravo bavi, edukovati se malo o tome, i vrlo dobro razmisliti da li je to ono što je osoba i mislila da jeste. Pored motivacije, važna je i odlučnost: da se napiše dobra prijava, da se dobro odradi intervju i da se čovek naknadno zauzme za sebe. Dodao bih još samo, da ako prva ne prođe – ne teba očajavati, nego nastaviti dalje punom parom! 

Ako želiš da saznaš više o pisanju prijave, kao i kako najbolje da se predstaviš kako bi imao veće panse da te pozovu na neku vannastavnu aktivnost, prijavi se za našu besplatnu radionicu putem linka!

Do tada, čitamo se 😉

Kako ti se čini tekst?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.