Kako organizovati humanitarni događaj?

U subotu 05. i nedelju 06. marta 2022. godine, omladinska organizacija AEGGE- Niš organizovala je humanitarni gejming turnir radi prikupljanja novca za lečenje četvorogodišnjeg Maksima Milenkovića. Nešto više o samom turniru, ali i tome na koji način se generalno događaji takvog karaktera organizuju, saznali smo od Anđele Jovanović- kordinatorke tima za Odnose sa javnošću AEGEE- Niš.

Izvor: lična arhiva

Naime, prema Anđelinim rečima, proces organizovanja može istovremeno biti i jako jednostavan i jako težak, a sastoji se od sledećih koraka:

1. Pronalaženja osobe za koju smatramo da joj je pomoć najpotrebnija ili organizacije kojoj želimo da pružimo podršku
2. Stupanje u kontakt s odabranom osobom/organizacijom kako bismo se informisali kakav vid pomoći joj je potreban
3. Traženje njene/njihove saglasnosti kako bi događaj mogao da se održi
4. Odlučivanje o tome na koji način želimo da pružimo pomoć (kao što se na primer AEGEE-Niš odlučio da to uradi putem gejming turnira)
5. Detaljno razrađivanje plana projekta, počevši od traženja odgovora na pitanje kome se, zbog čega i na koji način pomoć pruža, pa sve do određivanja ciljne grupe od koje želimo da je dobijemo
6. Pronalaženje mogućih saradnika/sponzora i na koji način planiramo da ih uključimo, a potom i kontaktiranje istih
7*. U zavisnosti od toga kog karaktera je događaj koji organizujemo, treba odrediti i finese kao što su: da li ćemo nešto dati zauzvrat onima koji daju svoj doprinos, da li nam je broj ljudi ograničen pa su nam potrebne prijave i slično.

Izvor: lična arhiva

Što se tiče vremena koje je potrebno da se organizuje humanitarni događaj, iako ono nije precizno određeno, Anđela kaže da je neki minimum za kvalitetnu realizaciju mesec dana, s obzirom da se nikada ne zna kakvi će se sve izazovi naći na putu,a neki na koje možete naići su:

1. Odlučivanje o tome kome pružiti pomoć (s obzirom da, nažalost, ima mnogo onih kojima je ona potrebna)
2. Stupanje u kontakt s onima kojima želimo da pomognemo (kako bismo videli da li su saglasni s našom idejom)
3. Dogovaranje načina prikupljanja pomoći (da li će biti samo obične donacije, takmičenja…)
4. Pronalaženje mesta gde će se događaj održati (u zavisnosti od njegovog karaktera)
5. Logistika (npr. koliko će vremena događaj trajati?)

Za kraj, Anđela nas još jednom podseća da je cilj ovakvih događaja da prvenstveno kod drugih probudi svest o tome da u svakom trenutku treba da budu humani i pomognu koliko god mogu, jer naše malo nekome može puno da znači.

Izvor: lična arhiva

Nadamo se da smo uspeli da vam makar malo približimo proces organizovanja humanitarnog događaja i ujedno vas podsetimo koliko su oni važni onima kojima je pomoć neophodna. Baš zato vam još jednom skrećemo pažnju da, ukoliko niste u mogućnosti da nešto slično organizujete, makar date svoj doprinos preko onih koji to čine.

Do sledećeg teksta,

#čitamose! 🥰

Kako ti se čini tekst?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.