Kamp za razvoj potencijala

Kamp Mladih Lidera je višednevni seminar, namenjen srednjoškolcima sa minimum završenom prvom godinom do završene četvrte godine srednje škole, koji pruža mogućnosti učenja i usavršavanja u oblasti projektnog menadžmenta, ličnog i karijernog razvoja.

Ove godine se održava na Zlatiboru, sredinom avgusta i na kampu će biti 16 srednjoškolaca, čija se selekcija vrši nakon prijave i intervjua, kako bi se oformila grupa koja će odlično funkcionisati. Nas je zanimalo kako se rodila ideja za Kamp Mladih Lidera i s tim na umu, razgovarali smo sa Vukašinom Vasiljevićem, jednim od organizatora.

Naime, zahvaljujući FLEX programu, zajedno sa svojim drugom Amerom, Vukašin je došao do ideje da pokrene Kamp Mladih Lidera, koji će biti namenjen za socijalne ideje i socijalne ljude i ostvari svoju srednjoškolsku zamisao. Njihova lična motivacija zasnivala se na privilegiji koju im je pružio FLEX program i želji da omoguće drugim ljudima koji nemaju iskustva ili se još uvek nisu aktivirali, da to učine. Dobivši podršku od strane FLEX programa, krenuli su sa realizacijom, pa je tako 2021. godine održan prvi Kamp Mladih Lidera.

Kasnije smo shvatili da je to puno posla i da treba isto toliko ozbiljnosti, zato smo oformili tim koji funkcioniše odlično i u njemu su pored Amera i mene, članovi koji su učesnici prošlogodišnjeg Kampa Mladih Lidera i to je ono što mi zapravo želimo da propagiramo. Članovi tima su spremni da posvećeno rade, objektivno i kritički prisupe, kao i da svi zajedno podelimo uloge i zadatke i jako sam srećan zbog toga„, ističe Vukašin.

Izvor: Lična arhiva

Zato je svoje utiske o kampu podelila prošlogodišnja učesnica, Anastasija Milojić, koja je videla oglas na Instagramu i prijavila se kako bi svoje vreme tokom letnjeg raspusta između 3. i 4. godine srednje škole iskoristila što kvalitetnije, jer joj se sama zamisao delovala obećavajuće. Međutim, vreme je pokazalo da je kamp zapravo nadmašio njena očekivanja.

Anastasiji je posebno bilo interesantno predavanje o debati, ali pored toga bila su tu i predavanja i za lični i za karijerni razvoj, kao i primena praktičnih vežbi odmah nakon predavanja. Kamp joj je pomogao da definiše neke stvari, koje su joj bile poznate, ali nije mogla da kaže da ih zna sa sigurnošću, usvojila je stručne pojmove i profesionalniji pristup. Takođe, otkrila nam je da su predavači koje dolaze izuzetni i da očekuje sjajnu atmosferu.

Nakon edukativnog dela, svako od učesnika ima mogućnost da sve što je naučio primeni u praksi. Meni je taj deo bio najkorisniji, a ove godine učesnici mogu da volontiraju u svojoj lokalnoj Kancelariji za mlade i posle se mogu prijaviti za tzv. istaknutog lidera (biće izabrano troje najboljih učesnika), gde će narednih 6 meseci raditi sa određenim mentorom i u svom lokalu sprovesti neke promene, za koje dobijaju novčana sredstva„, ističe Anastasija.

Izvor: Lična arhiva

Anastasija se bavila temom ekologije, njen projekat se zvao „Smanji plastično, promeni drastično“. Na jednom od prometnijih mesta u Nišu bio je postavljen štand, a sugrađani koji su doneli 2 ili više plastičnih flaša dobili su neko rashlađenje, odnosno sok u plastičnoj flaši, koju je kasnije trebalo ponovo doneti. Prikupljene flaše su poslate na reciklažu, a čepovi predati udruženju koje se bavi izradom kolica i ostalih pomagala za osobe sa invaliditetom.

Za kraj, Anastasija je svim srednjoškolcima poručila sledeće:

Nisam poznavala ni jednog učesnika, međutim, na putu do Zlatibora, u prevozu, počelo je upoznavanje i stekla sam prijatelje sa kojima sam i danas u kontaktu. Druženje nije izostalo, zapravo je bilo sjajno i savetujem ostalim ljudima koji se prijavljuju na događaje poput Kampa Mladih Lidera da budu otvoreni za nova poznanstva i smeli da započnu razgovor kako sa učesnicima, tako i sa mentorima„.

Ukoliko ti ideja kampa zvuči zanimljivo, poseti njihov Instagram nalog i saznaj nešto više o tome!

Do sledeće prilike za mlade,

#čitamose!

Kako ti se čini tekst?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.