Koji su uslovi i prava srednjoškolaca prilikom zaposlenja?

Ukoliko si srednjoškolac koji bi hteo da se zaposli, verovatno bi ti značilo da saznaš koje uslove moraš da ispuniš, ali i koja su tvoja prava prilikom zaposlenja. Zato je Unbox tim odlučio da ti najbitnije informacije servira na jednom mestu!

Pre svega, moraš da imaš minimum 15 godina, jer te u suprotnom niko neće zaposliti. Ukoliko imaš između 15 i 18 godina, neophodna ti je saglasnost roditelja/staratelja da možeš da obavljaš taj posao.

Važnu grupu uslova za maloletnike predstavljaju i određena ograničenja u vidu poslova koje oni ne smeju da obavljaju, kao što su:

1. poslovi koji iziskuju veliku fizičku snagu, tiču se rada pod vodom, zemljom ili na velikoj visini;
2. poslovi koji uključuju izlaganje štetnom zračenju ili sredstvima koja su otrovna, kancerogena, te mogu da prouzrokuju razna oboljenja;
3. poslovi koje ti lično nisu u mogućnosti da obavljaš zbog svog psihofizičkog stanja (zato pre stupanja u radni odnos moraš da dobiješ nalaz od nadležnog zdravstvenog organa).  

Još jedna grupa „zabrana“ tiče se rada noću, odnosno, tebi kao maloletnom licu nije dozvoljeno da radiš u to vreme, osim ako nisu u pitanju poslovi koji se tiču kulture, sporta, umetnosti, obavljanja reklamne delatnosti ili ukoliko ti se radno vreme neplanirano odužilo usled neke više sile (a pritom si prethodno radio/la tokom radnog vremena koje je dozvoljeno, pa se ono produžilo), pri čemu u tom slučaju poslodavac mora da obezbedi nekog punoletnog da bude tu sa tobom.

Takođe, mladima koji su mlađi od 18 godina je zabranjeno da rade u kladionicama, klubovima, gde se služe i prodaju alkoholna pića kao i mestima gde rade hostese, radi zaštite morala. Što se tiče radnog vremena, ono ni u kom slučaju ne može da bude duže od 35 časova nedeljno, iliti osam sati dnevno.

Da li si ti možda čuo/la za još neki uslov ili pravo koje maloletno lice mora da ispuni prilikom zaposlenja? Ukoliko jesi, podeli to s nama u komentarima ili na društvenim mrežama!

Do idućeg teksta,

#čitamose!

Kako ti se čini tekst?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.