Konflikti i moguća rešenja

Konflikti su sastavni deo našeg života. Predstavljaju sukob između dve želje koje se ne mogu ostvariti u isto vreme i na istom mestu. Uzroke za njihovo nastajanje najčešće nalazimo u lošoj komunikaciji.

Na primer, ako vi želite da učite, a vaš cimer da ide u grad da gleda utakmicu – konflikta nema. Ukoliko vi želite da napravite žurku u stanu, a vaš cimer to veče želi da u stanu uči jer ima važan ispit za dva dana – postoji konflikt, zbog toga što se vaše dve želje ne mogu ostvariti u isto vreme i na istom mestu.

Konflikt može biti:

  • Spoljašnji – sukob dve ili više strana (npr. konflikt između vas i vašeg cimera). 
  • Unutrašnji – onaj u kome su dve vaše želje sukobljene (npr. želja da učite i želja da gledate film).
Izvor: Unsplash

Tipovi ponašanja prema konfliktima

Jedan od tipova ponašanja pri konfliktima je nadjačavanje. Vi možete reći „Ovo je moj stan i ima da bude kako ja hoću, a ako ti to smeta, ti se iseli“, pa napraviti žurku. Vaš cimer bi tada, bio podređen i nezadovoljan.

Jedna strana (ona jača) je zadovoljna, dok je druga (ona nadjačana) nezadovoljna. Ovaj tip vodi do „win-lose“ rešenja.

Drugi tip ponašanja je popuštanje – vi možete odustati od pravljenja žurke i tada će vaš cimer biti srećan, ali vi, sa druge strane, ne. Jedna strana je zadovoljna, a druga ne. Dakle, dolazi se do „lose-win“ rešenja.

Treći tip ponašanja je ignorisanje problema – vaš cimer se može praviti da mu žurka ne smeta i svi zajedno mogu ignorisati problem (vi možete da se pravite da vam nije neprijatno, iako vam, npr. jeste neprijatno da pravite žurku dok cimer uči).

Izvor: Unsplash

U ovom slučaju verovatno niko ne bi bio zaista zadovoljan, odnosno obe strane bi u određenoj meri bile nezadovoljne. Ovde se dolazi do „lose-lose“ rešenja.

Četvrti tip je pronalaženje kompromisa – to je ono čuveno ja popustim malo, ti popustiš malo, a mnogi smatraju da je kompromis dobro rešenje konflikata. Kompromis jeste rešenje (kao i svaki od tipova ponašanja), međutim to ne znači da je kompromis najbolje ili dobro rešenje za konflikte – samo je najmanje loše od svih rešenja koje smo do sada naveli.

Peti tip ponašanja je pronalaženje „win-win“ rešenja. Win-win rešenja su rešenja u kojima su obe strane potpuno zadovoljne, i kao takva, ovo su najbolja rešenja.

Možda zvuči nemoguće, ali tehnika Oblak je jedna od najefikasnijih alatki koje nam pomažu da do ovakvih rešenja dođemo. U narednom teksu se bavimo upravo ovom tehnikom, zato nas pratite na društvenim mrežama kako ga ne biste propustili.

Do tada,

#čitamo se! 😊

Kako ti se čini tekst?
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.