Ljubav prema preduzetništvu

Nedavno je, u organizaciji Univeriteta Singidunum, održano takmičenje za učenike trećeg i četvrtog razreda srednjih škola, pod nazivom „Imate li preduzetničkog duha“. Jedni od učesnika bili su učenici Tehničke škole Pirot, koji su osvojili drugo mesto na ovom takmičenju, zbog čega smo razgovarali sa Janom Kostić, članicom tog tima. U nastavku teksta možete saznati nešto više o njihovoj ideji i utiscima naše sagovornice.

Najpre nas je interesovalo kako su učenici saznali za takmičenje i zašto su se prijavili?

Saznali smo preko profesorke koja nam predaje preduzetništvo. Mi smo već učestvovali na takvim projektima i ovo za nas nije bilo ništa strano i hteli smo da se oprobamo ponovo, pošto je prvi put bio bezuspešan. Ovog puta prisustvovalo je dosta takmičara, što je izazvalo zabrinutost, naš tim je bio trinaesti i kako se pomerao red, postajalo je sve lakše“.

Izvor: lična arhiva

A kako je protekao edukativni i takmičarski deo, šta su sve radili?

Prvo su profesori sa Univerziteta Singidunum predstavili svoj rad, uputili kako da oformimo svoj biznis, zašto je marketing važan i sve ostalo što nam je pomoglo u realizaciji naše ideje. Što se javnog nastupa tiče, meni je najviše pomogao program u kojem učestvujem, odnosno Youth Innovation Center koji sprovodi organizacija Nauči me. Pored toga i naša profesorka sa puno saveta i smernica kako da izbedemo to“.

Njihova učenička kompanija nosi naziv „BeMyEyes“ i bavi se izradom senzore za slabovide osobe koji će se ugrađivati u patike i u naočare, na principu senzora na autu. Drugo mesto su osvojili na osnovu glasova publike, od koje su imali veliku podršku.

Cilj je da pomognemo slepim ljudima tako što će lakše da se suočavaju sa preprekama, senzor će da im omogući informaciju sa koje strane sa nalazi prepreka koju treba zaobići i samim tim je mnogo lakše od upotrebe štapova, a i bezbednije„, ističe Jana.

Izvor: lična arhiva

Kako je funkcionisao rad u timu i zašto je on važan?

Moram da kažem da smo bili smo skladan tim, kako smo mislili da će da ispadne, veoma lako smo se dogovorili i u roku od 2 dana smo smislili ideju, uradili prezentaciju i sve završili bez problema. Mislim da je timski rad kod nas bio predusan„.

Za kraj, zanimalo nas je šta bi poručili ostalim srednjoškolcima i mladim ljudima u vezi sa ovakvim prilikama?

Pokušajte i radite to što volite! Ukoliko je vaš izbor u oblasti preduzetništva, ne odustajte, možda na početku bude teže, ali se svaki trud isplati“.

Da li i ti imaš preduzetničkog duha ili možda već razvijenu ideju? Koliko su mladi zapravo zainteresovani da postanu preduzetnici? Ukoliko imaš nekih pitanja, sugestija ili predloga u vezi ove ili bilo koje druge teme, slobodno nam se obrati putem komentara, dela #Pitajnas ili društvenih mreža!

#čitamose😊

Kako ti se čini tekst?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.