Malim koracima do velikih promena ✊

Ako želiš da učiniš nešto dobro za sebe, ali i druge, nikako ne smeš stajati u mestu, već uvek moraš nastaviti da hodaš napred, pa makar to bilo i minimalno, jer promene ne dolaze same od sebe. Upravo nam to poručuje i ova parola koja je postala moto neformalne grupe Pokreni se! čiji je osnivač sedamnaestogodišnji Kristian Tomić, učenik četvrte godine Gimnazije Vrnjačka Banja i član našeg Unbox tima!

Sem što sam u Unbox-u, ja sam i u Vega Youth Centru, tu sam asistent ESC i Erasmus + projekta, osnivač sam Pokreni se!, kao i rukovodilac, administrator, mentor i vođa tima za saradnju, a od skoro sam član i organizacije „Nauči me“ i idem dosta na Erasmus + razmene, kao i na druge različite projekte“, rekao je Kristian, kome je Google kalendar večito pun različitih obaveza, te i nema toliko slobodnog vremena, međutim, kad god ga ugrabi, on voli da ga posveti putovanjima, kao i čitanju knjiga o istim, ali i sviranju gitare, šetnji i odlasku u bioskop.

Izvor: lična arhiva

Ipak, najveći deo svog vremena, Kristian je odvojio za aktivizam i volontzerizam, kojima se neumorno bavi još od osmog razreda. Da se odlično snašao u nevladinim vodama, najbolje govori činjenica da je, iako vrlo mlad, uspeo da oformi Pokreni se! koja će nakon Nove godine steći status zvanične organizacije. Cilj samog pokreta je da se malim promenama dođe do velikih, a kako sve počinje od tih „malih“, najbolje govori to što je to prvo bio projekat zamišljen samo za lokalnu zajednicu, dok se vremenom nije razvio tako da je obuhvatio čak tri zemlje- Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Moj drug iz Bosne i Hercegovine je krenuo zajedno sa mnom da radi na Pokreni se! i tako smo počeli zajedno da radimo s jednom neformalnom grupom iz Bosne. Projekat se, iako bez njih, još uvek realizuje. Planski je da obuhvatimo zemlje bivše Jugoslavije“, otkrio je Kristian, dodavši da u timu trenutno ima desetak članova kojima se pruža mentorski program u oblastima kao što su, na primer, saradnje i marketing, i to u trajanju od dva meseca nakon kog volonteri dobijaju mogućnost da postanu članovi tima ili izađu s diplomom za određeni period.

Izvor: lična arhiva

Pošto je i dalje u fazi razvoja, Pokreni se! trenutno ima samo volonterski servis koji služi za obučavanje volontera, ali će dobiti još četiri ogranka- stvaranje mreže organizacija na području Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i sprovođenje projekata na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Kao osnovni razlog zbog čega sve ovo radi, Kristian je naveo nedovoljno prilika za mlade da svoje ideje, koje bi bile od pomoći lokalnoj zajednici, uspešno realizuju, te on zbog toga želi da im to olakša pravljenjem mreže organizacija kojoj bi svako imao pristup, ali bi mogao da ostane samo onaj ko se ponaša u sladu s unapred utvrđenim kodeksom.

Kao što smo već napomenuli, Kristian je član i  Vega Youth Centra, čija je osnovna uloga izgradnja kvalitetnog okruženja za rast i razvoj dece i mladih kroz društveno angažovanje, kritičko razmišljanje i kreativnost, u  kome je on uspeo da pronađe svoje mesto kao osoba koja kači objave, komunicira s partnerima, ali i samim učesnicima koje ponekad i selektuje za razmene, na koje i sam vrlo često voli da ode. Samo ovog leta, obišao je čak pet različitih lokacija-  Kosovo i Metohiju, Bugarsku, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Rumuniju, a još više tek planira!

Izvor: lična arhiva

Osim tih planova, on za naredni period ima i pregršt drugih, kao što su unapređivanje Pokreni se! i rad na  ličnom usavršavanju. „U suštini planiram da dovedem Pokreni se! do te mere da bude najjača mreža organizacija na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, da se možda priključi još jedna država i da, kad neko kaže Pokreni se!, se zna kakva je to mreža i da svako može da dođe da dobije nešto. To mi je neki primarni cilj, a sekundarni mi je da završim fakultet i budem u diplomatiji, najradije Evropskom parlamentu“, kaže Kristian.

Nadamo se da si i ti entuzijastičan/entuzijastična kao Kristian i da ćeš poput njega težiti da malim koracima dođeš do velikih promena. Zapamti- samo koračaj     

Kako ti se čini tekst?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.