Nauk nije bauk 🚀

Svako voli da se zabavi i opusti i to na različite načine – gledanjem filmova, izlascima s društvom, odlaskom na proslave…Međutim, da li si znao/la da se možeš zabaviti i tako što ćeš posetiti festival posvećen, ni manje ni više nego nauci, koji će ti je na veoma zanimljiv i inovativan način približiti i zbog kog ćeš je, makar jednim malim delom sebe, zavoleti?

Upravo to je na umu imala Olga Dragojević, bivša direktorka gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša, sa svojim koleginicama Dušicom Miljković i Majom Đorđević 2008. godine kada su odlučile da spoje zabavnu prirodu festivala i nauku. 

Te, sada već davne, 2008. godine prvi put je održan festival “Nauk nije bauk” u prostorijama gimnazije “Svetozar Marković” i trajao je samo jedan dan. U tadašnjem formatu festivala učestvovali su samo učenici i profesori ove gimnazije, a kako danas izgleda “Nauk nije bauk” pročitaj u nastavku teksta. 🤓

Kako izgleda festival?

Kao što smo već rekli, počeci ovog festivala su bili malih razmera i skromni. “Nauk nije bauk” je prvih godina održavan u prostorijama Gimnazije da bi se kasnije sve više širio i došao do Elektronskog fakulteta u Nišu.

U početku su učestvovali samo profesori i učenici gimnazije “Svetozar Marković”, a danas ovaj festival okuplja sve zainteresovane učenike i profesore osnovnih i srednjih škola, kao i studente sa različitih naučnih fakulteta.

Jedna od najvećih čari ovog festivala jeste zapravo mogućnost koja se pruža učenicima da samostalno, uz malu podršku profesora, osmisle i naprave svoje projekte koje kasnije mogu da izlože na festivalu i pokažu posetiocima.  

Svake godine na adresu festivala stigne nekoliko desetina prijavljenih projekata iz raznih oblasti. 

Pored velikog broja zainteresovanih učesnika, broj posetilaca raste iz godine u godinu. Preko hiljadu ljudi i dece poseti festival u periodu od par dana, koliko zapravo i traje. Ovaj festival definitivno ostavlja najjači utisak na učesnike, a potom i na one najmlađe posetioce događaja.

Najbolji deo

Onaj zabavni deo nauke na ovom festivalu nije samo to što učenici sami prave profesionalne projekte za koje bi većina na prvi pogled pomislila da su osmišljeni od strane svetskih naučnika, već mogućnost isprobavanja i učestvovanja u gotovo svim projektima, ogledima i ekspreimentima.

Skoro sve postavke na festivalu su interaktivne. Posetioci mogu da učetvuju u ogledima koje predstavljaju učenici na sopstvenim štandovima. Ovo je uvek odličan trenutak da pored zabave i primera u praksi, posetioci dobiju i objašnjenje od učesnika o tome kako eksperiment zaista fukncioniše i šta je ono što se dešava sa naučne strane. Kako smo čuli od posetioca prethodnih godina, postoji nešto zaista posebno u tome kada vam o zanimljivostima nauke pričaju oni koji o njoj uče.🧐

“Nauk nije bauk” ⚔️ Covid 19

Upoznati smo sa time da se već par godina na svetskom niuvou borimo sa pandemijom Covid19 virusa. Možemo reći da smo se već prilagodili novonastaloj situaciji i da smo se navikli na život tokom pandemije, ali da li se navikao i festival “Nauk nije bauk”?

Definitivno niko nije mogao ni da pretpostavi da ćemo u 2020. ući i boriti se rame uz rame sa jednom od najvećih svetskih pandemija, a još manje da će to potrajati i da ćemo morati sve ono što volimo da radimo da, po mogućnosti, prebacimo u online format ili skroz pauziramo.

Naravno, mesta za pauziranje ovako velikog festivala nije bilo. Učenici su bili i više nego spremni da organizaciji celog festivala pomognu time što će se prilagoditi. Te je tako, prethodne dve godine, uživo druženje i učenje sa učenicima i studentima u prostorijama Elektronskog fakulteta premešteno u virtuelni svet.

Najveća čar ovog festivala jeste zapravo mogućnost koja se pruža učenicima da samostalno, uz malu podršku profesora, osmisle i napreve svoje projekte koje kasnije mogu da izlože na festivalu i pokažu posetiocima.  

Jedna zanimljiva činjenica, što bi u knjigama rekli, za one koji žele da znaju više jeste da je organizacija “Nauči me” zapravo bila jedan od partnera festivala “Nauk nije bauk” u periodu od 2016. do 2018. godine. Možda ste se baš u tom periodu na festivalu družili sa nama, a da to niste ni pretpostavljali! 😎

Da li si nekad bio/la na festivalu “Nauk nije bauk” i kako si se proveo/la? Svoje iskustvo, bilo da je iz strane učesnika ili posetioca, podeli sa nama u komentarima ili na našem Instagram nalogu.

Do sledećeg teksta…

#čitamose!

Kako ti se čini tekst?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.