Neformalno do izbora karijere 💼

Legenda kaže da kad god neko dete zaplače, jednoj vili otpadnu krila. Još jedna, možda manje poznata, legenda kaže da kad god neko kaže da nešto “nije za njega/nju”, a da pritom nije ni probao, jedan aktivista ili volonter se saplete. Zato pazi šta pričaš😉 

Šalu na stranu, ako bismo morali da izdvojimo jednu stvar koja povezuje svaku mladu osobu, među ponuđenim odgovorima bi sigurno bio osećaj izgubljenosti i ono večito pitanje šta bih ja da radim u životu. To su ona razmišljanja, premišljanja, diskusije, debate, razgovori sa društvom, familijom, bližom, daljom i “nisam znao da postoje do sada” rodbinom pred upis u srednju i na fakultet. Muke žive, tolike da je Bora Čorba napisao celu pesmu😂

Nekima se odgovor na ovo pitanje javi, neki drugi nastavljaju da ga postavljaju pa vremenom napipaju odgovor, a neki treći uzimaju stvari u svoje ruke i kreću samostalno da istražuju, ne oslanjajući se samo na iskustvo u, već idu i #vanškolskeklupe. Jedan takav istraživač je Milica Stojanović, učenica treće godine gimnazije “9. maj” u Nišu i članica redakcije Unbox haba inovativnih edukacija, onlajn Resurs centra za mlade o obrazovanju.

Izvir: lična arhiva

Dok nisam krenula u srednju školu nisam ni sama znala čime želim da se bavim u životu i šta me interesuje, uopšte. Poslednjeg dana sam se čak i prijavila za informatičko odeljenje u gimnaziji, jer sam se dosta premišljala šta hoću. Tu sam dospela najviše zbog moje razredne, koja mi je u osnovnoj predavala matematiku i inače predaje matematiku i u gimnaziji, ali u suprotnoj smeni tako da nažalost meni ne više. Zbog nje i njenog predmeta sam naviše upisala IT, a tek kasnije sam shvatila da me interesuju računari i programiranje, tako da sam sada jača u polju stručnih predmeta nego u matematici”, rekla je Milica.

Iako učenica specijalnog odeljenja gimnazije za računarstvo i informatiku, Milica je prepoznala važnost neformalnog obrazovanja kao prilike za druženje, učenje o temama koje se verovatno neće pokriti na času i dodatnog “opipavanja terena” kako bi možda lakše odabrala svoj budući posao i karijeru kada za to dođe vreme.

Na svoju prvu vannastavnu aktivnost sam se manje-više slučajno prijavila. Upoznala sam druga iz IT odeljenja, sada mi je to najbolji drug, kome je majka predložila da se prijavi za školu debate koju organizuje EU info kutak u Nišu. On je mene pozvao da se prijavim, pa da idemo zajedno ako oboje prođemo. Na kraju nismo prošli, ali sam se tada zainteresovala jer sam shvatila da postoje vannastavne aktivnosti i da ja koja idem u srednju školu mogu da radim nešto pored učenja. Svidelo mi se što nekog interesuje moje mišljenje i što stičem nova znanja koja me ne bi naučili u školi. Bila sam na primer na radionicama menadžmenta i liderstva, o čemu nikad na času ne bih čula, jer nam je obrazovanje jednostavno tako. Meni je za sada sve ovo zanimljivo, interesuje me i planiram da nastavim da budem aktivna”, kaže Milica.

Izvor: lična arhiva

Tokom svoje druge godine gimnazije, Milica je sa timom “Niške haubice” učestvovala u UPSHIFT 3 programu organizacije “Razlivalište” gde je bila liderka tima, bila deo novinarske sekcije u školi, a kasnije bila i članica neformalne grupe PRLMNT, koja radi na ujedinjenju parlamenata srednjih škola u Nišu. Iako vannastavne aktivnosti umeju da oduzmu dosta vremena, Milica kaže da je uspavala i uspeva da se edukuje i formalno i neformalno, ali da je potrebna dobra organizacija vremena i disciplina. 

Mnogo volim da planiram stvari i svoje vreme, da ga fino raspodelim. Nisam tip osobe koja u minut odredi sve, da 12 minuta jedem, 2 minuta se kupam, a zatim imam sastanak od pola sata. To nikako ne ide kod mene, ali ako odredim da ću danas da učim 2 sata, ja to tad i završim i to je to, nebitno koji je deo dana u pitanju. Nije mi problem da izdvojim vreme za vannastavne aktivnosti jer mi se sviđa da radim nešto van škole, nebitno da li ću ja dobiti nešto od toga u budućnosti kao što je ocena ili stavka u CV-u. Upoznajem ljude i radim nešto što me usrećuje”, kaže Milica. 

Izvor: @unbox.rs Instagram

Pohađajući radionice, predavanja, konferencije, razmene i druge aktivnosti koje spadaju u oblast neformalnog obrazovanja, mladi imaju priliku da se oprobaju u različitim poljima, steknu veštine poput komunikacije, aktivnog slušanja, kritičkog mišljenja, organizacione veštine i druge (koje se ističu kao ključne za uspeh u životu i poslu), dobiju svoje prvo radno iskustvo volontirajući i druže se, putuju i upoznaju sa različitim kulturama i mentalitetima. Što bolje upoznaju sebe i svet oko sebe kroz neformalno obrazovanje, bolje će znati i čime žele da se bave, to jest koji bi fakultet da upišu🤷

Ako niste do sada nikada volontirali, ili bili deo neke neformalne edukacije, bacite pogled na našu bazu aktivnosti, kao i naš Instagram, i vidite koje prijave su trenutno otvorene! 

Ako jeste, podelite sa nama u komentarima kako ste vi uplivali u neformalno obrazovanje? Da li je i vas neko pozvao, pa vi sad pozivate druge ljude, ili su vaši prvi koraci bili malo drugačiji? 
Do tada, čitamo se🤗

Kako ti se čini tekst?
+1
3
+1
0
+1
1
+1
1
+1
1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.