Zašto je korisno iskustvo sa razmene?

Interesanta činjenica je da oko 10 000 studenata svake godine ode na neku vrstu razmene, kulturološku ili akademsku, kao i da interesovanje za razmene raste iz godine u godinu. Prilika je sve više, a i u samim brojkama se vidi koliko su razmene zapravo kul i koristne.

Razmena je program za mlade od 13 do 30 godina (zavisi od vrste razmene, kao i od zemlje koja je organizuje), iz najmanje dve zemlje na kom se susreću, zabavljaju i uče neke nove stvari. Čitav program je pažljivo sastavljen i sastoji se od različitih aktivnosti koje mogu da budu predavanja, debate, diskusije, radionice, odlazak u prirodu, team building aktivnosti i još mnogo kul stvari. 

Učesnici razmena razvijaju sopstvene kompetencije poput komukacije, jezika, praktičnog dela neke teme, itd…. Oblasti koje se usvajaju na razmena su: preduzetništvo, društveni i omladinski aktivizam, kultura, umetnost, medijska pismenost, ekologija, itd… Veoma bitan aspekat jedne razmene je međukulturalnost i razvijanje vrednosti tolerancije, ravnopravnosti, nekih demokratskih vrednosti, kao i sticanje dugoročnijih prijateljstava.

Ali, zanemarimo brojke, jer je najvažnije to da na samoj razmeni krećeš da pepoznaješ sebe i druge, da učiš više o sebi i drugima, da sklapaš celinu koja se zove JA. Razmena je mešavina znanja, prijateljstva, iskustva, šale, zabave i dosta toga. Neprocenjiva je jer je dovoljno jednom da dođeš u kontakt sa drugim kulturama i već krećeš da razmišljaš šire.

Eci, peci, pec…. kakve sve razmene postoje?

Razmene se razlikuju po dužini trajanja, starosnoj granici, pravilima apliciranja, tematici, kao i raznim drugim parametrima, zbog čega je vrlo važno istražiti programe koji postoje kako biste našli pravi za sebe. Kako bismo vam olakšali posao, neke od razmena koje ćemo mi obrađivati u okviru našeg serijala tekstova jesu Future Leaders Exchange (FLEX), Erasmus+, HMC  i još neke volonterske razmene. 

Flex razmena✈️

FLEX je visoko konkurentni program stipendiranja zasnovan na zaslugama finansiranja od strane SAD koji deluje u Armeniji, Azerbejdžanu, Češkoj, Estoniji, Gruziji, Grčkoj, Mađarskoj, Kazahstanu, Kirgistanu, Latviji, Litvi, Moldaviji, Mongoliji, Crnoj Gori , Poljskoj, Rumunjiji, Srbiji, Slovačkoj, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini i Uzbekistanu. 

Preko 35.000 učenika godišnje se takmiči u više krugova testiranja kako bi stekli FLEX stipendiju, koja im omogućuje da akademsku godinu provedu u SAD živeći s porodicama domaćina i pohađaju američku srednju školu. U proseku, oko 50 učenika godišnje iz Srbije dobije ovu priliku!

Izvor: Unsplash.com

Erasmus + programi✈️

Erasmus + je program Evropske Unije za potporu obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta u Europi. Trenutno aktuelni program iznosi oko 26,2 milijarde evra, što je gotovo dvostruko više u odnosu na prethodni (2014.-2020.), ukazujući na njegov značaj, ali i popularnost! Program 2021 – 2027 stavlja fokus na socijalnu uključenost, zelene i digitalne tranzicije i promicanje učestvovanja mladih u demokratskom životu. Suština samog programa je da podržava prioritete i aktivnosti utvrđene u Europskom obrazovnom prostoru, Akcijskom planu za digitalno obrazovanje i Europskoj agendi veština. 

Program takođe podupire: EU stub socijalnih prava, provodi EU strategiju za mlade 2019.-2027, razvija europsku dimenziju u sportu. Erasmus + nudi mogućnosti za mobilnost i saradnju: u višem obrazovanju, strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, školskom obrazovanju (uključujući obrazovanje i u ranom detinjstvu), u obrazovanju odraslih i mladih, i u sportu

Izvor: Unsplash.com

HMC razmene✈️

HMC (Velika Britanija) & ASSIST (SAD) nude pune i delimične stipendije za srednjoškolce iz Srbije za jednogodišnje i dvogodišnje školovanje u elitnim privatnim britanskim i američkim srednjim školama internatskog tipa. Uslov je dа do 1. septembra tekuđe godine učenik ima između 15 i 16½ godinа, da ima odlične ocene iz većine predmetа i dа ga zanimaju rаzličite oblаsti. Poslednji vаžаn uslov je dа engleskim jezikom vlаdаte na zavidnom nivou jer ćete svаkodnevno učestvovati u nаstаvi i u društvu svojih vršnjаkа.

Izvor: Unsplash.com

Ključno pitanje – da li se sve ovo plaća? U većini slučajeva su svi troškovi pokriveni, ali sve zavisi od vrste i tipa razmene za koju se prijavljuješ, ali više o tome ćeš pročitati u narednim tekstovima!

Ako ti sve ovo zvuči zanimljivo, ponovo, uključi podsetnik za nove tekstove o razmenama svakog utorka i četvrtka do kraja jula, a za sva pitanja i nedoumice, slobodno nam se obrati u komentarima ispod, putem naše Instagram i Fejsbuk stranice, kao i putem specijalnog odeljka na našem sajtu #pitajnas, koji ćemo najčešće proveravati😉

Do tada, čitamo se!

Kako ti se čini tekst?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.