Od introverte do aktiviste!

Postoji puno razloga zbog kojih mladi odbijaju da se prijave na neku vannastavnu aktivnost, a jedan od njih svakako je introvertnost. Ukoliko si i ti jedan/a od onih koji na nju gledaju kao na prepreku za učešće u neformalnom obrazovanju, pročitaj priču jednog sedamnaestogodišnjaka koji je i uprkos toj „slabosti“ odlučio da se aktivira i danas postao primer pravog ekstroverte!

Vidak Tomović iz Kačareva, učenik Farmaceutsko-fizioterapeutske škole u Beogradu, bio je jedan od onih povučenijih ljudi koji bi na društvene događaje radije birali da ostanu sami nego se združe sa nepoznatima. Međutim, tako je bilo sve do pre četiri godine, kada je otišao u Petnicu, gde se prva nekoliko dana ni sa kim nije družio, a onda mu je, 4. dana prišla jedna devojka i pitala ga da li hoće da se druži s njom i ostalima.

Taj trenutak nije predstavljao samo prekretnicu njegovog boravka u Petnici, nego i u njegovom daljem životu, iz razloga što je tada odlučio da on želi da postane ta osoba koja će prva prilaziti ljudima, što se par godina kasnije zaista i dogodilo i sve to uz pomoć različitih vannastavnih aktivnosti za koje se prijavljivao.

Jedna od najvrednijih koju je pohađao i koja je možda i najviše doprinela njegovom ličnom razvoju jeste „Kad porastem biću“ program posvećen karijernom vođenju i savetovanju mladih, gde je suština samog programa organizovanje devetomesečnog sistema podrške mladim osobama uzrasta od 15 do 19 godina putem pažljivo osmišljenih aktivnosti. Nakon tog programa, on se prijavio i za volonterski program, a danas je i član Connecting zajednice gde vodi novootvoreni alumni klub.

Trenutno s Connecting-om učestvuje u par programa u saradnji s Unicefom, među kojima posebno izdvaja „Youth for Air“ u okviru kog treba da drži radionice pretežno na temu zagađenosti vazduha (što ranije nikako ne bi mogao da je ostao povučen!).

Osim ovih aktivnosti, Vidak je donedavno bio učesnik „Youth Inovation Centra“ organizacije Nauči me, gde je naučio kako može realizovati svoju preduzetničku ideju i njome možda promeniti svoju lokalnu zajednicu (nešto više o YIC-u možete saznati klikom ovde).

Pošto je nadaren i za prirodne nauke, Vidak je bio i višegodišnji član Centra za talente u okviru kog je stekao razna naučna znanja iz oblasti koje ga interesuju, ali puno novih prijatelja i „poslovnih“ kontakata koji bi mu kasnije mogli biti od koristi.  

Upravo su druženje i mreža kontakata jedni od glavnih razloga zbog kojih se on bavi vannastavnim aktivnostima i neprestano se prijavljuje za nove. Naime, on je uz pomoć njih do sada stekao i dodatno razvio različite veštine među kojima je svakako jedna od najznačajnijih komunikacija, potom timski rad, vršnjačka edukacija, ali i neke konkretnije poput na primer programiranja u kom je imao priliku da se oproba i putem hakatona u kom je učestvovao.  

A gde on uopšte nalazi prilike?

Kako nam je otkrio, najveći broj prilika nalazi putem različitih profila na društvenim mrežama, ali i brojnih grupa s različitih aktivnosti u kojima je učestvovao, gde s prijateljima međusobno razmenjuje prijave na koje naiđu.

Osim aktivnosti, Vidak smatra da se dosta vrednog znanja za lično usavršavanje može steći i putem knjiga, pri čemu je izdvojio neke od svojih omiljenih: Design Thinking, Navike uspešnih ljudi, Zašto spavamo kad mozak pravi gluposti …

Za kraj, pitali smo ga zašto bi neko trebalo da sledi njegov primer i aktivira se?

Steći će nove prijatelje- tako sam ja pre 2 god upoznao svog najboljeg druga, ali i dosta novih iskustava koja će im biti potrebna u budućnosti, kao i puno potrebnih informacija“.

Pa, šta čekaš?! Ako je Vidak mogao da se aktivira i pobedi svoju introvertnost, sigurno možeš i ti! Baci pogled na #aktivnosti na Unbox sajtu i pokušaj da pronađeš pravu za sebe i upamti- sve počinje prvim korakom!

Do novog iskustva,

#čitamose! 😎

Kako ti se čini tekst?
+1
8
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.