Omladinskom politikom do sveta promena

Nedavno smo razgovarali sa jednim mladim ambasadorom UNICEF-a i odlučili da njegovu priču podelimo baš sa tobom. Pitaš se zašto? Zato što upravo ta priča može da te inspiriše da se aktiviraš i napraviš promene!

Aleksa Nikolić ima 18 godina i učenik je srednje Medicinske škole u Nišu, a svoje formalno obrazovanje planira da nastavi na Medicinskom fakultetu. Bavi se omladinskom politikom, omladinskim radom i aktivizmom već 3 godine.

Podstakla me je želja da promenim nešto u našoj lokalnoj zajednici i da svojim radom i usavršavanjem u neformalnom obrazovanju doprinesem tome“, naveo je kao razlog svog aktiviranja.

Sam proces neformalnog obrazovanja otpočeo je sa 15 godina. Pojam neformalnog obrazovanja je za njega tada bila strana reč, dok nije otišao na konferenciju „Dijalog za budućnost“ u Novom Sadu, održanu juna 2019. godine. U tom momentu bio je najmlađi predstavnik mladih.
„Tu se promovisala socijalna kohezija i razvijao se osećaj pripadnosti i solidarnosti, uzajamnog razumevanja i poštovanja. Na tom dijalogu sam prvi put čuo predstavnike vlade. To je sve organizovao Unicef“.

Izvor: Lična arhiva

Kaže da je bio srećan i ponosan što je imao priliku da sedi sa svim tim ljudima koji su daleko iskusniji od njega i da osećaj kada naučiš nešto novo i to podeliš sa svojim vršnjacima nema cenu. Njegova motivacija za daljim neformalnim obrazovanjem bila je svetla tačka promene.

Kroz par meseci, Aleksa dobija poziv za još jedan „Dijalog za budućnost“, koji je takođe održan 2019. godine. Pozvali su ga da predstavlja mlade i bude deo radne grupe koja se bavila socijalnim uključivanjem mladih. To je bio njegov drugi susret sa Unicefom.

U međuvremenu, njegova drugarica postala je članica omladinskog odbora Unicefa, što je u Aleksi probudilo želju da i on bude deo odbora. Sačekao je da prođe taj mandat i kada je izašao novi konkurs, odlučio je da popuni prijavu. Prošao je sve krugove selekcije i postao mladi ambasador Unicefa – (snovi se ostvaruju)!

Trenutno sam u podgrupi koja se bavi mentalnim zdravljem mladih u Unicefu. Pored toga, U-Report ankete prolaze kroz moje ruke i dajem sugestije šta je to što možda treba promeniti, kako formulisati pravilno pitanja tako da ih mladi bolje razumeju i slično. Nedavno sam bio u prilici da prisustvujem konsultacijama u Palati Srbije, kao predstavnik Unicefa i zastupam mlade i iznesem stavove iz našeg ugla, u sklopu projekta Stockholm +50″.

Izvor: Lična arhiva

Aleksa je istakao da je i Medicinska škola uvek stajala iza njega i njegovog rada kao podrška, da nikada nisu pravili problem, jer kako i sami kažu da je retko videti mladu osobu koja se zalaže za neformalno obrazovanje i koja gleda mimo okvira knjiga.

Sav posao koji se obavlja u sklopu radionica, projekata i aktivnosti zahteva timski rad. Svako od nas ima neku veštinu i znanje, koju deli sa drugima upravo kroz timski rad i to je ono što ga čini izuzetnim. Da bi rad bio još uspešniji, neophodna je dobra komunikacija između članova. Vokabular se proširuje i novi pojmovi dolaze. Na prvoj radionici dobio sam rečnik omladinske politike koji i danas koristim, kada naiđem na neku nepoznatu reč prilikom pisanja projekata – čovek se uči dok je živ!“, poručio nam je Aleksa.

Za kraj, pitali smo ga koja je njegova poruka za mlade ljude, a on je rekao sledeće
Aktvirajte se da bismo svi zajedno mogli da stvaramo inkluzivnu sredinu! Imajte na umu da nikada nije kasno, važno je da uvidite potrebu da budete deo zajednice „neformalnista“.

Nadamo se da ćete Aleksina priča podstaći da kreiraš svoju kroz neformalni svet! Ukoliko ne znaš odakle da počneš ili imaš predlog nekog mladog aktiviste o kome bi trebalo više da se čuje, kontaktiraj nas na putem komentara ili društvenih mreža.

#čitamose👨‍⚖️

Kako ti se čini tekst?
+1
6
+1
0
+1
1
+1
0
+1
4

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.