Kako bolje organizovati svoje vreme kad si srednjoškolac

Odlučili smo da ti nećemo sada pričati o tome koliko je bitno da dobro organizuješ vreme i da skloniš čuvene “gutače vremena” od sebe. Znamo da nam to stalno ponavljaju i da je lakše reći nego uraditi, tako da smo se potrudili da saznamo koje su to cake kod organizacije vremena koje bismo mogli da primenimo i pomognemo sebi da budemo bolje organizovani, odmorniji i uspešniji! Obe taktike smo probali u Unbox redakciji tako da ti dajemo proverene savete iz ličnih iskustava😉, ali dodajemo da nisu svakome prijale obe i da je važno je da nađeš ono što tebi odgovara!

Izvor: Unsplash

Nakon škole, dok se odmaraš, većinu svog vremena verovatno provodiš tako što gledaš Instagram ili Tiktok i nakon „par minuta“ odeš da učiš. U trenutku kada pogledaš koliko je sati shvatiš da ti je prošao ceo dan i da su ti minuti provedeni za telefonom zapravo bili sati. Logično, tada izgubiš volju za učenjem i ostaviš to za sutra, dok se smoren/smorena vratiš nazad u krevet svom telefonu. Zvuči poznato, zar ne?

Osećaj da sam to vreme mogla da iskoristim na neki bolji način, poput učenja ili šetnje, mi nije davao mira„, rekla je Milica Stojanović, članica Unbox redakcije koja je inspirisana svojim problemom odlučila da pročačka net i vidi koji saveti i cake zaista piju vodu, a koji nas samo zavlače i iritiraju. „Mislim da se možemo složiti sa tim da smo postali robovi društvenih mreža, odnosno telefona i kompjutera, a ja to više za sebe nisam htela. Spas i način da iskorenim ovu lošu naviku sam pronašla u sopstvenom planeru, a tada sam se više zainteresovala za organizaciju vremena i došla do još jedne jako korisne metode, a to je  hitno/bitno matrica„.

Kako tačno primeniti ova dva na svoj život, pročitajte u nastavku⬇️

1. Hitno-bitno matrica

Ovo je odličan način ako nisi siguran/na odakle da počneš sa taskovima i šta pre da uradiš. Hitno-bitno matrica će ti sigurno pomoći kod procene šta je stvarno bitno, a šta može da se ostavi za malo kasnije. Verujemo da ti ime ove matrice deluje zastrašujuće, ali zapravo je lagana za pravljenje i realizaciju, u samo par koraka. 

Prvo, podeli papir na četiri kvadrata i obeležiti svaki kvadrat: hitno i bitno, bitno ali nije hitno, hitno ali nije bitno i nije ni hitno ni bitno. Zatim, pokušaj da staviš barem po jednu svoju obavezu u svaki kvadrant, da provežbaš. U početku će ti malo biti teže da proceniš gde šta ide ali vremenom ćeš se izvežbati. Shvatičeš da se sve aktivnosti mogu svrstati u neki od četiri kvadrata i da kada imamo problem sa organizacijom vremena uglavnom radimo aktivnosti iz “hitno i bitno” kvadrata, dok se dobro organizovane osobe fokusiraju na aktivnosti iz “bitno ali nije hitno” kvadrata, to jest njima važne stvari.

Znači, prvo radimo ono i hitno i bitno, a stvari koje su bitne ali ne i hitne planiramo jer iako često nemaju rok, upravo one prave najveću promenu.

Obaveze koje su hitne, ali nisu važne. Šta je to? Hitno je odgovoriti na poruku ili ostaviti komentar na novoj slici drugu/drugarici, sve je hitno. Svakog dana pojavi nam se i po nekoliko desetina hitnih obaveza. Ali kada sednemo i razmislimo, koliko tih obaveza su zaista i važne? Vrlo često samo jedna ili nijedna. Razmisli koje od ovih stvari možeš da delegiraš, ili da ih grupišeš tako da tih pet minuta deset puta dnevno, bude zapravo jedan blok od sat vremena kada završiš sve (na primer proveriš sva obaveštenja na Gugl učionci).

U početku nismo ni mi shvatali koliko je zapravo bitno određeno vreme odvojiti samo na, recimo, učenje i ne uzimati telefon u ruke. Tih 2 minuta koje odvojimo za dopisivanje tokom učenja često ne budu 2 već 22 minuta, tako da vodite račina i ako nam ne verujete upalite štopericu dok učite. „Svaki put pre nego što bih uzela telefon u ruke bacila bih pogled na štopericu, nakon što bih ga ostavila isto. To je način na koji sam shvatila da mi koncentracija pada i misli lutaju dok koristim telefon, toliko da nemam orijentaciju u vremenu“ podelila je Milica, novinarka naše redakcije.

Hitno-bitno matricu ćemo detaljnije objasniti na našem Instagramu, tako da nas obavezno zaprati🔥

2. Sopstveni planer

Verujemo da kao i svi mi želiš da učiš na vreme i imaš odlične ocene bez zatvaranja u svoju sobu i učenja po ceo dan. E pa, ovo je odličan način kako da raspodeliš obaveze oko škole i dnevno učiš samo jedan predmet, što znači manje od 2h. Ako na sve ovo još i voliš da zapisuješ stvari, planer će biti sjajno rešenje za tebe. Nabavi planer koji odgovara tvojim željama i potrebama, a ako ipak ne možeš da nađeš odgovarajući – budi kreativan/na i napravi ga!

Ja sam uzela svesku koja mi se dopala i svaki list podelila na dane u nedelji. Unapred sam zapisivala obaveze koje su bile vezane za školu. Na primer, ako bih u ovoj nedelji trebala da imam tri ispitivanja, u planeru bih raspodelila tako da u jednom danu nemam više od jednog predmeta za ocenjivanje. Ovakva organizacija mi je pomogla jer sam učila sve što je bilo potrebno, ali po malo. Za mene i moje obaveze je to bilo sasvim dovoljno, ali ako ti smatraš da ti je malo jedna strana za pet dana u nedelji, možeš ostavljati i po jednu čitavu stranu za jedan dan. Takođe, uz malo guglanja možeš pronaći razne ideje kako dodatno ukrasiti i unaprediti ovakvu vrstu planera„, rekla je Milica.

Ako nisi baš taktilna osoba i više ceniš digitalne alate i aplikacije, ne zanemari Gugl kalendar koji verovatno imaš na svom telefonu i uz pomoć kojeg možeš isplanirati svoju nedleju i videti lepo i pregledno šta imaš za kad, umesto da se stresiraš kao da je sve za sutra i sve hitno. U nastavku ostavljamo link do videa koji je nama pomogao da bolje organizujemo svoje Gugl kalendare, a savetujemo ti da zapratiš i Instagram stranicu Biljane Mijatov, koja se bavi organizacijom i dizajnom planera!

Hajmo sada u akciju!

Pre primene ovih tehnika, potrebno je naravno da pred sobom imaš jasan cilj kao i da napraviš plan kako doći do njega. Mi smo ti dali malu pomoć za bolji plan i efikasnije ispunjenje cilja, ali sada sledi najteži deo jer treba da se pokreneš i počneš da ga realizuješ!

Nakon svog ovog planiranja i pripremanja mnogima je lako, ali imaj u vidu da nam je svima nekad naporno da se pridržavamo plana koji smo sami osmislili, tako da samo jako! Istrajnost i pridržavanje plana je zapravo ključ u stvaranju navike. Na početku je teško, ali kada dodješ do cilja shvatćeš da je vredelo. 

Ako ti treba neka pomoć u planiranju vremena, javi sam se na Fejsbuku ili Instagramu, ali do tada, čitamo se🤗 

Kako ti se čini tekst?
+1
2
+1
2
+1
0
+1
0
+1
2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.