Pet saveta kako da izgradiš samopouzdanje

Iako je samopouzdanje nešto sa čim se svako od nas rađa, vremenom ono može postati „poljuljano“ usled raznih okolnosti koji su najčešće povezane s osudama koje dolaze iz naše okoline. Verovatno ti se nekada desilo da si uradio/la nešto na šta si bio/la izuzetno ponosan/a, a na šta ostali nisu gledali kao na nešto posebno, već uobičajeno.

Na primer, možda si bio/la loš/a u matematici, pa si najednom dobio/la pet i otišao/la da se pohvališ nekom svom prijatelju koji uvek dobija petice, te za njega tvoj uspeh nije bio ništa posebno. Razočaran/a njegovom reakcijom, u takvim situacijama se često dešava da i ti sam počneš da umanjuješ svoj uspeh.

Bilo da te je zadesila ovakva, slična ili skroz različita situacija, sigurna sam da si bar na tren osetio/la kako je to kad ti je samopouzdanje klimavo. Nadam se da si uspeo/la da nađeš način kako da radiš na tome, ali za slučaj da nisi, u nastavku pročitaj pet saveta koji bi možda mogli da ti pomognu

1. Postani zadovoljan/a sobom!

Izvor iliti koren svačijeg samopouzdanja leži u njegovoj predstavi o sebi, odnosno u njegovom zadovoljstvu sobom. Ukoliko smatraš da si ružan/a, debeo/la, glup/a ili bilo šta drugo u negativnom kontekstu, nećeš moći ni da imaš samopouzdanje jer će te ta tvoja loša predstava o sebi u tome sprečavati.

Kako bi radio/la na tome, prvo moraš utvrditi šta ti se tačno ne dopada kod sebe i zbog čega. Da li imaš problem s bubuljicama, salom, celulitom? Da li ne voliš kako izgledaš s naočarima ili se možda stidiš svojih klempavih ušiju? Šta god da je u pitanju, umesto što se sramiš svojih nedostataka radi na njihovom otklanjanju, a ukoliko to iz nekog razloga nije izvodljivo, prihvati sebe onakvim kakav si i umesto da se asociraš na svoje loše, počni da primećuješ kvalitetne strane, bilo duhovne ili fizičke. Nemoj da budeš kao moja drugarica koja tvrdi da „ne poseduje nijedan kvalitet“, jer to nije istina. Svako u sebi/ kod sebe može pronaći nešto s čim bi trebalo da se ponosi, bio to neki talenat, osobina ili npr. boja očiju, kose i slično.

2. Slavi svaki svoj uspeh!

Ovo ima veze sa onim što sam u uvodu spomenula. Dakle, ako je tebi uspeh da dobiješ 5 iz matematike, pusti šta o tome misli Janko, Mirko ili bilo ko drugi. Možda je njima uspeh da steknu pravog prijatelja, a ti pored sebe već imaš jednog?!

Takođe, nema potrebe da u glavi praviš neku skalu po kojoj ćeš da vrednuješ od kolikog je značaja ono što si postigao/la. Ja sam imala situaciju gde sam u osnovnoj školi bila potištena što na okružnom takmičenju nisam osvojila prvo nego drugo mesto, jer sam pogrešila neko pitanje na koje sam inače znala odgovor, te se maltene uopšte nisam radovala prolasku na republičko jer na to nisam gledala kao na neki uspeh, iako je u stvari i te kako bio, što mi je došlo do mozga tek onog trenutka kad sam shvatila da na republičko idu oko 150 najboljih učenika iz čitave Srbije, što je zapravo nije mala stvar.

Znači trudi se da gledaš širu sliku svega i da čak i na neka minimalna postignuća gledaš kao na postignuća, zato što to i jesu!

3. Ponašaj se kao da imaš samopouzdanje!

Kako bi povratio svoje izgubljeno samopouzdanje, umesto što ćeš da se šćućuriš u svoju čauru samosažaljenja, trudi se da okolini daš utisak kao da imaš veru u sebe. Ne samo što ćeš tako da ih, na neki način, sprečiš da ti naruše samopouzdanje, već ćeš ga vremenom, čak i „lažnom primenom“ stvarno usvojiti, jer ćeš uvideti koliko je lepo biti zadovoljan/a sobom.

4. Izađi iz zone komfora!

Umesto da izbegavaš situacije u kojima se osećaš nesigurno, srljaj pravo u njih! Zašto? Zato što ćeš, kada vidiš da možeš da uradiš to nešto od čega si se pre plašio/la, biti ponosan/a na sebe. Čak i da prvog puta to nešto uradiš katastrofalno, nije bitno jer si : a) pokušao/la i b) za ubuduće ćeš znati šta treba da popraviš. Obrni- okreni, nikako ne gubiš!

Izvor: https://bucketlistjourney.net/motivational-comfort-zone-quotes/

5. Izbegavaj negativnu okolinu!

Kao što si verovatno mogao/la da primetiš, okolina nažalost igra vrlo važnu ulogu u konstruisanju našeg samopouzdanja. Naravno, njen uticaj na tebe će zavisiti od toga kakva si osoba, ali za slučaj da si neko kome je mišljenje drugih izuzetno važno, okupi oko sebe one koji neće omalovažavati tvoje uspehe, već će ih zajedno s tobom proslavljati!

Ovo su bili neki od saveta koje sam odlučila da izdvojim i podelim s tobom jer smatram da mogu biti vrlo korisni. Ukoliko imaš još neki, budi slobodan/a da ga podeliš sa nama i možda pomogneš nekome da ponovo vrati veru u sebe. To možeš učiniti tako što ćeš nas kontaktirati putem komentara ili društvenih mreža.

Do sledećeg teksta,

#čitamose! 😌

Kako ti se čini tekst?
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.