Psiholog VS Pedagog

Bili mi mali ili veliki, muško ili žensko, imali 6 ili 66 godina, totalno je nebitno. Na kraju dana svako u svoj krevet legne sa lepim i lošim trenucima, strahovima, problemima, snovima i nadom. 

Prirodno nam je to što imamo potrebu da sve ono sa čime legnemo, sutradan podelimo sa nekim kome verujemo. Bili to mama, tata, brat, sestra, prijatelji ili čak neko stručno lice

Sa stručnom pomoću se po prvi put susrećemo u školi gde nam se nudi odlazak kod psihologa i kod pedagoga. Konstantno nam se, od malih nogu, spominje kako je mentalno zdravlje podjednako važno kao i fizičko. Pored svega onoga što instinktivno znamo i pored toga što naučimo da je mentalno zdravlje bitno, mi i dalje u školama imamo situaciju gde se kod stručnih lica ide samo kad razredni starešina to zahteva.

Zašto je to već decenijama tako? Zašto je i da li je tabu tema odlazak kod stručne pomoći? 

Kako Unbox saznaje, najveći problem je zapravo to što mnogi ne znaju koja je razlika izmedju psihologa i pedagoga, pa samim tim ne znaju ni gde da odu. Kako se ovo više ne bi događalo, u nastavku teksta možeš pročitati šta radi psiholog, a šta pedagog.

Psiholog

Psiholog je stručnjak koji proučava način na koji se ponašamo, osećamo i mislimo. Razgovor sa psihologom u nekim teškim, tužnim ili zbunjujućim situacijama, odnosno periodima u životu, ti može pomoći da lakše to prebrodiš i razumeš šta ti se dešava. Povod za odlazak na razgovor ne mora biti usko u vezi sa školom i problemima u istoj, može biti i nešto što ti se dešava kod kuće, na ulici ili bilo gde druge. Dakle, njegov posao je da ti pruži psihičku podršku, da te sasluša i pomogne da se izboriš sa svojim problemima.

Pored toga što ti pomaže oko problema i teških situacija u životu, može ti pomoći i ukoliko imaš problem koji nije u vezi sa tvojim emocijama. Manjak pažnje tokom nastave ili učenja, slabo razumevanje gradiva, nekontrolisano ponašanje i još mnogo drugih problema možeš rešiti odlaskom kod psihologa. Testovi, vežbe i razgovor sa stručnim licem ti mogu pomoći da savladaš neke prepreke u životu koje su te do sada tištile i, na neki način, sputavale kako bi brže napredovao/la.

Važno je istaći da te “loše stvari” nisu jedini povod za odlazak kod psihologa. Razgovor sa njim možeš imati i ako je sve u najboljem redu i osećaš se zadovoljno svojim životom. Sam odlazak na razgovor iz navike, kako bi podelili nešto lepo iz svog života, ili zbog nečeg sasvim drugog, je isto podjednako važan kao i kada želimo da zatražimo pomoć.

Pedagog

Pedagogija je nauka čije su oblasti izučavanja vaspitanje i obrazovanje. Samim tim pedagog, kao član stručne službe škole, ima ulogu da se obrazovni sistem unapredi. On je most koji spaja učenike i profesore, pronalazi zajednički jezik između ove dve strane kako bi formalno obrazovanje u školi uvek bilo na visokom nivou. Kako bi i učenici i profesori dobili ono najbolje, zadatak pedagoga je da sa svima njima gradi prijateljski odnos.

Pored toga što vodi posebne razgovore sa pojedincima, neretko prisustvuje časovima, profesorskim sednicama, sastancima parlamenta i ostalim zvaničnim okupljanjima. Takođe, on prati i beleži ponašanje i reakcije svih prisutnih i na osnovu svih informacija koje sakupi, savetuje nastavničko osoblje koje metode za učenje bi bile najpoželjnije da se primene.

Posao pedagoga ne obuhvata samo poboljašnje rada u školi. Što se učenika tiče, odlaskom kod pedagoga mogu odraditi par testova za profesionalnu orijentaciju (u osnovnoj školi) i karijerno savetovanje (u srednjoj školi). Ovo ti može pomoći kasnije u životu kada budeš birao/la tačnu profesiju kojom ćeš se baviti.

Moramo napomenuti da na kraju nije ni važno hoćeš li otići kod psihologa ili pedagoga, dokle god si dovoljno zrela osoba da proceniš da ti je stručna pomoć neophodna. Ukoliko tvoja okolina ne nudi mogućnost da biraš između ova dva stručna lica, a znaš da ti je taj razgovor potreban, idi kod onoga koji je dostupan. Uvek kada ideš na razgovor kod psihologa/pedagoga, bilo to zbog problema, rutine ili nekih lepih vesti, seti se da to radiš zbog sebe i svog zdravlja.  

Nadamo se da smo uspeli da ti približimo posao ove dve struke. Imaj slobodu da nam u bilo kom momentu ostaviš dole komentar sa nekim svojim iskustvom kada si bio/la na razgovoru kod ovih stručnih lica ili nam piši na našem instagram nalogu.

#čitamose 🧐

Kako ti se čini tekst?
+1
5
+1
13
+1
20
+1
3
+1
5

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.