RE:SET RE:MIX RE:ACT – DokuFest

DokuFest je međunarodni festival dokumentarnog i kratkog filma koji se održava u gradu Prizrenu na Kosovu, a održava se svake godine tokom avgusta. Osnovala ga je grupa prijatelja 2002. godine. Od tada je prerastao u kulturni događaj koji privlači međunarodne i regionalne umetnike i publiku. Filmovi se prikazuju tokom osmodnevnog festivala i popraćeni su programima, aktivnostima i radionicama.

Ove godine DokuFest slavi 20 godina od svog osnivanja. Svake godine festival puni bioskope i improvizovana mesta za prikazivanje širom istorijskog centra Prizrena izborom od više od 200 ručno biranih filmova iz celog sveta.

Izvor : DokuFest – youtube kanal

Pozadina DokuFest-a

Dokufest je nastao kao volonterska organizacija bez bilo kakvog finansiranja na početku. Put Dokufest-a je na početku bio veoma težak. Postojalo je više prepreka kao što su : posleratna situacija, nedostatak poverenja institucija, nedostatak poverenja potencijalnih donatora, nedostatak sličnih događaja, itd…

Organizacioni i upravljački tim su činili volonteri sve do 2008. kada su odlučili da naprave ugovore na puno i nepuno radno vreme. Potreba za organizacionom strukturom javila se kada se organizacija počela baviti različitim projektima i aktivnostima, pored samog festivala.

Osim organziovanja festivala, DokuFest se bavi pitanjima kulture, obrazovanja i aktivizma za zdrave kulturne politike i alternativnim obrazovanjem na Kosovu.

Prema podacima koje je DokuFest kreirao i istražio, od 2014. više od 18 000 posetilaca iz celog sveta otišlo je u Prizren tokom DokuFest-a

Izvor: radiokfor.com

Program DokuFest-a

Godišnji Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog filma koji uključuje prikazivanje filmova u sedam improvizovanih bioskopa u Prizrenu, izložbu fotografija DokuPhoto, radionice, kurseve, debate, itd…

Inicijativa za filmsku obuku pod nazivom „Fabrika filmova o ljudskim pravima – priče sa margina Kosova“ koja uključuje niz radionica za filmske stvaraoce, produkciju šest dokumentarnih filmova o ljudskim pravima, zajedno sa nizom debata o ljudskim pravima širom Kosova.

Promocija ljudskih prava i demokratskih vrednosti putem filma koja uključuje upotrebu dokumentarnih filmova o ljudskim pravima kao obrazovnim alatima i osnivanje Kino klubova u srednjim školama, kao i škole dokumentarnog filma koja vodi srednjoškolce sa Kosova kroz proces pretvaranja njihovih filmskih ideja u gotov dokumentarac.

Putujući bioskop „Bioskop pred vašim vratima“ koji ima za cilj prikazivanje dokumentarnih filmova u ruralnim područjima Prizrenske regije zajedno sa diskusijama koje se fokusiraju na teškoće sa kojima seoske zajednice suočavaju u svom svakodnevnom životu i nedostatak kulturnih aktivnosti u njihovom okruženju.

Deo veće mreže NGO -a aktivno radi na pitanjima vezanim za životnu sredinu i promociju obnovljivih izvora energije na Kosovu.

Aktivno učešće i doprinos na nacionalnim i regionalnim mrežama, sa ciljem razvoja zdrave kulturne politike i organizacije debata sa relevantnim akterima, kako na Kosovu tako iu regionu.

Volonteri

Kako smo napomenuli da je DokuFest krenuo kao volonterska organizacija, tokom boravka na festivalu intervjuisali smo nekoliko volontera kako bismo prikazali festival iz svih njegovih uglova. Volonteri obavljaju različite poslove, od prodaje pića i karata, do sređivanje sale, nameštanje opreme, dočekivanje gostiju, najavljivanje filmova ,itd…

Što se tiče priprema pre festivala odgovori volontera su različiti. Većina volontera je izjavila da je imala različite offline/online sastanke, dok manjina nije upućena u to. Veoma je bitno naglasiti da su svi volonteri koje smo mi intervjuisali rekli da se kao tim volontera osećaju kao jedna velika srećna porodica i da se svi ponašaju tako jedni prema drugima.

Ovaj festival je bitan za mlade ljude zato što pokupiš nove veštine, upoznaš nove ljude. Mislim da je ovo odlično prilika za druženje sa ostalim, pogotovu sada posle COVID-19 pandemije.“

Veoma je bitan jer veoma učimo jedni o drugima. Različite nacije i kulture su uključene u festival i mladima na Kosovu je omogućeno da se upoznaju sa istima. Program je bogat i omoguće pogled u prošlost i budućnost kroz različite filmove.

Za Kosovo i mlade na njemu je jako značajan ovaj festival, čak i krucijalan zato što se družimo, učimo previše novih stvari i naravno zabavljamo što je i između ostalog poenta DokuFest-a“, podelili su sa nnaa volonteri iz različitih regiona i zemalja.

Ako zanemarimo sve konflikte i političke nesuglasice, na Kosovu se nalazi mnogo mladih ljudi koji nemaju toliko prilika da se susreću ostalim kulturama i nacijama. DokuFest je za mlade skoro pa sve: aktivizam, zabava, druženje i vannastavna aktivnost.

Deo Unbox tima koji je proveo nekoliko dana se osećao prijatno i veoma ugošćeno na festivalu i inače u Prizrenu. Previše pričamo o prošlosti i politici, hajde da se svi okrenemo ka kulturi, muzici, aktivizmu i pre svega mladima!

Za sva pitanja i nedoumice oko samog festivala i njegovog volonterskog pokreta, slobodno nam se obratite u komentarima ispod, putem naše Instagram i Fejsbuk stranice, kao i putem specijalnog odeljka na našem sajtu #pitajnas, koji ćemo najčešće proveravati!

Do tada, čitamo se 😊

Kako ti se čini tekst?
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.