Srednjoškolci i preduzetništvo – učenje i inovacija u praksi

Sandra Gerginov, Mateja Trajković i Teodora Šuleić, učenici srednjih stručnih škola iz Vranja, Leskovca i Velike Plane ovog leta pored odmora od škole i druženja sa prijateljima razmišljaju i o preduzetništvu i pokretanju sopstvenih biznisa. Iako su tek drugi, to jest treći razred srednje škole, ovo troje mladih su motivisani da svoje znanje primene u praksi već danas, za šta su dobili i novčanu pomoć lokalnih kompanija sa juga Srbije u vrednosti od preko 200.000 dinara!

Svoje biznis ideje Sandra, Teodora i Mateja razvili su tokom šestomesečnog programa Youth Innovation Center koji realizuje udruženje Nauči me iz Niša, tokom kojeg su se upoznali sa osnovama sveta preduzetništva i društveno-odgovornog poslovanja, o kojem smo pisali i ranije.

Njihove ideje izabrane su kao najbolje od ukupno 25 preduzetničkih ideja srednjoškolaca na završnoj konferenciji programa nazvanoj „Kako se menja svet“ koja se održala početkom aprila meseca u hotel Ambasador u Nišu i bila donatorskog tipa. Kao nagradu za svoj trud i zalaganje, dobili su novčanu pomoć domaćih kompanija Bad SistemsBlue Ocean labApokrifi timComingIng software i Codemancy Studio od preko 200.000 dinara za kupovinu sve potrebne opreme i alata kako bi tokom maja, juna i jula meseca testirali svoje ideje i upoznali se sa preduzetništvom u praksi.

Kakve su biznise osmislili?

Sandra Gerginov, učenica drugog razreda medicinske škole “Dr Izabel Emsli Haton” u Vranju će uz pomoć stola za masažu, specijalizovanih masažera i ulja za masažu pokrenuti svoj salon za fizioterapeutske usluge Sansandra koji će se bolje prilagoditi potrebama i rasporedima mušterija i pružati im najkvalitetniju uslugu iz udobnosti njihovog doma ili kancelarije. Do sada je imala nekoliko jako zadovoljnih klijenata i pokrenula Instagram stranicu za deljenje iskustava sa masaže i zakazivanje termina.

Teodora Šuleić, učenica treće godine ekonomsko-ugostiteljske škole “Vuk Karadžić” iz Velike Plane će koristeći svoje iskustvo turističkog vodiča, uz profesionalni fotoaparat i budžet za izradu promotivnog materijala kreirati turu za domaće i strane posetioce kako bi im predstavila različite lokalitete Plane i približila istoriju i kulturu svog mesta. Planira da pokrene i sopstvenu turističku organizaciju koja će se zvati AvanTura Velike Plane, za koju je već kreirala sajt i Instagram stranicu.

Prvo će njenu ponudu testirati tim udruženja Nauči me, čiji je Unbox deo, najverovatnije u julu mesecu ove godine! 😁

Teodora Šuleić sa novim Canon EOS 4000D aparatom

Mateja Trajković, učenik treće godine tehničke škole “Rade Metalac” u Leskovcu će uz pomoć seta od preko 20 novih alata, bušilica, lemilica, šrafcigera, klešta i drugih, pokrenuti brzi električni servis za instalaciju, popravke i održavanje električnih uređaja u domovima u Bojniku i Leskovcu. Ono što će izdvojiti njegovu uslugu od drugih biće zakazivanje bez čekanja, popravka u što kraćem roku i bez ostavljanja nereda. Svoju ideju će prvo ponuditi meštanima Bojnika i javiti nam njihove utiske kako bismo ih preneli dalje i pomogli mu da izgradi bazu klijenata!

Koji biznis bi ti voleo/la da pokreneš?

Za slučaj da te interesuje tema preduzetništva i želiš pomoć i podršku da osmisliš ideju za sopstveni biznis, nastavi da nas pratiš, kao i našu organizaciju Nauči me, za novi ciklus Youth Innovation Center programa za razvoj preduzetničkih veština mladih koji bude bio pokrenut!

Do tada,

#čitamo se 💪

Kako ti se čini tekst?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.