Srednjoškolci pomažu zanatlijama u Metaverzumu

Ideja o igrici koja predstavlja kombinaciju Metaverzuma i virtualne realnosti, a u kojoj igrači mogu da se upoznaju sa zanatima i poslovima koji su danas sve ređi ili teško održivi, osvojila je prvo mesto na nacionalnom finalu takmičenja srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u sredu.

Takmičenje je okupilo 80 učenika iz 18 srednjih škola iz cele Srbije koji su pobedili na regionalnim takmičenjima održanim u novembru i decembru prošle godine. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će pomoći poslovima koji izumiru da migriraju na novo tržište poput Metaverzuma. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnim prezentacijama predstavili članovima žirija.

Izvor: lična arhiva

Pobedu je odneo petočlani tim koga su činili učenici srednjih škola u Nišu, Paraćinu, Zaječaru, Guči i Beogradu.

Osmislili smo način da se zanatlije koje se bave poslovima koji izumiru povežu sa novim platformama i većom grupom ljudi. Igrica bi omogućila da igrači steknu nova iskustva i usavršavaju svoje sposobnosti u raznim oblastima i zanatima koji trenutno izumiru, dok će ljudi koji se tim poslovima bave, moći da reklamiraju usluge i povećaju vidljivost svojih biznisa”, objašnjavaju Sonja, Mila, Petra, Aleksandra i Lazar – članovi pobedničkog tima.  

Četiri prvoplasirana tima sa ovog takmičenja u maju će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana gde će se pridružiti vršnjacima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, a timovi će ponovo biti mešoviti i činiće ih po 4 učenika iz svake zemlje.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre 13 godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 120 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Izvor: lična arhiva

Cilj ovog takmičenja je da se učenicima pruži intenzivno dvodnevno iskustvo koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima i razvijaju svoje prezentacijske veštine dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan”, izjavio je Darko Radičanin iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, kompanije Oracle i Univerziteta Metropolitan.

Kako ti se čini tekst?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.