Šta je posao razrednog starešine?

Roditelji su naši najbolji prijatelji. Odgajaju nas, čuvaju, paze, vole i vaspitavaju najbolje što mogu. Od onog trenutka kad dođemo na svet, ceo svoj život preusmere na nas i to da nas izvedu na pravi put. U našem odrastanju i vaspitanju ne igraju samo oni glavnu ulogu, već i okolina u kojoj se nalazimo.

Škola je zapravo prvo mesto gde mi stičemo prijateljstva i odvajamo se od svojih roditelja živeći svoj zasebni život, koliko god je to moguće sa 7 godina 😅. Baš iz tog razloga škola nije samo škola, to je “Obrazovno vaspitna institucija”. Svima nam je jasno zašto obrazovna, ali zašto vaspitna?

Prva osoba koja u našim životima ima ulogu da nas pretvori u čoveka i vaspita, pored naših roditelja, jeste zapravo učiteljica. Kao što nam je škola druga kuća, tako nam je i učiteljica druga majka. U uzrasatu kada krećemo u školu smo previše mali kako bismo na učiteljicu gledali iz onog formalnog ugla. Ona je tu da nas nauči nešto novo, što i jeste obrazovni deo škole, ali i da sa njom podelimo naše prve simpatije, nestašluke, dobre i loše dane.

Kako odrastamo tako se i ljudi u našem životu smenjuju. Sa jedne učiteljice prelazimo na 15 različitih nastavnika. Zaista bi bio veliki šok za sve nas kada i među tih 15 nastavnika zapravo ne bismo imali jednu osobu koja će brinuti o svima nama. Tako da se među svim tim najviše izdvaja razredni starešina 😁 

S obzirom da smo sada zreliji i stariji u odnosu na prve dane provedene u školi, na razrenog starešinu više ne gledamo isto kao što smo gledali na učiteljicu. Da, on/a jeste na neki način i dalje glavna osoba sa kojom možemo da razgovaramo i kojoj možemo da se poverimo, ali sada je ta granica formalnosti veća.

Veliki broj srednjoškolaca i starijih osnovaca ne shvata tačno šta je zapravo posao razrednog starešine, a šta ne. Zato smo mi odlučili da stvar uzmemo u svoje ruke i sa vama podelimo šta zapravo spada u opis njihovog posla.

Organizaciona i koordinirajuća funkcija

  • Koordiniše i usklađuje rad i zahteve svih nastavnika prema učenicima. 
  • Upravlja radom odeljenjskog veća time što priprema sednice i sprovodi odluke. 
  • Prati ukupnu opterećenost učenika nastavnim i vannastavnim aktivnostima. 
  • Sugeriše profesorima ukoliko smatra da zahtevaju previše ili premalo od učenika. 
  • Vodi računa o organizovanju dopunske i dodatne nastave, učeničkim slobodnim aktivnostima i drugim oblastima vannastavnih aktivnosti učenika. 
  • Prati aktivnosti školskog pedagoga i psihologa u odnosu na učenike svoga odeljenja, kao i u odnosu na njihove roditelje.

Pedagoška funkcija

Razredni starešina prati razvoj svakog učenika, njihov uspeh/neuspeh i pomaže im u razrešavanju ličnih problema. Osim toga, on takođe prati kakav je kolektivni status unutar odeljenja, a ukoliko uoči probleme podstiče i usmerava poboljšanju odnosa pomoću časova odeljenjskog starešine i pojedinačnih razgovora.

Pored toga što reguliše međusobne odnose u odeljenju, trudi se da učenicima pokaže svrhu i važnost rada u grupi time što daje grupne zadatke i podstiče međusobnu pomoć u učenju 🙌  

Pomaže učenicima da se uklope u društvo, poboljšaju ocene, ponašanje i vladanje. Podstiče učenike da se uključe u opšteškolske akcije i manifestacije. Takođe, podržava učenike da budu aktivni i uspešni i van škole. Planira i učestvuje u izvođenju učeničkih ekskurzija, poseta i izleta.

Saradnja sa roditeljima

Još jedan od poslova razrednog starešine jeste da uspostavlja kontakt između škole i roditelja učenika. Priprema, organizuje i vodi roditeljske sastanke. Na raspolaganju je roditeljima ukoliko žele da obave razgovor o svom detetu ili nekoj konkretnijoj temi/situaciji. Tokom razgovora  daje sugestije, predloge i slično. 

Brine o pedagoško-psihološkom obrazovanju i informisanju roditelja. Takođe, pismeno obaveštava roditelje o problemima pojedinih učenika ili škole.

Proučava i prati socijalno-porodične prilike učenika i o tome, prema potrebi, obaveštava nastavnike, školskog pedagoga, psihologa i upravu škole. Sarađuje sa drugim vanškolskim faktorima koji su značajni za rad sa učenicima.

Administrativna funkcija

Administracija je dosadniji deo posla razrednog starešine o kome zapravo učenici najmanje znaju 🥱. Razredni starešina je dužan da vodi pedagošku evidenciju i dokumentaciju o učenicima i odeljenju. 

Prati način vođenja ostalih podataka o učenicima. Na primer, dnevnik rada, lični kartoni, matična knjiga, zdravstveni kartoni, dokumentacija o ispitima, posetama roditelja i slično. Takođe, prosleđuje dokumentaciju o učenicima koji su promenili školu.

Da li sada uočavate i prepoznajete koje su obaveze koje vaš razredni starešina uspešno ispunjava? Da li mislite da ne radi sve šta je potrebno ili možda da se čak i previše zalaže za vaše odeljenje?

Mi želimo da saslušamo šta je to što se dešava u vašoj školi tako da, kakvo god iskustvo da imate, podelite ga sa nama u komentarima ili na našem Instagram profilu. 😉

Do sledećeg teksta…

#čitamose!

Kako ti se čini tekst?
+1
6
+1
10
+1
2
+1
2
+1
1

One Comment

  • Petar каже:

    U osnovnoj školi J J Zmaj u Martincima vlada apsolutni haos , opšta ocena kvaliteta rada škole je 1 …krov prokisnjava, balon sala je zatvorena pre 4 godine i opet niko ništa ne preduzima …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.