Šta te čeka prilikom upisa na faks?

Kako se bliži kraj osnovne škole sve više i više imamo tenziju o tome šta želimo da radimo u životu, odnosno koju srednju školu želimo da upišemo. Kada napokon odlučimo šta želimo, ili ipak ne ali svakako upišemo srednju školu, mirni smo naredne četiri godine. Međutim, zbog novog društva, profesora i okoline skoro da sasvim zaboravimo na ono pitanje: „Čime želim da se bavim u životu?“

Kroz srednju školu, iako je kraća, više sazremo nego u osnovnoj zato što je to period kada prelazimo iz dečijeg u odraslo doba. Dok trepnemo dođe kraj i srednje škole i opet se vraćamo na ono već postavljeno pitanje, samo sada sa još više stresa jer smo „odrasla osoba“ i sami moramo da prikupimo sve potrebne informacije koje uključuju dosta papirologije. Iako možda na prvi pogled deluje strašno i veoma komplikovano, Unbox te uverava da nije! S tim na umu, u nastavku koje su najbitnije stavke upisa na fakultet.

1. Odabir faksa

Većina srednjoškolaca se zapravo pita na koji način treba odabrati faks. Da li birati lokaciju, da li upisati faks na osnovu tuđeg iskustva ili čak upisati ono što naši roditelji žele? Odgovor je uglavnom isti, a to je jedno veliko NE! Da li treba saslušati okolinu i uzeti sve ono što čujemo u razmatranje? I te kako, ali nam nikako to ne treba biti ono presudno.

Fakultet treba odabrati na osnovu svojih interesovanja i mogućnosti. Ukoliko sami ne možemo da definišemo šta želimo možemo se obratiti stručnoj službi koju svaka škola ima i koju čine psiholog/pedagog koji sa tobom mogu popričati i odraditi test profesionalne orijentacije kako bi ti pomogli u odabiru.

2. Polaganje prijemnog ispita

U zavisnosti od toga koji smer i koji fakultet želiš da upišeš, to će odrediti i kakav će prijemni biti. Tačnije, u zavisnosti od fakulteta polažeš odgovarajuće predmete. Uglavnom su prijemni ispit krajem juna tako da imaš dovoljno vremena preko cele godine da se pripremiš i informišeš. Cena polaganja prijemnog ispita, kao i samih studija, takođe zavisi od fakulteta. Nemoj da se brineš jer sve potrebne informacije možeš pronaći na zvaničnom sajtu fakulteta za koji se interesuješ.

3. Dokumentacija

Kao što smo na početku spomenuli, dokumentacija je jedan od najstresnijih delova upisa na fakultet. Zato smo odlučili da ti navedemo sva potrebna dokumenta kako bi bio/la spreman/na na sve!

Dokumenta za prijemni ispit:

• Popunjen obrazac prijave na konkurs
• Overena fotokopija ili original svedočanstva svih razreda srednje škole na uvid
• Overena fotokopija ili original diplome o položenom završnom ili maturskom ispitu na uvid
• Dokaz o uplati naknade za prijemni ispit (iznos i broj računa se razlikuje u zavisnosti od ustanove na kojoj se polaže prijemni ispit)

Dokumenta za upis na fakultet:

• Original svedočanstva svih razreda srednje škole
• Original diplome o položenom završnom ili maturskom ispitu
• Izvod iz matične knjige rođenih
• Dva ŠV-20 obrasca
• Prazan indeks
• Dve fotografije formata 4,5 cm x 3,5 cm
• Dokaz o uplati školarine (za studente koji se upisuju kao samofinansirajući studenti)

Nadamo se da si sada opušteniji/a zbog upisa na fakultet i imaš makar malu predstavu odakle da počneš. Ukoliko imaš nekih dodatnih pitanja slobodno nam piši u komentarima ili na društvenim mrežama!

#čitamose 👨‍🎓

Kako ti se čini tekst?
+1
3
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.