Upoznaj svoja prava i obaveze

Realizacija radionica pod sloganom „Moje je pravo da znam svoja prava i obaveze“ u okviru projekta „Osnaživanje predstavnika mladih i policije u oblasti prevencije maloletničkog kriminala“ započeta je u oktobru prošle godine.

Program je namenjen obuci 120 mladih, predstavnika učeničkih parlamenata, budućih vršnjačkih edukatora u nekoliko gradova širom Srbije. U Nišu je održana 19. i 20. aprila 2022. godine u hotelu Tami. Prisustvovali su učenici gimnazije „9. maj“ i elektrotehničke škole „Nikola Tesla“.

Radionice su bile interaktivnog karaktera i držao ih je kombinovani tim predstavnika policije, prosvete i udruženja građana Prijatelji dece Srbije.

Izvor: Lična arhiva

Tematske celine o kojma se učilo i diskutovalo na radionici, obuhvatale su bezbednosne rizike i pretnje sa kojima se susreću mladi srednjoškolskog uzrasta, kao i bezbednosnu zaštitu i informacije o njihovim zakonskim pravima i obavezama.

Mladi, uz neposredu stručnu pomoć, preuzimaju ulogu edukatora i predlog je da nakon završene radionice oni u svojoj školi, uz podršku nastavnika, organizuju najmanje jednu radionicu za svoje vršnjake.

Pitali smo srednjoškolce koji su učestvovali da podele svoje utiske o pomenutoj radionici sa nama. U nastavku pročitajte šta su rekli:

Za ovu radionicu sam odlučila da se prijavim veoma spontano, nakon što mi je profesorka srpskog predložila da učestvujem. Mislila sam da već dosta znam o svojim pravima i obavezama, ali sam tek nakon završetka radionice shvatila da nisam bila 100% u pravu. Na radionicama, pored toga što sam dopunila svoje znanje o pravima i obavezama, informisala sam se o zakonodavstvu kao i o tome na koji način se menja kroz starosnu dob„, rekla je naša sagovornica Anđela Jovanović, istakavši kako misli da je neformalno obrazovanje jako važno, kao i prilike koje se njime otvaraju i da je iskustvo ono što nas zapravo usavršava.

Izvor: Lična arhiva

Profesorka koja je koordinatorka parlamenta u našoj školi me je podstakla i prenela mi da postoji ovakva radionica. Saznavši o čemu se radi, odlučio sam da se prijavim. Volim da znam svoja prava i većinu stvari sam znao, međutim postoje raznorazni scenariji za koje nisam znao kako bi trebalo odreagovati. Način na koji ću primeniti savete koje sam čuo na radionici, jeste drugačija postavka komunikacije u određenim situacijama sa službenim licem“, rekao je Veljko Đorđević, naš drugi sagovornik, kome se najviše svideo prijateljski i otvoreni odnos sa predavačima, dodajući da bi trebalo organizovati  još mnogo ovakvih prilika za mlade.

Jasno je da mladi čine ključnu kariku u vršnjačkoj podršci i da su radionice poput ove preko potrebne, kako bi se što više srednjoškolaca informisalo o svojim pravima i obavezama. Da li bi se prijavio/la da učestvuješ u narednom ciklusu radionica? Da li vidiš sebe kao vršnjačkog edukatora ili možda već znaš dovoljno o svojim pravima i obavezama? Piši nam u komentarima ili na društvenim mrežama!

#čitamose 👩‍🏫 

Kako ti se čini tekst?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.