Zaljubljenost i učenje- propast?

Postoji mnogo definicija zaljubljenosti, a jedna od njih kaže da je to „stanje u kome je osoba zanesena nerazumnom strašću prema drugoj osobi za koju je razvila romantična ili platonska osećanja“.

Koliko god godina da imate, kog god da ste pola i koja god uverenja da sledite i stavove zastupate, neminovno je da ste bar jednom do sada osetili kako to izgleda biti zaljubljen. Razume se, s obzirom da smo svi mi međusobno različiti, ovo osećanje se kod svakog od nas ispoljava na drugačiji način. 🧐 

S jedne strane, imamo one kod kojih se jasno vidi da ih je ovo osećanje preplavilo jer su promenili svoje ponašanje, bilo u smislu da su postali srećniji, ispunjeniji i zadovoljniji ili promenljivijeg raspoložena, nesigurniji i napetiji. S druge strane, tu su i oni koji vešto kontrolišu sebe i svoje emocije, te na prvi pogled mogu da deluju kao da zaljubljenost nije nimalo uticala na njih, ali, s obzirom na to o kakvom osećanju govorimo, nemoguće je ostati imun na njega, jer će ono zasigurno promeniti nešto kod nas, ako ne u ponašanju, onda makar u navikama.

Možda će uticati na to da lakše ustanemo iz kreveta, više se osmehujemo, budemo dekoncentrisaniji, izgubimo uobičajeni apetit ili ’pak dobijemo nalet energije koji nas konstantno gura napred. Ali, kako zaljubljenost može uticati na naše učenje? 🤔 

Prema istraživanju koje je sproveo Unbox tim, 69% ispitanika je reklo da zaljubljivanje generalno ne utiče na njih, međutim, veći broj se složio da ono i te kako može uticati na učenje, s tim da su mišljenja na koji način se ispoljava taj uticaj bila podeljena.

Jedni su rekli da ih zaljubljivanje ometa pri učenju, dok su drugi ’pak tvrdili da ono povećava njihovu produktivnost. Dok neki smatraju da je bolje da osoba koja im se dopada bude u njihovom odeljenju jer će ih njeno prisustvo podstaći da budu što uspešniji, drugi smatraju da će ih njeno prisustvo samo ometati i uticati da im koncentracija, pa i ocene, budu niže. Međutim, većinski su se, bez obzira na sve, složili da je ipak najbolje da osoba u koju su zaljubljeni bude neko ko nije u njihovom odeljenju, jer što je sigurno- sigurno je. 😅 

Dakle, nemojte da se brinete ako ste do ušiju zaljubljeni usred nedelje pune testova i usmenih odgovaranja- možda niste tip osobe koju će to omesti i smanjiti produktivnosti. Ali čak iako jeste, potrudite se da što više sarađujete sa svojim osećanjima, u smislu da ih okrenete ka tome da vam donesu što više pozitivnog i da pomoću njih izvučete svoj maksimum. Na kraju krajeva, vi ste ti koji možete da utičete na sebe i svoje ponašanje, odnosno da isto usmerite onako kako vam odgovara, naravno, samo ukoliko to zaista želite.

Da li ste se ikada zapitali kako zaljubljenost utiče na vas i vaš odnos prema učenju? Da li biste bili voljni da svoje iskustvo podelite sa nama? Ako je odgovor da, pišite nam u komentarima!

Do idućeg teksta,

#čitamose! 🥰

Kako ti se čini tekst?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.