Zašto vannastavne aktivnosti?

Bilo da već duže vreme pratiš Unbox sajt ili si novajlija, verovatno si mogao/la da primetiš koliko se zalažemo za vannastavne aktivnosti koje redovno preporučujemo putem sajta (u delu „Aktiviraj se„) i društvenih mreža (Instagrama i Fejsbuka). Zbog čega to radimo? Zašto toliko potenciramo nešto za šta mnogi mladi veruju da je čisto gubljenje vremena? Verovao/la ti ili ne, razloga je mnogo, a putem ovog teksta ću ti navesti one koje sam lično uočila kao najznačajne i zbog kojih se već punih godinu dana aktivno zalažem u vannastavnom svetu.

Izvor: lična arhiva

Naime, moje putovanje u neformalni svet, svet aktivizma i volonterizma, započeo je sasvim slučajno krajem januara 2021. godine, kada me je dobra prijateljica pitala da učestvujem u jednoj ekološkoj akciji čišćenja keja. S obzirom da pre toga nisam radila ništa slično, trebalo mi je neko vreme da odlučim da li da odem ili ne, jer budimo realni- skupljanje smeća po blatnjavom keju baš i ne zvuči kao san snova. Međutim, kako sam u tom periodu bila lošijeg raspoloženja jer su mi dani prolazili poprilično monotono, odlučila sam da odem, čisto kako bih uradila nešto što inače ne radim i tako bar i na dan promenila svoju rutinu.

Kada sam otišla tamo, shvatila sam da mi je ta odluka bila jedna od najboljih, jer ne samo da sam se divno provela (koliko god to zvučalo apsurdno s obzirom da sam čistila otpad), nego sam dobila i želju da uđem u neformalan svet, jer je drugarica koja me je pozvala na tu akciju ujedno i dugogodišnja aktivistkinja i volonterka, koja me je ne samo tada, već i mnogo ranije inspirisala da počnem s neformalnim obrazovanjem (pošto mi je i sama vrlo često pričala o stvarima koje radi kroz NGO), samo što ja nikako da je stvarno i poslušam, iako mi je sve to zvučalo super, jer jednostavno- „nisam imala vremena“.

Izvor: @exito_team_nis

Razume se, to je bila čista laž koju sam godinama ponavljala kao izgovor, jer me je zapravo bilo strah da pokušam da se aktiviram. Bojala sam se da se neću snaći, da ću se osramotiti, da takve stvari nisu za mene- u suštini, samo sam se plašila da napustim svoju zonu komfora.

  • Međutim, ta akcija me je poprilično „drmnula“, jer sam na njoj:
    – upoznala divne ljude;
    – uradila nešto dobro za svoju zajednicu, a pritom se zabavila;
    – unela malo nove boje u svoju sivu rutinu.

Pošto sam uvidela kako život može da mi izgleda, koliko može da bude lepši, zabavniji, a ujedno i korisniji, odlučila sam da ću početi da se bavim vannastavnim aktivnostima. I tako je sve počelo.

Sada, kad sam već stekla jedno i te kako solidno i vredno iskustvo, mogu slobodno da kažem da su razlozi zbog kojih sam se čitave prošle godine posvetila neformalnom svetu i zbog kojih planiram da to činim i svake iduće sledeći:

1. Počela sam da upoznajem sebe

Koliko god to zvučalo čudno, ja pre vannastavih aktivnosti nisam imala pojma da, iako sa sobom provodim 24/7 već skoro 20 godina, zapravo nemam predstavu ko sam: Šta mi ide, a šta ne? Koje su moje veštine? Koja su moja znanja?

Ceo život sam mislila da sam nepopravljivi introverta, a onda dođem u NGO i zateknem sebe u sasvim novom svetlu, gde bez ikakvih problema pričam sa potpunim strancima i pritom mi to ne predstavlja nikakav problem, već naprotiv, užitak. Ili sam, isto tako, bila uverena da me nešto kao što je, na primer, debatovanje apsolutno ne zanima, kad vidiš, eto mene u Evropskoj školi debate! Isto tako sam mislila da nema šanse da bih ikada mogla da držim govor pred velikom grupom ljudi i još pred kamerama, a da se pritom ne onesvestim, ali pogodi šta- i te kako mogu!

Izvor: @unbox.rs

Dakle, suština je da, dok ne počneš da izlaziš iz zone komfora, nikada nećeš moći da znaš ko si zaista, koje su tvoje sposobnosti, a koje slabosti. Veruj mi, ti ne možeš ni da zamisliš koliki kapacitet poseduješ, dok se ne nađeš u situacijama u kojima se nikada pre nisi našao. Tek tada možeš uvideti svoj pun potencijal.

2. Stekla sam nova znanja i veštine

S obzirom da je NGO takav da, kad jednom uđeš nikada ti nije dosta aktivnosti, tako počneš da ideš na različite edukacije, radionice, konferencije…. i nesvesno stičeš jedno sveobuhvatno znanje iz raznih oblasti (npr. onih neophodnih za život u okviru kojih učiš kako se piše CV, kako se registruje firma i slično), kao i mnoge korisne veštine poput držanja javnog govora, pravilnog argumentovanja, neverbalne komunikacije…

3. Upoznala divne ljude

Verovao/la ti meni na reč ili ne, ja sam u periodu od godinu dana upoznala sigurno preko sto pedeset osoba i to pod „upoznavanjem“ ne mislim da sam samo pružila ruku i to je to, nego sam pričala sa svima njima po par sati, sarađivala tokom sprovođenja nekog zadatka i uz to se s većinom baš združila, a sa mnogima i dalje ostala u kontaktu.

Odmah da napomenem da vrednost ovih poznanstava nije u tome što su brojna, već u tome što svako od njih pruža mogućnost da stvoriš nove poglede na svet, promeniš razmišljanje, naučiš da na stvari gledaš iz više različitih uglova, razgovaraš s onima koji imaju drugačije stavove od tebe pa te samim tim podstiču da preispitaš svoje i još mnogo toga.

Izvor: @unbox.rs

4. Promenila ustaljenu svakodnevnicu

Čim sam počela sa vannastavnim aktivnostima, nijedan jedini dan mi nije bio sliučan onom prethodnom, jer u svakom ima nešto novo da se nauči, da se upoznaju neki novi ljudi, vide neke nove stvari… Jednostavno, rečima je nemoguće opisati koliko se čitav život promeni na bolje i to samo zahvaljujući tvojoj želji da ga učiniš boljim.

5. Stekla jasniju viziju o onome čime (ne)želim da se bavim

S obzirom da pruža saznanja iz raznih oblasti, NGO svet me je susreo i sa mnogim zanimanjima, kao što su PR, HR, FR, digitalni marketing i mnoga druga, gde sam već polako počela da uviđam šta mi je interesantno, a šta bi trebalo da zaobiđem jer nije za mene, te tako verujem da, iako još uvek ne znam zasigurno čime želim da se bavim, kroz vannastavne aktivnosti to i te kako mogu da otkrijem!

Mogla bih do sutra da navodim koliko mi je toga dobrog neformalno obrazovanje sa sobom donelo i sigurna sam da opet ne bih sve rekla, ali je suština da sam zahvaljujući njemu postala srećnija i ponosnija na sebe što sam, čak i uprkos svom strahu od promena, odlučila da ih uz pomoć NGO-a svakodnevno činim i tako iz dana u dan postajem sve bolja verzija sebe.

Ukoliko i ti želiš da saznaš ko si zaista, koji je tvoj pun potencijal, ali i da ulepšaš svoju svakodnevnicu, onda ti toplo preporučujem da se prijaviš za neku aktivnost, jer veruj mi, nećeš zažaliti!

Izvor: @exito_team_nis

Ako ne znaš odakle da počneš, prati Unbox sajt (deo „Aktiviraj se„) i društvene mreže, jer ćeš možda tamo pronaći nešto što bi moglo da te zainteresuje i promeni pogled na svet. Kao što si i sam/a video/la iz ličnog primera- jedan naizgled nebitan korak može da promeni sve.

Imaš li nekog pitanja ili bi želeo/la da ovu temu nastavimo da obrađujemo i u narednim tekstovima? Budi slobodan/a da nam se javiš putem komentara, dela #Pitajnas na sajtu ili Instagram profila!

Do nekog narednog teksta,

#čitamose! 😊

Kako ti se čini tekst?
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.