Zašto je značajno neformalno obrazovanje?

Nakon uspešno realizovane tri onlajn radionice koje su imale za cilj da mladima pruže osnovna znanja i veštine potrebne da se aktiviraju i #vanškolskeklupe, inicijativu #UnboxujSvojPotencijal koju smo pokrenuli još oktobra meseca zaokružujemo vraćanjem na početak – na samo neformalno obrazovanje i njegov značaj, pre zaslužene novogodišnje pauze.

➡️ Razgovarali smo o postavljanju ciljeva i odabiru prave aktivnosti za sebe, predstavljanju i pisanju prijave, javnom nastupu to jest intervjuu koji je sve češći element procesa selekcije za prilike #vanškolskeklupe, a ove srede (sutra u 20.30h) vraćamo se na sam početak, na pitanje da li je i zašto važno baviti se neformalnim obrazovanjem?

Što bi rekli ljudi „Ima li od toga ‘leba?“, to jest da li ono zaista vredi na duge staze, ili je samo zanimljiv način da se popuni vreme dok si u srednjoj ili na faksu?

U zavisnosti od toga koga pitate, okorelog aktivistu ili osobu koja nije baš uspela da pronađe nešto po svojoj meri, dobićete sasvim drugačije odgovore. Neki mladi kažu da su im znanja i veštine koje su stekli kroz vannastavne aktivnosti ključne i da im više znače od znanja iz škole, dok drugi kažu da je škola ipak dominantna, da je sve ostalo kul da se prođe bar jednom, mada nisu preterano oduševljeni. 🤷

Istraživanja kao što je Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji Krovne organizacije mladih, kao i Izveštaj o nastavi u srednjim školama tokom školske 2020/21. godine iz perspektive učenika Unije srednjoškolaca Srbije kažu da bilo da se obrazujemo van klupe ili ne, neko dodatno obrazovanje nam jeste potrebno, to jest da je stav većine da nam škola kakva jeste trenutno ne pruža dovoljno. Inostrani istraživači kao što je Svetski ekonomski forum su pored prepoznavanja ovog manjka izdvojili i neke veštine i znanja kao ključna, kako bismo mogli više da se angažujemo kako bismo ih stekli i razvili.

Šta ti misliš? 🤔

Kako bismo uspeli možda da objedinimo sve ove stavove, ili ih bar stavimo na istu liniju i uporedimo, kao paneliste na temu značaja neformalnog obrazovanja smo pozvali ljude iz sveta aktivizma, biznisa i akademije da nam daju svoje viđenje odgovora i podele kako i koliko je njima iskustvo #vanškolskeklupe pomoglo da budu uspešni.

💃 Mila Antonović kaže za sebe da je sasvim obična osamnaestogodišnjakinja koja želi da stekne najviše obrazovanje na nekom od najkvalitetnijih fakulteta na svetu. Interesuje da se priključi aktivnostima međunarodnih organizacija koje su usmerene na osnaživanje i razvijanje društvenih, socijalnih, političkih i kulturnih aspekata zemalja i naroda, a više o svom putu ka tom cilju deli na svom Jutjub kanalu.

👨‍🏫 Stefan Spalević je saradnik u nastavi na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, poznat po svojim inovativnim časovima na Jutjubu koji kombinuju rep, filmove i modernu pop kulturu kako bi studentima učenje matematike bilo lakše i zabavnije.

💁‍♀️🖊️ Ana Brzaković je autorka kolumne za Telegraf biznis, povremeno i za BizLife i Original magazin. Pre nego što je uplovila u preduzetničke vode, radila je za niški Banker radio, Američki savet za internacionalno obrazovanje i kompaniju Delta holding. Od srednje škole je aktivna i #vanškolskeklupe, a na svom blogu anabrzakovic.com deli znanje i iskustvo, pozitivne emocije i korisne priče.

👩‍🏫 Anđela Stojić je master inženjer mašinstva, student doktorskih studija i asistent na Tehničkom fakultetu u Boru, ali je u slobodno vreme dugogodišnji volonter i aktivista, alumnistkinja organizacije Mladi Ambasadori, Nišville Jazz festivala i Best studentske organizacije.

Prijavi se za panel diskusiju putem linka

Ako veruješ da je neformalno obrazovanje značajno i želiš da saznaš kako sve može da ti pomogne u životu, ili si možda malo više skeptik, ali te interesuje da čuješ da li može da znači i kako, pridruži nam se sutra (u sredu) u 20.30 časova da zajedno prodiskutujemo i pokušamo za izvučemo jednu poruku i plan kako da učimo #vanškolskeklupe na dalje! 💪

Kako ti se čini tekst?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.