Znaš li šta je Youth4Impact?

Lokalna kancelarija AIESEC-a u Nišu trenutno radi na organizovanju čak tri projekta volontiranja za praktikante iz inostranstva u okviru Global Volunteer praksi, a jedan od njih je i Youth4Impact– program koji se realizuje u vidu interaktivnih edukativnih radionica na engleskom jeziku tri puta nedeljno u osnovnim školama, gde se učesnicima pruža mogućnost da rade na razvijanju novih veština prilikom rada s decom, upoznaju drugu kulturu, razgovaraju o ciljevima održivog razvoja, kao i o njegovom uticaju na globalne probleme.

Jedan od praktikanata ovog programa jeste i dvadesetdvogodišnji Ilkim koji dolazi iz Turske i koji je bio voljan da s nama podeli kako izgleda učestvovati u ovom programu, zašto je on važan, ali i kako se za njega prijaviti.

Izvor: lična arhiva

Naime, prema Ilkimovim rečima, ono što ga je motivisalo da se prijavi je mogućnost rada s decom, kao i upoznavanje novih ljudi i kulture. Kako sam kaže, zahvaljujući ovom programu uverio se da je dobar u komunikaciji s decom.

Što se tiče samog procesa prijave, praktikanti se mogu prijaviti putem sajta aiesec.org. Važno je napomenuti da svako od njih ima svoje menadžere koji im pomažu da odaberu pravu praksu za sebe. Nakon apliciranja, AIESEC kancelarija za čiju se praksu prijavljuju se obraća praktikantima radi održavanja intervjua koji je, u slučaju volonterskih praksi, sličniji prijateljskom razgovoru gde obe strane traže benefite zajedničkog rada. Ono što je najbitnije jeste da osoba koja dolazi na praksu ima dobru motivaciju za rad sa decom. Takođe, poželjno je da ima bar nekog iskustva u tome.

Posle intervjua se odlučuje da li praktikantu leži praksa za koju se prijavio i ako bude primljen, sleduje mu internacionalno iskustvo u kome će naučiti mnogo toga, pozitivno uticati na lokalnu, ali i globalnu sredinu.

Izvor: lična arhiva

Što se tiče mladih iz Srbije koji žele da se oprobaju u nečemu ovakvom, oni to mogu učiniti prijavom preko aiesec.org, nakon čega će ih AIESEC kancelarija kontaktirati i pomoći im da pronađu pravu priliku za sebe. Važno je napomenuti da se za ovakvo iskustvo mogu prijaviti ukoliko imaju 18+ godina, dok više informacija mogu dobiti na Instagram stranici AIESEC- a, kao i putem njihovog sajta.

Za kraj, Ilkim je podelio sa nama da bi svima toplo preporučio da se prijave i volontiraju, jer će mnogo toga korisnog naučiti, upoznati nove ljude, kao i kulturu.

Pa šta čekaš onda? Prijavi se i učini nešto dobro za sebe i svoju budućnost! Na kraju krajeva, ako ništa drugo, steći ćeš jedno vredno iskustvo, promeniti svoju ustaljenu svakodnevnicu i izaći iz zone komfora!

Do nekih novih prilika za aktiviranje,

#čitamose! 😎

Kako ti se čini tekst?
+1
4
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.