Zvuci džeza iza bedema Niške tvrđave

Nišville Jazz Festival je međunarodni džez festival koji se održava u Nišu, tokom avgusta na platou Niške tvrđave. To je najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope, koji već godinama dosledno brani evropske vrednosti multikulturalnosti i neguje muzički ukus pojedinaca. Potvrda toga je i veliki tekst “Nišvil – evropsko lice Srbije” objavljen u magazinu “New Europe” koji izlazi u Briselu.

Ovog leta, Nišvil slavi 27. godina postojanja, a pored vrlo kvalitenog muzičkog programa, postoji i “Nišville jazz teatarski festival” sa internacionalnim pozorišnim predstavama i filmski festival “Nišville Movie Summit”, na kome je prikazano preko 100 filmova međunarodne i domaće produkcije sa muzičkom igranom i dokumentarnom tematikom na više lokacija u niškoj Tvrđavi.

izvor: lična arhiva

Koncept festivala je od početka, osim na „tradicionalnijim” formama džeza, bio zasnovan pre svega na fuziji ovog pravca sa etno tradicijama različitih delova sveta, a naročito Balkana. Najpoznatiji džez magazin na svetu, američki „Downbeat” je u opširnom prikazu festivala 2008. godine ocenio Nišville kao festival koji na najbolji mogući način istovremeno promoviše džez kao pravac nastao na američkom kontinentu, muzičku tradiciju Balkana, ali i posebno spoj ta dva stila, čime je Nišville doprineo predstavljanju balkanske muzike.

U bogatom pratećem programu festival poslednjih godina predstavlja i primenjenu slikarsku umetnost kroz umetničku koloniju međunarodnog karaktera, promocije knjiga i časopisa sa jazz tematikom, izložbe strip novela i radionice stripa, izložbe fotografija, te razne tribine, itd. Pored toga, Nišville jazz festival posebnu pažnju poklanja edukovanju mladih muzičara, tako da svake godine organizuje besplatne radionice na kojima polaznici slušaju predavanja eminentnih muzičara.

izvor: lična arhiva

Pored programa koji iz godine u godinu očarava građane Niša, ali i strance, mladima je festival poznatiji po čuvenom volonterskom pokretu, za većinu jedna od prvih prilika da se oprobaju u nekom vidu neformalnog obrazovanja.

Unbox tim se potrudio da pronađe sagovornike koji će podeliti svoje iskustvo sa volontiranja na festivalu. Jedan od njih je Borislav Rašćanin, koji volontira već 10 godina na Nišvilu i jedan je od najstarijih volontera koji su ostali. Borislav je sada i volonter i viđa tima i kordinator. Takođe, razgovarali smo i sa Stašom Vuksanović, koja je volonter u tri organizacije, ali je ove godine prvi put volonter na Nišvilu.

Mnogo je važno volontirati, jer svi znamo da pojedinac ne može da promeni zajednicu, ali ako krenu ti pojedinci da volontiraju, sa ostalima će moći da deluju na zajednicu i reše probleme u društvu. Za volontiranje na Nišvilu sam se opredelila jer sam želela da budem deo najvećeg festivala u Nišu, da vidim kako izgleda i kakvo je društvo, kako timovi rade i kako tako veliki festivali funkcionišu„, ističe Staša.

izvor: lična arhiva

S obzirom na to da je Borislav deo Nišvila od davne 2011. godine, bili smo znatiželjni da saznamo kako je zapravo izledao festval pre 10 godina, a kako volontiranje.

Što se festivala tiče, ranije je bilo više bina i izvođača, ali generalno srž samog festivala se nije promenila. Proteklih godina bilo je 11 sektora, a sada imamo 8, jer smo morali neke sektore da skratimo. Volonter mora da ima 15 godina prema zakonu Republike Srbije, ali tih godina kada sam ja krenuo sa volontiranjem bilo je više starijih ljudi. To je ono što se razlikuje od današnjeg volontiranja. Sada ima malo više mlađe populacije, koja vidi da je ovo dobar festival i dolazi. Ove godine imamo oko 200 volontera. Kada sam ja počinjao bilo je sigurno 300-400 volontera, od čega svake godine dođe 200 novih„, rekao je Borislav.

izvor: lična arhiva

Kroz volontiranje, pored novih prijatelja i iskustva, možete steći i znanja iz određenih oblasti, razviti i unaprediti veštine komunikacije i javnog nastupa, naučiti nešto o sebi i pametno iskoristiti svoje slobodno vreme.

Nišvil kao festival izgleda fenomenalno. Da sam neka random osoba na ulici definitivno bih prišla da vidim o čemu se radi. Predstave i nastupi su sjajnu, ljudi iz organizacije zaista znaju koga da dovedu„, kaže Staša.

Neko ide avgusta na more, a meni avgust bez Nišvila nije avgust„, kratko i jasno odgovara Borislav.

izvor: lična arhiva

Kao poruku za sve one koji žele da volontiraju na džez festivalu, naši sagovornici rekli su sledeće: 

  1. Dođite i nećete se pokajati„, Borislav.
  2. Naoružajte se dobrim raspoloženjem i budite spremni na odličan timski rad. Jednostavno krenite u novu avanturu, gde ćete upoznati nove ljude i novi način rada„, Staša.

Nišville Jazz Festival traje od 12. do 15. Avgusta 2021. godine, ukoliko ste zainteresovani prošetajte se do Niške tvrđave i javite nam utiske. Mi smatramo da svako ko voli džez i druženje može da vidi sebe na Nišvilu.

Do tada, čitamo se!

Kako ti se čini tekst?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.