Faks vs. Srednja 3 : o ispitima i kolokvijumima

Pošto smo naučili šta su ESPB bodovi a šta kursevi (ukoliko još uvek nisi klikni ovde😉), i kako generalno faks funkcioniše, došlo je vreme da saznamo nešto i o ispitima, kolokvijumima, pa i predispitnim obavezama. Kako izgleda davanje ispita i po čemu se ono razlikuje od testova i odgovaranja u srednjoj školi, ali i od kolokvijuma, šta se podrazumeva pod predispitnim obavezama a šta pod konceptom, i zbog čega je koristan predrok, samo su neka od pitanja na koja ćemo dobiti odgovore u nastavku teksta.

Izvor: NDTV

Pre svega, važno je da se prvo podsetimo šta su ispitni rokovi. Naime, ispitni rokovi prestavljaju vreme kada studenti mogu da polažu ispite i oni se svake godine održavaju u identičnom periodu, tako da studenti unapred znaju kada će koji biti, iako sam raspored ispita izlazi naknadno. U toku godine ih ima nekoliko, a postoji i mogućnost pisanja molbe za uvođenje dodatnih rokova, što se baš i ne koristi, s obzirom da ih na fakultetima ima dosta (obično po pet, mada na nekima ima i više). 

Što se samog prijavljivanja tiče, ono se vrši preko e-indeksa gde od mnogih opcija postoji i ta za prijavu. E-indeks svaki student dobija na početku studija, zajedno sa ličnim imejlom i lozinkom za pristup. Ranije se prijavljivanje obavljalo tako što su studentni odlazili do šaltera fakulteta (skriptarnica) u kojima su kupovali formulare za prijavu, ali taj proces se vremenom modernizovao.  Međutim, ono što se nije promenilo jeste da se ispiti prijavljuju nešto malo pre samog ispitnog roka i da mogu biti u usmenoj i pisanoj formi. Oni u pisanoj obično traju po sat i po vremena, dok oni u usmenoj formi, u zavisnosti od broja pitanja, u proseku traju nekih petnaestak minuta. 

Ono što je važno napomenuti kod usmenih ispita jeste koncept. Kocept predstavlja teze koje studenti imaju pravo da sastavljaju do pet minuta nakon što im profesor postavi pitanja i zapišu ih na papir. Nažalost, on nije dozvoljen kod svih profesora, te ćeš kod nekih morati da se snalaziš bez njega. 😢

Ukoliko ne možeš da se strpiš i sačekaš ispitni rok jer se, ili pribojavaš da će ti znanje ispariti ili bi hteo/htela da što pre završiš s tim i pređeš na učenje nekog drugog kursa, onda je predrok pravo rešenje za tebe! Kako i samo ime kaže, predrok je period pre zvaničnogh roka kada možeš da polažeš ispit. On nije zvaničan niti obavezan, tako da samo pojedini profesori pružaju takvu mogućnost.

Osim ispita, na svakom fakultetu postoje i kolokvijumi koji se polažu u toku tekućeg semestra, odnosno dok se slušaju ti određeni predmeti (kursevi). Vremenski traju koliko i ispiti i najčešće se rade u pisanoj formi. Obično ih ima jedan do dva po predmetu i u suštini predstavljaju deo gradiva u okviru nekog određenog kursa. Kod nekih fakulteta, ukoliko položiš kolokvijum to gradivo ne moraš da polažeš i na ispitu, dok je kod drugih položeni kolokvijum uslov za izlaženje na ispit, i to položeno gradivo se kasnije opet polaže i na ispitu. Zbog toga, na takvim fakultetima, kolokvijum predstavlja jednu od predispitnih obaveza.

Predispitne obaveze, osim kolokvijuma, mogu biti i pisanje seminarskog rada, eseja, izrada prezentacije ili nekog projekta, istraživanje, kreiranje video klipova, upotreba i obrada podataka u određenim programima… Izbor je poprilično raznovrstan i zavisi ne samo od fakulteta, već i od kurseva. Ove obaveze je neophodno završiti i predati pre predstojećeg ispitnog roka kako bi se stekao uslov za polaganje ispita. Studenti imaju pravo da biraju koju će predispitnu obavezu raditi, a neki minimum jeste da se odradi barem jedna kako bi se stekao taj neophodan uslov za ispit. Međutim, ponekad postoje tačno određene predispitne obaveze i u tom slučaju studenti, nažalost, nemaju pravo nikakvog izbora. 😐

I to bi bilo to! 

Nadamo se da smo uspeli da ti olakšamo taj ne tako jednostavan prelazak iz srednje na faks i da si dobio/dobila odgovore na većinu pitanja u vezi sa ovom uvek aktuelnom temom. Ukoliko te nešto još uvek buni i želeo/želela bi da i to razjasniš, slobodno nam piši putem sajta u delu #pitajnas ili putem neke društvene mreže, rado ćemo ti odgovoriti! Takođe, ako misliš da je nešto ostalo nedorečeno i da ima još o čemu da se piše, predloži nam narednu temu u istom #pitajnas odeljku!

Do tada, nastavi da nas pratiš jer te očekuje još mnogo zanimljivih tema koje se tiču svakog srednjoškolca! 😊 

Mi o njima pišemo naravno strogo (ne)formalno😎 

Kako ti se čini tekst?
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.