Kako čitati popularnu psihologiju (saveti i preporuke)

Ako si kao i mi, voliš da radiš na sebi, ideš na različite vannastavne aktivnosti, radionice, programe, razmene… vrlo je verovatno i da često čitaš knjige iz popularne psihologije. Moguće je i da želiš da primenjuješ savete koje pročitaš, ali ti ne uspeva baš 100%. Ne brini, to je okej, i nama je tako, ali smo zato u nastavku izdvojili tri stvari koje ti mogu pomoći da zaista promeniš svoj život i navike i tri naša omiljena naslova koje preporučujemo za ovo leto.

Mapiraj trenutno stanje i šta tačno želiš

U osnovi svake dobre knjige iz popularne psihologije jeste da nam ukazuje kako možemo da radimo nešto bolje u našem životu. A mi ih čitamo jer uvek može bolje, zar ne? Upravo zbog toga, često se dešava da čitamo te knjige, ali zapravo ništa ne menjamo. Prvi korak koji Unbox tim preporučuje jeste da proceniš svoj život, koliko si zadovoljan/a pojedinim oblastima kao što su fizičko i mentalno zdravlje, porodica, društveni život, karijera, ljubavni život, edukacija i razvoj i slično, i označiš na skali od 1 do 10 koliko si trenutno zadovoljan/a time.

Kada popišeš trenutno stanje, što iskrenije moguće, možeš da vidiš koliko si okej s tim da stvari ostanu takve kakve jesu, a koliko ti želiš da budu te vrednosti. Možda ti je fizičko zdravlje trenutno 5, a ti želiš da bude 7. Možda ti je društveni život trenutno 8 i tebi je to okej. Zadovoljan/a si i tu ne bi ništa dirao/la. Ovo je polazna tačka za svaki rad na sebi i za izbor prave knjige popularne psihologije koju treba da čitaš ako želiš da vidiš neku realnu promenu u svom životu.

Ovaj koncept se inače zove „točak života“ i koristi se u koučingu kao način da se mapira trenutno stanje i napravi plan za na dalje.

Ovo je primer točka života, naravno, odeljci će biti različiti za svakog, prema oblastima koje su mu/joj važne u životu

Super knjiga uz koju možeš da testiraš točak života, vidiš kako možeš da primeniš neke drugačije stvari i ispratiš koliko se situacija zapravo menja jesu Atomske navike Džejmska Klira. 🤓

Opiši situaciju kao da je predstavljaš nekom strancu

Iako smo mi mladi često jako samosvesni i iskreni prema sebi, nismo imuni na to da ulepšavamo probleme kroz koje prolazimo ili ih opisujemo kao gore nego što jesu, u zavisnosti od trenutka. Ako hoćemo zaista da poradimo na nečemu, važno je da jasno vidimo šta se dešava, koliko je „strašno“ i kako to utiče na druge aspekte našeg života.

Još jedan od saveta Unbox tima pre nego što kreneš sa čitanjem neke knjige iz popularne psihologije jeste da na listu papira ili u dokumentu zapišeš trenutnu situaciju kao da opisuješ prijatelju sa kojim nisi toliko blizak. Nisu ispratili šta ti se dešava prethodnih nekoliko meseci, recimo 2-3, i ti hoćeš da ga apdejtuješ o tome. Kad ispišeš sve, bilo da je to pola strane, strana ili tri, iskuliraj par minuta i pročitaj šta si napisao/la. Ovo je objektivno šta se dešava, dobro i loše, 100% transparentno.

Na osnovu ovog sa papira, kada čitaš knjigu koju si izabrao ili izabrala, možeš da izvučeš tačne probleme na kojima ćeš da primeniš ono što piše i pokušaš da rešiš svoj problem. Jasno, konkretno, neki pomak će sigurno da se desi.

Knjiga sa kojom preporučujemo da ovo testirate jeste FOMO – Strah od propuštanja Patrika Mekginisa. 😨📕

Beleži svoju promenu i deli svoj napredak

Ako nas pomno pratiš, kapiraš da smo jaki na pisanju 😅.

Nešto novo u svetu popolarne psihologije i samopomoći jesu interaktivne knjige u kojima možeš da pišeš, crtaš, beležiš, podvlačiš, bez da te ljudi gledaju čudno što uništavaš knjigu. 😆 Tako je zapravo napravljena!

Veliki broj izazova i problema sa kojima se suočavamo u životu su teme sa kojima se svi mučimo, samo na malo drugačije načine. Zbog toga je super kada možemo da pratimo svoj put i beležimo šta smo uradili i kako smo poboljšali stvari. Ako nisi fan pisanja dnenika (što inače preporučujemo, pogotovu protiv stresa), pokušaj da nađeš neke interaktivne knjige koje imaju posebno izdvojene stranice za tebe, tvoje komentare i utiske.

Neke od naših omiljenih su od autorke Vanje Nikolić, poznatije na Instagramu kao Vanja Tačka, J*be mi se i Plašim se. Uspeli smo da ih nađemo u kompletu na ovom linku.

Javi nam ako isprobaš neki od ovih saveta ili pročitaš jednu od knjiga koje smo izdvojili, kako ti se čine i da li su ti pomogli 🤔.

Ako imaš svoj trik za lični razvoj kroz čitanje knjiga ili naslov koji misliš da svaka mlada osoba treba da pročita bar jednom, piši nam u komentarima ili na Instagramu!

Do tada,

#čitamose 📖 (i odmaramo 🏖️)

Kako ti se čini tekst?
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.