Kako organizovati TED događaj?

U prethodnom tekstu smo pokušali da ti što više približimo šta su to TED govori i koji je njihov značaj (ukoliko nisi pročitao/la tekst, možeš to učiniti klikom ovde). Sada kada otprilike znaš šta su to TED-ovi i TED događaji, sledi logično pitanje- kako organizovati jedan?

Odgovor na njega zatražili smo od jedne mlade aktivistkinje koja trenutno živi u studenskom gradu Oxford u Velikoj Britaniji i koja je deo regionalne kancelarije UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju gde je savetnik za mentalno zdravlje. Reč je o osamnaestogodišnjoj Mili Antonović, koja, iako i dalje poprilično mlada, ima i te kako mnogo iskustva u neformalnom obrazovanju koje rado deli sa svojim vršnjacima putem društvenih mreža, Jutjub klipova, kao i na mnogim edukativnim programima ili događajima.

Izvor: lična arhiva

Naime, ona se u novembru 2020. godine prvi put oprobala u organizaciji TED događaja na kom je bilo reči o klimatskim promenama, ekologiji i biodiverzitetu, a ove godine, tačnije danas, u četvrtak 09.12, ona će sprovesti još jedan pod nazivom TEDWomen2021- What now? tokom kog će govornici biti žene koje dolaze iz različitih delova sveta i imaju različite vizije, ciljeve i uspehe, koje će moći da podele sa ostalima tokom svojih govora u trajanju od osamnaest minuta. Cilj događaja jeste da se ukaže na važnosti dizanja svesti kod devojaka o tome da, samo zato što su pripadnice „slabijeg“ pola ne treba da se tako i ponašaju.

Volela bih da, kao mlada devojka, proširim svoje, ali i vidike drugih žena da ne mora da bude „po njegovom“ i da ne mora da bude kako su nas možda roditelji ili bake i deke učili da budemo tihe, da slušamo i radimo sve što nam je rečeno, da oblačimo halljinice i da se igramo sa lutkicama“, rekla je Mila, dodajući da, prema njenom mišljenju, ovakvi događaji imaju jako veliki uticaj na gledaoce jer se baziraju na ličnim iskustvima govornika.

Kada je reč o samom organizovanju, Mila ističe da je prvo i najvažnije imati licencu, odnosno dozvolu od TEDx organizacije koja se dodeljuje organizatoru. Ne postoji organičenje ko može organizovati TED događaje, a za poziciju organizatora moguće je prijaviti se putem njihove web stranice. Ono što je takođe važno jeste da organizator unapred mora da ima viziju događaja, razlog zbog kog želi da ga organizuje, ciljeve i okviran datum, mesto i vreme događaja. Osim toga, on mora da poseduje volju i želju za organizovanjem, kao i istrajnost i dosta strpljenja, zato što su nekim govornicima potrebni dani da odgovore na poruku, da smisle šta će biti tema njihovog govora i slično. Uz to, organizatori moraju biti spremni i na sva pitanja, što zahteva par sastanaka sa govornicima i bar jedno stotinak email poruka.

Ukoliko ti sve ovo deluje isuviše komplikovano, nemoj odmah unapred odustajati, već se, ako već imaš želju da načiniš jedan ovakav korak, osloni na svoje najbliže.
Meni je jako pomogao razgovor sa prijateljima i profesorima. Volim da čujem tuđe mišljenje pre nego što započnem neki projekat ili organizaciju nekog događaja. Uz to dobijem dodatne savete, ideje ili nove vizije“.

Izvor: lilna arhiva

Par nedelja se čeka odgovor od organizacije da li će tvoj događaj biti odobren i ukoliko bude, ono što sledi je traženja i organizovanja govornika, a potom i pravljenje vizuala koji služe za promociju istog. Osim toga, važan deo pripreme jeste i „targetiranje“ prave ciljne grupe, što nekada može biti jako izazovno, ali, kako kaže Mila, sve se može postići.

Nadamo se da smo ti barem malo približili proces organizovanja TED događaja i zainteresovali te da možda jednog dana baš ti budeš taj koji će poput Mile organizovati jedan. Ukoliko ti TEDWomen2021- What now? zvuči zanimljivo, na isti možeš pristupiti klikom ovde, a ako želiš da saznaš nešto više o samom događaju i govornicima, onda ti predlažemo da odeš na web stranicu TEDxOxfordSixthFormCollegeWomen, gde možeš pronaći dodatne informacije.

#čitamose 👋

Kako ti se čini tekst?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.