Neformalno obrazovanje kao prozor u svet 🧙

Šta znači uspeh za mlade? 

Za veliki broj nas, uspeh je predstavljen kroz dobre ocene tokom školovanja, završetak srednje škole i fakulteta i usled toga dobar posao i porodica koja ga prati. Neki bi rekli da je to praktično „pređena igrica“, jer bi posle dobrih ocena, srednje i faksa trebalo da su nam sva vrata otvorena, zar ne?

Zapravo, ne baš. Važno je napomenuti da završavanje škole, odnosno obrazovnog ciklusa, ne predstavlja kraj učenja i saznavanja novih stvari jer se to dešava tokom čitavog života. Nije „pređena igrica“, kako se predstavlja, jer igrica nema kraja, pošto učimo dok smo živi. Možda ne striktno formalno, ali neformalno i informalno definitivno.

Za Mariju Raičević, studentkinju druge godine ekonomskog fakulteta i urednicu Unbox haba inovativnih edukacija, ovaj koncept “pređene igrice” i dobre ocene su predstavljale sve, dok svoju treću godinu srednje škole nije provela na razmeni preko FLEX programa. Odlazak na razmenu joj je, pored sjajnih prijateljstava, doneo mnogo novih veština i drugačiji pogled na svet. Ona je kroz godinu dana školovanja u Americi otkrila sebe i mogućnosti koje neformalno obrazovanje pruža. 

Kako je drugačiji način školovanja i razmišljanja okoline Mariju doveo do toga da se zainteresuje za aktivizam i volontiranje, kao i kako je krenula sa neformalnim obrazovanjem u Srbiji, pročitaj u nastavku⤵️

Kako si počela da se baviš unapređivanjem sebe kroz volontiranje i neformalno obrazovanje?

Svim tim stvarima sam krenula da se bavim vrlo neočekivano. Bila sam fokusirana na školu, ocene i bila sam deo dece koja u našem obrazovanju žele da “pređu igricu”. Imala sam utisak da sve radim ispravno, a opet sam bila nekako nezadovoljna.

Onda sam otišla na razmenu i tamo se suočila sa tim da kao mlada osoba imaš svoj izbor, mogla sam po prvi put da biram predmete koji me zaista interesuju. Kasnije sam izabrala i neke vannastavne aktivnosti koje su izgledale kul, a koje nisu nužno morale da budu povezane sa predmetima, te sam ja, koja sam društveno-jezicki smer u gimnaziji, bila deo robotičkog kluba. 

To me je sve na neki nacin pokrenulo i rekla sam sebi: “Okej, pošto mi moja škola ne pruža znanja i veštine koje sam stekla ili bar krenula da razvijam u Americi, potražiću mogućnosti van klupe”. Ubrzo sam krenula da saznajem za različite aktivnosti u Nišu i tako sam se okrenula neformalnim obrazovanjem i prvi put ušla u nevladin sektor.

Izvor: lična arhiva

Koliko se razlikuju tvoja interesovanja pre i posle razmene?

Ne mogu da se setim tačno koja su bila moja interesovanja, ali znam kako sam se osećala. Htela sam da nađem nešto gde bih mogla da iskoristim svoj pun potencijal. Tek na razmeni sam zapravo dobila priliku da se oprobam u brdu različitih stvari. Tako sam nalazila stvari koje mi se sviđaju da radim u kojim možda i nisam tako dobra, kao na primer robotički klub u kome sam, pošto ne znam da programiram, bila zadužena za pravljenje postera, deljenje letaka i ceo taj marketinški deo. 

Nakon razmene sam pokušala da iskoristim to svoje otkrovenje da je neformalno obrazovanje mnogo kul prilika da saznaš mnogo više o sebi i osvestim i kod drugih da ono što se nama propagira kao “rešena igrica” zapravo nije uvek tako. Moja prva aktivnost po povratku u Srbiju je bilo uključivanje novonastalu organizaciji Pick and Choose, koja se bavila i mislim da se još bavi karijernim vođenjem mladih kroz edukativne posete. 

Kroz različite aktivnosti sad pokušavam da steknem znanja u veštine koji bi meni pomogli na mom daljem putu, a interesovanja su mi lični razvoj, mladi i obrazovanje.

Izvor: lična arhiva

S obzirom da si sada već dosta vremena u priči neformalnog obrazovanja, da li imaš neke planove za budućnost?

Iskreno ja sam osoba koja voli da sve bude skockano i složeno. Dugo vremena sam pritiskala sebe da sve stvari koje radim budu sklopljene u taj neki ultimativni posao, dok sada polako shvatam da osoba može da ima više veština koje ne moraju da se kombinuju uvek. 

Trenutno moje neko interesovanje jeste da pomognem mladima da odluče čime žele da se bave kroz neformalno obrazovanje. To radim kroz Unbox hab gde mladi mogu da se informišu o prilikama i značaju neformalnog obrazovanja, kroz svoj blog OverThinker.rs gde ja delim neka svoja razmišljanja i iskustva na tu temu, a kroz organizaciju Nauči me gledam da pomognem razvoju inovativnog obrazovanja generalno. Naše obrazovanje trenutno prosto nije u skladu sa društvom 21. veka i želim da se to promeni. 

Izvor: lična arhiva

Tokom celog ovog procesa od „pređene igrice“ do izgrađenog ličnog puta verujemo da je bilo dosta stresnih situacija, te sm he pitali da sa nama podeli kako je to sve prevazišla i kako i danas prevazilazi, na šta je ona nama veoma kratko i slatko odgovorila sa jednim savetom.

“Pokušavam da se vodim time “Ako neće biti važno za 5 godina, ne nerviraj se više od 5 minuta” i to mi pomaže da se vratim u balans. Nemoj da se nerviraš za stvari koje neće biti bitne u budućnosti.”, rekla je Marija.

Da li i tebe interesuje neformalno obrazovanje i koje su tvoje mogućnosti #vanklupe? Verujemo da je i tebi potrebna mala pomoć i podsticaj kako bi otvorio/la prozor u neformalno obrazovanje. Ne brini, mi iz Unbox-a smo zato tu! O svemu što te interesuje možes pročitati na nasem sajtu.

Ukoliko te interesuje neka posebna tema koju još nismo obradili budi slobodan/na da nam pišeš u komentarima ili na našem Instagramu 🤗 

Kako ti se čini tekst?
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.