Omladinski ciklus

Da li si nekada želeo da promeniš nešto u svom okruženju, kako bi ono bilo bolje za mlade? Verovatno jesi, ali isto tako je vrlo verovatno da nisi znao/znala kako da to uradiš. E pa, tu na scenu stupa omladinska politika. Iako sama reč politika ima negativnu konotaciju, omladinska politika, obećavamo, predstavlja skroz drugu priču, tako da nastavi sa čitanjem i saznaj zašto je važna! ✌ 

Omladiska politika je zapravo niz mera i aktivnosti koje treba da sprovode državni organi, ustanove ili institucije i organizacije civilnog društva da bi se obezbedilo učešće mladih u svim aspektima njihovog života. Takođe glavni smer omladinske politike je podržavanje mladih u preuzimanju inicijative i motivaciji na promene okruženja. Ovo sigurno zvuči zanimljivije od obične politike, možda i malo jasnije?

Kako bismo saznali više o omladinskoj politici i njenom funkcionisanju, Unbox tim je seo da popriča sa Milom Lukić, ekspertkinjom pri Nacionalnom savetu za mlade na ovu temu!

Izvor: Unsplash.com

Da li je omladinska politika teška reč? 🤔

„Omladinske poltike prosto rečeno doprinose životu mladih. One mogu da budu lokalne, nacionalne, međunarodne i mogu da se tiču uopštene nekakve podrške mladima, tačnije šta jedna država, institucija ili lokalna samouprava mogu da ponude i na koji način mogu da unaprede položaj mladih ili mogu da budu usmerene na jednu temu ili oblast života mladih“ – kaže Mila Lukić, eksperkinja koja se već godinama bavi temom omladinske poltike i struktuiranim dijalogom.

Oblasti života bitni za mlade mogu da budu na primer  bezbednost, zapošljavanje, zdravlje, obrazovanje, društveno uključivanje, kultura, sport, slobodno vreme i mnoge druge, a ukratko, omladinska poltika podrazumeva sve mere i aktivnosti koje uređuju jednu ili više sfera života mladih, a koje sprovode državni organi i organizacije civilnog društva (javni i civilni sektor).

Omladinska politika se naravno može primeniti na bilo koju oblast života mladih i samim tim što ta omladinska poltika definiše kako ćemo unaprediti tu oblast, ona je značajna za život mladih zato što može da donese do tih konkretnih  i opipljivih rezultata kojima ćemo reći da smo unapredili položaj i pristup osnovnim ljudskim pravima!

„Na primer znamo da se mladi jako teško bore sa zapošljivošću i da se odlikuju visokim stopama nezaposlenosti, tako da jedna omladinska poltika koja uređuje oblast zapošljavanja i unapređenja zapošljivosti mladih je jako bitna kako bismo uticali na taj negativan trend da mladi dobijaju samo nekakve neplaćene prakse“, rekla je Mila, koja se u poslednjem periodu bavila najviše struktuiranim dijalogom. 

Korist omladinske politike 🔎

„Mladi više imaju koristi od omladinskih poltika nego što koriste omladinske poltike. Ali generalno gledajući šire rekla bih da mladi mogu da iz tih postojećih omladinskih poltika da kreiraju sopstvene aktivnosti za svoju zajednicu. Mogu da traže nekakva finansijaska sredstava bilo od ministarstava bilo od lokalnih samouprava kako bi te svoje aktivnosti sproveli. Takođe mladi mogu da indirektno zahtevaju odgovornost i transparetnost institucija i organa vlasti nadležnih za sprovođenje tih poltika. To mogu da budu kampanje, dijalozi, javne rasprave, itd…“

Ako se vratimo na početak i naše inicijatno pitanje šta bi želeo/želela da promeniš u svom okruženju, nadamo se da ti je sada jasnije i kako to možeš da uradiš. Samo je potrebno da preuzmeš inicijativu i pokreneš promenu, kao što smo pomenuli već u tekstu Država u školi. Ako želiš IT obuku, napravi je! Hoćeš da urediš park, uredi ga! Poenta je samo da se aktiviraš i informišeš (za šta preporučujemo da se vratiš i pročitaš o državi u školi i Zakonu o srednjem obrazovanju ako već nisi)

Ali, u suštini, preuzmi inicijativu!

Mislimo su odličan primer mladi iz Ćićevca koji su želeli Savet za mlade i kroz program Odlučionice koji sprovodi Krovna organizacija mladih Srbije se informisali i pripremili upravo da upotrebe omladinske politike. Više o tome pročitajte na sajtu KOMS-a!

Ni po babu ni po stričevima već po primeru dobre prakse

Nacionalna strategija je krovni dokument koji definiše te mere i aktivnosti kojima treba pružiti sistemsku brigu mladima tj. na koji način treba unaprediti položaj mladih u nekakvih devet tema jer Nacionalna strategija za mlade ima nekakvih devet strateških ciljeva koji pokrivaju različite aspekte života mladih (od aktivnog učešća, bezbednosti, zapošljavanja, zdravlja, kulture, sporta, slobodnog vremena, socijalne inkluzije, itd…). 

„Prva omladinska poltika koja je najvažnija kod nas u Srbiji je Nacionalna strategija za mlade. Ona je doneta na period od deset godina tj. od 2015. do 2025. godine. Proces pisanja ove omladinske poltike je bio jako inkluzivan jer su tu bili javni dijalozi sa organizacijama civilnog društva koje se bave mladima i sa individualnim ekspertima za mlade, kao i sa drugim drugim institucijama akterima.

Pošto je Nacionalna strategija na deset godina onda je bilo neophodno usvojiti dodatne omladinske poltike neophodne za sprovođenje strategije i to su Akcioni planovi. Oni se donose na period od dve do tri godine. Trenutno je u izradi novi akcioni plan za sprovođenje  strategije za period od 2021. do 2023. godine. On će bliže definisati mere i aktivnosti za ovaj period jer je Nacionalna strategija veoma opšta i njeno sprovođenje se zapravo dešava kroz ove akcione planove i jako konkretne aktivnosti.”

Kao što imamo ustav i zakone koji ga dopunjuju tako što određuju i propisuju određene stvari, tako imamo Nacionalnu strategiju i Akcione planove koji objašnjavaju i potkrepljuju potrebe i obaveze mladih u Srbiji.

Treći nivo omladinskih politika jesu lokalni akcioni planovi za mlade ili lokalne omladinske poltike, kojih u Srbiji ima oko 150 i lokalne samouprave ih kreiraju prema potrebama mladih u toj zajednici. Oni jesu zasebni, ali se naravno takođe baziraju na Nacionalnoj strategiji za mlade.

Izvor: Unsplash.com

Ako ti se ovo čini kao puno informacija, ne brini, pokušaj da pročitaš ponovo. Ovo je bitna tema  za pročitati i razumeti jer se tiče upravno nas mladih. Ko najbolje zna naše potrebe, naša očekivanja, naše ambicije i nadanja? Niko osim nas samih! Zato treba da se osvestimo, informišemo i aktiviramo! 😉

Hajmo da istražimo više o omladinskoj politici i uključimo se u kreiranje ovih poltika jer ponavljamo ko najbolje zna naše potrebe osim nas samih. Više o omladinskim poltikama istražite na sajtu Ministarstva omladine i sporta. Preuzmimo inicijativu!

Ako imaš nekih pitanja o omladinskoj politici, ili misliš da bismo kroz zajednički razgovor sa Unbox timom mogli da ti pomognemo u razradi ili implementaciji ideje za promenu u tvom okruženju, piši nam! Tu smo na raspolaganju!

Do tada, čitamo se🤗

Kako ti se čini tekst?
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.