Prvo radno iskustvo iz ugla srednjoškolke

Zdravo !

Ja sam Milica Stojanović, osamnaestogodišnjakinja iz Niša, koordinatorka za društvene mreže Unbox haba, a od septembra zvanično i maturantkinja Gimnazije „9. maj“. 

Skoro pune 3 godine se aktivno bavim volontiranjem i aktivizmom. Učestvovala sam na mnogim radionica, seminara, takmičenjima i kampovima. Jednostavno volim da svaki minut svog života provedem najbolje moguće i da konstantno budem produktivna. 

Maja meseca, kada se leto, inače meni omiljeno godišnje doba, bližilo, shvatila sam da ću zbog završetka školske godine imati oko 8 sati slobodnog vremena više nego inače. Ako na ovo dodamo i činjenicu da vannastavnih aktivnosti ima mnogo manje tokom leta, dobijamo to da ću naredni period samo ležati i listiati TikTok, Instagram i Youtube. Kada sam ovo shvatila, počela sam da razmišljam kako da na najbolji način iskoristim novo slobodno vreme. 

Mnogi moji prijatelji iz odeljenja su govorili o tome kako će raditi tokom sezone kako bi sebi obezbedili odlazak na letovanje, EXIT, novi komp i još svašta nešto. U tom pravcu sam i ja počela da razmišljam jer zašto bih tražila novac roditelja kada mogu sama da zaradim?! 💸 

Na Instagramu sam se javila kafiću, za koji sam čula da zapošljava srednjoškolce bez iskustva, i zakazala razgovor za posao. Na razgovoru smo se dogovorili da bih radila kao konobarica, kakvo bi bilo moje radno vreme i koliko bi me plaćali.

Konkretno moj dogovor je bio takav da radim pola radnog vremena za stanicu od 120 dinara (bitna činjenica- Zakonom najniža propisana satnica je 150din. Nemoj biti Milica i na vreme se informiši klikom OVDE).

Prvi radni dan je prošao odlično. Osoba sam koja je željna znanja te sam i konobarisanje, koje nije toliko teško, shvatila kao jedan vrlo ozbiljan posao i potrudila se da što pre naučim mnoge cake. Kolektiv kome sam se priključila je približnih godina kao ja, tako da sam se i na tom polju lako uklopila. Da nisu bili svi prijatni i željni da pomognu, verovatno bih tražila posao u nekom drugom lokalu jer smatram da je vrlo bitno sa kim radim. 

Savet koji moram da istaknem jeste taj da ako želiš posao preko leta ili možda na duži period, moraš biti spreman/na i da radiš. Nemoj dolaziti sa stavom da si tu nekoliko sati samo kako bi sedeo/la i uzeo/la dnevnicu. To se ne održava samo na tebe, već i na ceo kolektiv. 

Ukoliko si već imao/la svoje prvo radno iskustvo ili tek planiraš, slobodno nam se javi na Instagramu ili nam piši dole u komentarima. 

Do sledećeg teksta,

#čitamose 😗

Kako ti se čini tekst?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.