Šta je Evropski parlament mladih (EYP)? – drugi deo

U prethodnom tekstu smo ti pojasnili šta je to Evropski parlament mladih iliti EYP, kako izgledaju i koji sve tipovi zasedanja postoje, a sada ćemo ti objasniti kako izgleda njegova struktura u Srbiji, šta sve uključuje proces prijema novih delegata i ko uopšte može da bude delegat, kao i kada će krenuti prijave!

Kada je reč o samoj strukturi EYP-a u Srbiji, ona se sastoji od tri tima u okviru kojih su hijerarhijski poređane pozicije:

  1. Medijski – sastoji se od pozicije urednika, pomoćnika urednika i novinara
  2. Akademskipredsednik, potpredsednik i vršnjački edukator
  3. Organizacionisektor za ljudske resurse (HR), projektno finansiranje (FR), logistika, odnosi s javnošću (PR)

Važno je istaći da nijedna od ovih pozicija nije fiksna, odnosno one se biraju u zavisnosti od zasedanja, a ukoliko te zanima za šta je konkretno koja pozicija zadužena, savetujemo ti da istražiš na @eypserbia . A sada, ono najvažnije pitanje-

Kako postati deo EYP-a? 🤔

Prvo, delegati moraju da prođu regionalno zasedanje, nakon čega postaju zvanični članovi, a potom se prijavljuju za pozicije. Nakon toga, čekaju ih treninzi namenjeni da ih poduče nekim neophodnim veštinama, posle čega dobijaju određenu poziciju. Sam proces traje oko 2-3 meseca i još možda par nedelja dok se članstvo ne ozvaniči.

Za Evropski parlament mladih može se prijaviti svako ko ima između 14 i 19 godina i zna engleski onoliko koliko je neophodno za sporazumevanje, pri čemu naši sagovornici ističu da nivo znanja nije bitan, jer se sam jezik kroz čitavo ovo iskustvo neprestano nadograđuje i niko nikoga neće niti da pita, niti da osudi ako slabije zna. Prednost je i što je tu uvek neko ko zna maternji jezik, pa može da priskoči u pomoć svom sunarodniku pri privođenju ukoliko se zbuni.

Ko želi da se prijavi treba samo da popuni kratki formular koji se sastoji od: imena, prezimena, datuma rođenja i neke motivacione rečenice po izboru. Potom se čeka odgovor, nakon čega će biti pozvan na zasedanje na kom će mu sve biti detaljnije objašnjeno. Trenutno je otvoren poziv za regionalno zasedanje u Novom Sadu, a uskoro će biti otvoren poziv i za zasedanje u Nišu, zato nastavite da nas pratite kako ga ne biste propustili!

A zašto bi ti trebalo da se prijaviš? 🧐 

Zato što ćeš poboljšati svoje znanje engleskog, naučićeš kako da radiš u grupi, kontaktiraš ljude radi ugovaranje smeštaja, hrane… Takođe, u zavisnosti od pozicija u kojima se oprobaš moći ćeš da, na primer, u okviru medijskog tima naučiš nešto više o fotografiji i dizajnu i tako povećaš svoju kreativnost ili organizuješ treninge i tako naučiš kako da budeš bolji lider i predavač.

Svakako, benefita je mnogo, te ti zato toplo preporučujemo da razmisliš o tome da postaneš član EYP-a, jer ukoliko si iz Niša ili okoline, za to ćeš imati priliku za mesec dana tokom zasedanja koje će se održavati od 5. do 8. maja i o kom ćeš moći nešto više da saznaš ukoliko nam se pridružiš na lajvu koji će biti organizovan u subotu 09.04. s početkom od 19h na kom će Milica, glavna organizatorka reći nešto više o tome i samom iskustvu u EYP-u.

Za kraj, Milica ima da poruči sledeće: “Pozivam sve ljude da su uključe u EYP jer bi to bila možda odluka koja bi im promenila život na bolje, jer meni jeste”.

Pa šta čekaš?! Uzmi stvari u svoje ruke i sebi pruži nezaboravno iskustvo vredno pamćenja!

Ukoliko ipak nisi zainteresovan/a za Evropski parliament mladih, savetujemo ti da baciš pogled na #aktivnosti na našem sajtu, jer ćeš tamo možda pronaći nešto za sebe. Ukoliko imaš bilo kakvih pitanja javi nam se putem komentara ili društvenih mreža.

#čitamose ponovo ubrzo! 😎

Kako ti se čini tekst?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.