Oblak tehnika za rešavanje konflikata

U prethodnom tekstu započeli smo priču o konfliktima i pomenuli da postoje različiti tipovi ponašanja, a u skladu sa tim i različita rešenja. Međutim, dobro pitanje jeste koje rešenje je zapravo najbolje? Saznajte u nastavku.

Tehnika Oblak je vrlo jednostavna i logična, ali i korisna alatka za analizu i rešavanje konflikata. U početku može ići sporije, i dobro je uvek crtati šemu, ali kako vreme prolazi, počećete da razmišljate na način na koji razmišljate kroz samu tehniku, i u jednom trenutku neće vam biti neophodno da crtate šemu.

Ovaj trenutak često dođe posle dužeg primenjivanja tehnike i velikog broja rešenih konflikata. Nemojte se opterećivati time, već svoju pažnju preusmerite na pronalaženje win-win rešenja.

Šema oblaka sastoji se iz pet polja koja izledaju ovako:

Izvor: Kampster

Izlomljena strela, odnosno munja, simboliše sukob želja (prisetimo se definicije konflikta: „sukob želja koje se ne mogu ostvariti u isto vreme i na istom mestu“). Druga dva kvadrata simbolišu naše potrebe koje stoje iza želja. Peti kvadrat simboliše zajednički cilj.

Ukoliko se pridržavate nekoliko osnovnih pravila i koraka za crtanje oblaka, tehnika je vrlo jednostavna:

  1. Odredite da li je konflikt unutrašnji ili spoljašnji;
  2. Identifikujte strane koje su u konfliktu;
  3. Identifikujte želju svake strane;
  4. Identifikujte potrebu svake strane; 
  5. Identifikujte zajednički cilj;
  6. Čitajte Oblak, postavljajte pitanja i budite otvoreni za nove ideje. 

Oblak se piše zdesna nalevo, a čita sleva nadesno.

Izvor: Unsplash

Najbitnije je koristiti tehniku i naći „win-win“ rešenja (u kojima su obe strane potpuno zadovoljne), a to da li vam je potrebno pet, deset ili dvadeset minuta, da li koristite papir ili ne – nije ni bitno.

Jeste li ikada čuli za ovu tehniku? Da li smatrate da bi vam mogla biti od koristi? Pišite nam u komentarima i javite utiske ukoliko se odlučite da je isprobate.

Do tada,

#čitamo se! 😄

Kako ti se čini tekst?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.