Top 5 saveta kako otići na samostalni put

Odlazak na put bez roditelja ili nekog drugog odraslog može biti poprilično stresan, pogotovu ako to nikada pre nisi radio/la. Kako bismo ti olakšali taj ne tako komplikovan proces, odlučili smo da izdvojimo top 5 saveta koji bi ti mogli biti od pomoći!

1. Destinacija

Kako bi “pravilno odabrao/la” destinaciju, prvo moraš da vidiš kolikim budžetom raspolažeš da bi pronašao onu koja se u njega najbolje ukalapa. Takođe, trebalo bi i da obratiš pažnju na ono što očekuješ od tog puta- da li je to da vidiš puno znamenitosti, brčkaš se u moru, ideš na žurke… U zavisnosti od tipa putovanja kakvo očekuješ, guglaj koja bi sve mesta mogla da imaju to što si zamislio, ali vodi računa- to što negde ima mora ne znači da je ono adekvatno za kupanje, niti ako negde ima puno kafića/klubova to automatski znači da su oni posećeni ili uopšte rade. Zato pročitaj što više recenzija s različitih sajtova, raspitaj se da li je neko iz tvoje okoline išao tamo i tek se onda odluči za neku destinaciju.

2. Smeštaj

Treba da imaš na umu da možeš putovati preko agencije ili mimo nje, koristeći na primer Booking. Prednost putovanja sa agencijom je sigurnost, bilo novčana (u slučaju ako, na primer, smeštaj nije onakav kakvim je predstavljen) ili bilo koja druga (npr. uračunat prevoz). S druge strane, putovanje preko Booking-a je dosta jeftinije, a takođe ima i puno recenzija drugih ljudi koji su boravili u tom konkretnom smeštaju, tako da možeš i na osnovu njih zaključiti da li je taj smeštaj adekvatan.

3. Prevoz

Ponekad je vrlo jednostavno odlučiti se za vid prevoza kojim treba ići, ali vrlo često se do iste destinacije može doći na različite načine. Ukoliko ne putuješ preko agencije, odnosno nemaš plaćen prevoz, istraži da li do mesta koje te interesuje uopšte može da se stigne direktnom linijom, bilo da se radi o avionu, vozu, autobusu… Svakako, treba da imaš na umu da vrlo često moraš da kombinuješ više vidova prevoza, što može ispasti dosta skupo, zbog čega ti predlažemo da, ako želiš da ideš autobusom pogledaš ponudu na sajtu Flixibus-a, dok bi avionske karte mogao/la da čekiraš na RyanAir-u (više o ovim kompanijama, kao i o prilikama za jeftinija putovanja možeš pročitati ovde).

4. Ulaznice i obilasci

Ukoliko ideš preko agencije, obično ti je ovakav vid povlastica ili već uračunat u cenu ili ih možeš doplatiti. Međutim, ako se odlučiš za Booking ili neki drugi sličan sajt, moraćeš samostalno da se snalaziš. Kako ne bi stajao/la i čekao/la u redu na suncu na 40+ stepeni, ulaznice možeš kupiti putem web sajtova. Isto tako, ukoliko želiš da iz mesta u kom boraviš odeš i obiđeš neko obližnje, možeš pogledati ima li neke incoming agencije koja to organizuje i kontaktirati je!

5. Dokumentacija

Poslednje, ali svakako ne i najmanje važno je dokumentacija. Džaba uplaćen put, ako je pasoš istekao, ako nemaš vizu ili bilo koji drugi dokument koji se u toj zemlji traži. Prvo na šta treba da obratiš pažnju jeste da li je pasoš istekao. Drugo, ne zaboravi na osiguranja– najpre zdravstveno, ako ti se ne daj Bože nešto dogodi dok si tamo. Treće, kovid regulacija– proveri na netu kakva pravila važe u toj zemlji, da li ti treba potvrda o vakcini, PCR test ili nema nikakvih ograničenja. Takođe, obrati pažnju da li je za ulazak u tu zemlju potrebna viza. Ukoliko jeste, trebalo bi da je izvadiš što pre, jer se za nju obično dugo čeka.

Nadamo se da će ti ovi saveti biti od pomoći i da ćeš se uz pomoć njih lakše pripremiti za put ovog leta! Za sva pitanja nam se obrati u komentarima ili na društvenim mrežama.

#čitamose

Kako ti se čini tekst?
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.