Kako održati novogodišnje ciljeve?

“Nova godina – novi/a ja” je definitivno fraza koju slušamo svake godine tokom novogodišnjih praznika. Što se više bliži kraj godine, sve smo opušteniji i bezbrižniji. Nova godina za mnoge od nas predstavlja i novi početak. Gledamo na to kao na novi list u životu. Time što ulazimo u novu godinu, kao da ispisujemo još jedno novo poglavlje. 

Nadamo se da ćemo biti bolji i uspešniji u odnosu na prethodnu godinu, težimo nečem višem i želimo da napredujemo. Pored hrane, veselja i lepih želja, koje prate proslavu Nove godine, sledeći najčešći običaj koji ljudi praktikuju je pisanje liste novogodišnjih ciljeva.

Lista sa novogodišnjim ciljevima je u velikom broju slučaja baš dugačka, s obzirom da se pred nama nalazi 365 novih dana za rad na sebi i napredovanje. Prema Guglu i nekim istraživanjima, najčešće želje koje se nalaze na listi su u vezi sa zdravljem – smršati, zdravija ishrana, manje slatkiša i učestalo vežbanje su stavke koje se mogu pronaći kod gotovo 90% ljudi.

Pored tih „bejzik“ želja, na listama se mogu pronaći i one koje su ličnije i privatnije. No, mi danas ne govorimo samo o tome kako stastaviti listu želja ili kako postaviti ciljeve, već govorimo o tome kako održati svoje novogodišnje ciljeve.

Budite realni i izazovni

Kako biste uspeli da ostvarite zadate ciljeve, bitno je da ih postavite na pravi način. Sagledajte svoje resurse, realne mogućnosti i sposobnosti, a potom i dokle doseže vaša komfort zona. Kada budete pravili listu želja za narednu godinu, budite sigurni da je to nešto što definitivno možete da uradite. Takođe, dajte sebi izazov time što ćete kroz zadate ciljeve napraviti korak dalje od svoje komfort zone i učiniti novu godinu zanimljivijom.

Kako biste pronašli detaljnije odgovore na pitanje koji je najbolji način za postavljanje ciljeva, predlažemo da pročitate naše prethodne tekstove “SMART metoda- za bolje postavljanje ciljeva” i “Ciljajte cilj” u kojima smo ovu temu mnogo detaljnije obradili.

Imajte motivaciju

Kao što smo malopre naglasili, bitno je da verujete kako taj cilj možete ostvariti u narednih godinu dana. Pronađite svoju motivaciju i šta je ono što vas pokreće kako biste išli ka ostvarenju svog cilja. Minimum jednom nedeljno sebe podsetite šta vam je cilj i zašto želite da ga ostvarite, odnosno koja je vaša motivacija za to.

S obzirom da je dug i trnovit put do ostvarenja svojih ciljeva, imaćete periode tokom kojih će vam motivacija biti poljuljana i verovatno ćete hteti da odustanete. Baš u tim trenucima nikako ne smete da stanete i baš tada na snagu stupa jačina vaše motivacije. Ukoliko je ona dovoljno jaka, trebalo bi da izdržite i nastavite dalje. Ako uspete da pregurate taj težak period, kasnije će vam biti mnogo lakše. Nakon ostvarenja cilja bićete ponosni na sebe i to što ste uložili svoje vreme, trud i rad u pravu stvar.

Cilj nije stavka na papiru, to je stil života

Svoje ciljeve nemojte gledati kao običan spisak čije stavke što pre trebate da štiklirate. Kako biste zapravo istrajali i stigli do onoga šta želite, potrebno je da na dnevnom nivou težite ka tome. Zato je najbolje da vam vaš put ka ciljevima ne bude teret, već stil života. Zacrtajte sebi putanju i svakodnevno razmišljajte šta je to što danas možete da uradite kako biste bili za korak bliži ostvarenju svog cilja. Ovo ponavljajte sve dok vam ne postane navika.

Na primer, ako želite da do leta sakupite novac za putovanje, umesto poručivanja hrane kao svakog dana u prethodnoj godini, krenite da kuvate sami kod kuće. Time ćete novac, kojim biste inače platili dostavu, ostaviti po strani za putovanje.

Unbox tim se nada da su ti tekstovi za postavljanje ciljeva, koje smo spomenuli, podjednako korisni i da će ti ovaj tekst pomoći da istraješ u svojim novogodišnjim željama!

Ukoliko imaš neki komentar, dodatno pitanje ili jednostavno želiš da podeliš svoje ciljeve za novu godinu sa nama, slobodno nam piši dole u komentarima ili na Instagarmu

Kuckamo se i čitamo do sledećeg teksta! 🥳

Kako ti se čini tekst?
+1
4
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.