Top 10 filmskih festivala koje možeš posetiti ovog leta!

Osim putovanja (o kojima smo pisali u okviru tekstova top 5 saveta kako da jeftino putuješ ovog leta i kako da odeš na samostalni put), leto je i period održavanja različitih festivala, bilo muzičkog, filmskog, kulinarskog, sportskog ili bilo kog drugog karaktera. U ovom tekstu ćemo ti spomenuti koji su to top 10 filmski festivala (prema našem izboru), koji će se održati tokom leta na teritoriji Srbije.

1. Filmski susreti u Nišu (20-26. avgusta)

Ovaj tebi već verovatno dobro poznat festival tradicionalno će se i ove godine održati na Letnjoj pozornici po 57. put. Na njemu se prikazuju filmska ostvarenja domaće produkcije, koji su praćeni posetama glumaca koji su igrali u nekim od tih filmova i koji dobijaju nagrade za te uloge (postoji osam nagrada koje se dodeljuju srpskim, uz dva priznanja koja idu u ruke inostranim glumcima/glumicama).

2. Festival Evropskog filma Palić (16-22. jula)

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima. Festival se ove godine održava na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. 

3. Konstantinov zlatnik, Niš (18-22. jula)

Na ovom međunarodnom festivalu animiranog filma ove godine je prijavljeno 786 filma iz 78 zemalja sveta. Ukupno trajanje svih filmova je 90:30:19.

4. City Fest, Niš (28-29. avgusta)

Ovaj festival je namenjen dokumentarnim filmovima, ali pored njih, program je praćen i muzikom, odnosno nastupima uživo, jer se pobornici ovog događaja zalažu za to da su muzika i film dve neraskidive celine.

5. Festival Bistre reke, Temska- Stara planina (14-17. jula)

Međunarodni festival kratkometražnog dokumentarnog filma, pokrenuli su profesori i studenti Fakulteta dramskih umetnosti u želji da stvore mesto susreta profesionalaca i studenata koji će se takmičiti u odvojenim kategorijama i međusobno ocenjivati. Svoju ekološku orijentaciju festival ispoljava kroz odabir filmova, ali i izbor prostora u kojem se održava.

6. Somborski filmski festival (11-15. jula)

Ulaz na ovaj festival je besplatan i uz razna filmska ostvarenja koja će posetioci moći da pogledaju, svrstana u pet selekcija: Glavni program, Kad bi Sombor bio Holivud, Panorama austrijskog filma, Selekcija filmova mladih autora i Filmski matine za decu, održaće se i prateći program koji uključuje promovisanje knjiga i koncerte.

7. Dunav film fest (20-25. avgusta)

Na ovom festivalu se prikazuju ostvarenja podunavskih zemalja na više različitih lokacija od kojih je na nekima ulaz besplatan, dok se na samo jednoj naplaćuje.

8. Festival filmskog scenarija Vrnjačka banja (12-16. avgusta)

Na ovom festivalu se prikazuju kratki, dokumentarni, animirani i video filmovi. Pored takmičarskog dela organizuje se i neki prateći program.

9. Interakcija– studenski filmski kamp (8-24. avgusta)

Petnaest učesnika – studenata produkcije, režije, kamere, dizajna zvuka i montaže iz različitih delova sveta, podeljeni u tri multinacionalne ekipe, tokom sedamnaestodnevnog boravka u zapadnom delu Srbije, snimaju tri kratka kreativna dokumentarna filma na određenu temu. Ukoliko ti ovo zvuči interesantno, znaj da su prijave otvorene do 25.07, a za više informacija poseti zvaničn sajt “Interakcije”.

10. Karlovci film festival (19-21. avgusta)

Festival se održava na Duškovom vidikovacu u Sremskim Karlovcima. Takmičarskog je tipa, a žiri dodeljuje nagrade svake godine u više kategorija, od kojih su najznačajnije one za najbolji regionalni i najbolji internacionalni film. Pored dve takmičarske kratkometražne selekcije, u trećoj se prikazuju Srpske premijere zapaženih domađih i stranih ostvarenja. Ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan.

Nadamo se da ti je neki od pomenutih filmskih festivala privukao pažnju i da ćeš posetiti neki!

#čitamose 🎬

Kako ti se čini tekst?
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.